SCHIMBARE LA PLATA SUBVENȚIILOR: TĂIERI DE 5-10% pentru FERMIERII ROMÂNI!
Roxana Dobre -O nouă variantă pentru plata subvențiilor către fermieri! Sumele care ajung în conturile fermierilor din partea APIA vor suferi modificări majore, conform declarațiilor unui înalt oficial de la Bruxelles.
Comisarul european responsabil pentru Buget şi resurse umane, Günther Oettinger, a arătat că la nivelul Comisiei Europene, autoritățile intenţionează ”să reducă valoarea fondurilor de coeziune şi pentru agricultură cu 5-10% în noul buget multianual”. Prin urmare există deja variante privind reducerile din sectorul agricol, iar cum propunerea de egalizare a plăților directe nu pare să aibă prea mari șanse de reușite, cel mai probabil vor fi scăderi la nivelul subvențiilor din fiecare stat UE, inclusiv România.
În cadrul unui interviu acordat Welt am Sonntag,citat de EurActiv.ro, comisarul a explicat că Bruxellesul se gândeşte la introducerea plăţilor directe descrescătoare. Asta înseamnă că un fermier nu va mai primi aceeaşi sumă pentru fiecare hectar deţinut.
Comisia Europeană urmează să vină în luna mai cu propuneri concrete privind viitorul cadru financiar. Acesta va suferi modificări faţă de actualul buget, în condiţiile în care Marea Britanie era al patrulea contributor net, la bugetul Uniunii Europene.
Agricultura şi fondurile de coeziune primesc aproape trei pătrimi din bugetul total al Uniunii Europene.
Maria Heubuch (Verzi), membră a Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, e de părere că aplicarea plăţilor directe descrescătoare este o măsură binevenită. Actualul sistem favorizează marile exploataţii. Heubuch a mai spus că trebuie susţinute fermele mici şi mijlocii.
Reamintim că Comisia Europeană a cerut țărilor membre, inclusiv României, să transmită la Bruxelles poziția privind Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și secretarul de stat Alexandru Potor au mediat pe 11 ianuarie, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), două dezbateri pe marginea textului Comunicării Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii.
În data de 29 noiembrie 2017, Comisia Europeană a publicat Comunicarea sa ce va sta la baza dezbaterilor la nivelul instituțiilor europene, precum și la nivel de state membre.
Textul Comunicării Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii este disponibil și pe site-ul MADR (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4841_ro.htm).
Sursa: www.euractiv.ro