• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • S-A VOTAT! AMENZI USTURĂTOARE pentru FERMIERII care NU COMBAT AMBROZIA!

  Roxana Dobre -

  Vot în Parlament! Deputatii au aprobat astăzi, marți, 6 februarie, cu 264 de voturi și o abținere, proiectul de lege care instaurează amenzi pentru fermieri. Actul normativ vizează privind combaterea ambroziei – considerată ca fiind planta cea mai alergenă din România.

  Proiectul, inițiat de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptat deja de Senat, astfel încât merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. 

  Deputat PNL Florica Cherecheș inițiator, a subliniat că o astfel de lege este necesară în condițiile în care în toată Europa există reglementari cu pedepse foarte mari pentru cei care nu-și curață terenurile de ambrozie, care produce alergii severe.

  Conform proiectului aprobat, proprietarii sau detinătorii de terenuri vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescente, respectiv cel târziu pana la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrari și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei.

  Atenție! Cei care nu-și îndeplinesc această obligație vor primi un avertisment scris și, dacă nu se conformează, vor fi amendați cu sume cuprinse între 750 și 5.000 de lei – persoanele fizice și 5.000- 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

  Măsura nu îi bucură pe fermieri

  Un fermier cunoscut care ne-a contactat îngrijorat fiind de această decizie este Cornel Stroescu din Mehedinți!

  ”Părerea mea de fermier față de cadrul legislativ care a început să facă legi numai să îi amendeze pe fermieri în loc să facă legi constructive să îi sprijine, alte țări îi sprijină pe fermieri.  să o distrugă să numai fie, la noi în țară vor să ne amendeze, dar nu vin niciodată cu o soluție cum să îi distrugem. Vă dau un exemplu la soia, în special în anii secetoși apare ambrozia în cultură. Anul acesta, în 30 de hectare la mine de cultură de soia a apărut după ce s-a pornit în vegetație. Cu ce erbicid să erbicidez eu ambrozia când nu o pot distruge, e înrudită, adică erbicidul cu care trebuie să o distrug mi-ar distruge și soia. De asta vreau să lansez un apel, să lase amenzile prima dată că și așa este vai și amar de noi, dacă vorbim de persoană juridică, este și PFA-ul acela care dacă îi dă o amendă de 200 de milioane că așa vrea nu știu ce autoritate, l-ar distruge, el nici nu produce 200 de milioane ca să plătească amenda că îi găsesc două tufe de ambrozii”, a declarat îngrijorat Stroescu.

  Având în vedere propunerile legislative recent anunțate privind interzicerea tratamentelor chimice în culturile verzi care intră la plată pentru schema de Înverzire, adică și soia, fermierilor le va fi cu atât mai greu să lupte contra buruienii care le aduce amenzi uriașe.

  Fermierul mehedințean spune că nu contestă decizia de a aplica sancțiuni producătorilor agricoli dar autoritățile trebuie să vină și cu o soluție practică pe care agricultorii să o folosească pentru înlăturarea buruienii care se pare că este foarte rezistentă chiar și la cele mai puternice erbicide. ”(…) Clar, suntem de acord să nu o mai avem că nu contează că ești fermier sau că ești de la oraș sau că muncești pământul sau nu, sunt oameni care sunt alergici la amborzia. Nu știu unde sunt ai noștri lideri ai fermierilor din România, care tac, efectiv au bătut palma cu Ministerul Agriculturii, cu Guvernul să nu mai zică nimic. Am discutat cu mai mulți fermieri și cei mici și cei mari cum să distrugem această ambrozie. Să luăm la sapă 1.000 de hectare de soia sau de alte culturi unde ea își face efectul?”, a mai spus Stroescu.

  Sursă selectivă: www.agerpres.ro

  Citiți și:

  COMBATEREA AMBROZIEI: ERBICIDELE care ELIMINĂ BURUIANA DIN CULTURILE AGRICOLE!

  LEGE IMPOSIBIL DE APLICAT! Cunoscut fermier: ”N-AVEM SOLUȚIE SĂ ACȚIONĂM! NE DISTRUGEM CULTURILE!”

  ATENȚIE, FERMIERI! Senatul a votat! BURUIANA DIN CULTURI care vă poate aduce AMENZI DE PÂNĂ la 20.000 DE LEI!

  PROIECT DE LEGE: BURUIANĂ INTERZISĂ pe câmp! APIA VA AMENDA FERMIERII!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Calendarul APIA pentru plata subvențiilor în luna august! Furie în legumicultură! Fermierii cer MADR să achite 3.000 euro la Tomata, așa cum s-a aprobat inițial programul! Ghiță Ciobanul: De ieri sunt președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor prin decizia membrilor fondatori!

  Căutare în articole