• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrointeligența – PUNTE ÎNTRE FERMIERI! REUȘITA unor agricultori din Argeș le redă SPERANȚA ȘI CELOR DIN RESTUL ȚĂRII!

    Roxana Dobre -

    Fermierii ies învingători în lupta cu autoritățile! Agrointeligența-www.agrointel.ro este alături de dumneavoastră, de producătorii agricoli, prezentăm și încercăm să găsim împreună  soluții pentru problemele din agricultură.  După ce publicația noastră a atras atenția că producătorii agricoli care au primit despăgubiri pentru secetă în anul 2015 sunt nevoiți să dea banii înapoi (citiți articolul AICI), am primit un număr record de mesaje de la agricultori. Speranța fermierilor vine de la o cooperativă agricolă din Argeș care a obținut o primă hotărâre pozitivă în instanță, contestând deciziile APIA de returnare a sumelor primite ca sprjin pentru culturile afectate.

    Mircea Băluță, director executiv al Cooperativei agricole Argeș Biosud și totodată fermier care lucrează 3.200 de hectare, a luat decizia să acționeze în judecată Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale după ce, spune fermierul, a încercat în zadar să le explice șefilor celor două instituții că sumele sunt cerute înapoi în mod ilegal.

    ”Noi avem o hotărâre în instanță a Curții de Apel Pitești. Am luat decizia de a apela la instanță după multe întâlniri prealabile cu APIA Central, cu domnul Petre Daea și toată lumea ne-a respins, ca să nu zic niște cuvinte mai grele și ne-au desconsiderat. Concret, Ordinul MADR 2425/2015 este în contradicție legală cu OUG 45/2015, care aprobă schema de ajutor și cu Decizia 81/70 a Comisiei Europene, care a aprobat ajutorul de stat solicitat și aprobat de către Guvernul României prin OUG 45/2015. Acolo se prevede o altă procedură de calcul la pierderile de venit, APIA n-a socotit treaba asta și ni s-a aplicat o procedură de calcul cum au vrut dânșii. Am contestat, i-am dat în judecată și avem o hotărâre de primă instanță favorabilă, concretizată în Hotărârea 201/2017 din 6 decembrie”, ne-a precizat în exclusivitate Mircea Băluță.

    Director executiv al Cooperativei agricole Argeș Biosud le transmite fermierilor care au primit notificări pentru înapoierea sumelor primite drept despăgubire să aibă încredere în justiție.

    ”Mesajul pentru fermierii care au încasat ajutoare de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta din 2015 și care au întocmite sau primite Procese verbale de creanțe bugetare din partea APIA județene prin care li se cer banii înapoi în anul 2017 – să nu achite niciun ban dacă n-au făcut-o deja. Motivele sunt următoarele: prin Hotărârea nr. 201/2017 din 6 Decembrie 2017 – pronunțată de Curtea de Apel Pitești – în procesul inițiat de Cooperativa Agricolă Argeș Biosud împotriva MADR și APIA s-a obținut ”anularea Ordinului MADR nr.2425/2015 – Cap. IV pct. IV.6 – „Efectuarea controlului pe teren „ din procedura de verificare și control privind schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul de secetă severă din aprilie-septembrie 2015. Precizez că ajutoarele de stat au fost acordate în baza OUG 45/2015, iar APIA a elaborat procedura de control aprobată prin OMADR 2425/2015. Respectiva procedură de control fiind nelegală a fost anulată de instanță prin Hotărârea 201/2017”, a transmis fermierul.

    Le-au luat banii pe motorină în baza…unui tabel

    Mircea Băluță spune plin de mâhnire că fermierii din județ s-au trezit cu conturile goale după ce agenția de plăți le-a tras deja sumele cerute înapoi pentru despăgubiri din banii alocați pentru motorina utilizată în agricultură.

    Din păcate, la noi, la Argeș, banii s-au oprit, s-au compensat total din subvențiile pe motorină, din alte subvenții. Deci la ora actuală, fermierii, noi suntem cu banii luați. Aceste compensări nu sunt legale, au fost abuzive. Am întrebat APIA din județ în baza a ce au compensat ajutoarele pe secetă din ajutor la acciza pe motorină? Păi erați pe tabel, au răspuns. Cum să faci compensare pe tabel? Ca să faci compensare, ai nevoie de un document, un titlu de creanță emis de autoritate, validat de o instanță. Ne-a dat Bucureștiul un tabel și v-am executat, au mai spus. E de râsul-plânsul”, ne-a dezvăluit în exclusivitate directorul executiv al Cooperativei Agricole Argeș Biosud.

    Fermierii își pot recupera banii pe baza procesului câștigat de Cooperativa Agricolă Argeș Biosud

    Mircea Băluță  mai spune că fermierii pot prezenta la centrele APIA de care aparţin hotărârea obținută deja în Instanță alături de o contestație pe care o pot face împotriva proceselor verbale pentru înapoierea banilor. Atenție însă, această contestație se poate în maxim 6 luni de la primirea deciziei de înapoiere a banilor.

    ”Fermierii trebuie să conteste la APIA. În primul rând, contestația împotriva titlului executoriu, care se face la modul adresă de contestație, așa se numește, în baza Legii 544 a Codului de procedură administrativ, dacă sunt în termen, trebuie să fie foarte atenți. Noi, în Argeș, am primit deciziilie în luna martie 2017, în iunie am început procesul, după ce în prealabil în decembrie 2016-ianuarie 2017, am tot fost la minister, le-am explicat și domnului Daea și domnului Botănoiu și domnului Pintea. Atunci ne vedem în instanță, a fost ultimul meu cuvânt, asta le-am spus. Revenind, noi am atacat în esență ordinul MADR ca nelegal și am obținut acea soluție pe care v-am spus-o, am contestat bineînțeles, la tribunalele zonale procesele verbale de creanțe bugetare și accesorii, adică dobânzi și penalități. Atenție, nu mai are rost să se deschidă alte procese, fie ele individuale sau colective, de vreme ce noi am inițiat această procedură și avem deja această hotărâre, este o hotărâre, un precedent juridic, o hotărâre valabilă, opozabilă terților, a mai completat fermierul.

    Directorul executiv al Cooperativei Agricole Argeș Biosud este conștient că decizia favorabilă primită în instanță este doar o primă bătălie câștigată iar războiul este mai greu de atât. Dar e hotărât să nu renunțe chiar dacă spune că se așteaptă să primescă controale peste controale.

    Mi-am dat seama de repercusiuni, eu știu ce am pățit pe parcursul procesului cu APIA și cu MADR, eu personal și firma mea. Da, sunt repercusiuni. Cine s-a ridicat? Mircea? Cine a zis? Stroescu (Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți care a reclamat aceeași problemă prin intermediul Agrointeligența – n.r.)? Îi dăm în cap. Avem noi grijă să îl aranjăm. Se întâmplă, aceste lucruri se practică, le-am suferit și le sufăr, dar unde este proastă competență sau incompetență mai precis, unde este rea credință, nu pot să tac, nu pot să stau și le demonstrez pe legislație, nu cu alte argumente. Trebuia să aplice legislația, trebuia să urmărească în evoluție aprobarea OUG 45 până devine lege. Nu au făcut nimic. Nimic. Au venit și au făcut o procedură după bunul plac și ne-au executat. Mai mult, repet, ne-au luat banii pe subvenția de pe motorină, compensări care nu sunt legale nici alea, au fost abuzive.  Dar avem această hotărâre, ea va fi sigur atacată cu recurs, vom merge la Înalta Curte, vom sta 2 ani în termen de judecată până primim decizia la Înalta Curte, după care vom trece la executarea MADR pentru a recupera sumele luate abuziv. Tot ce trebuie, noi avem inclusiv cheltuielile de judecată, ca APIA să ni le plătească înapoi. Deci hotărârea în sensul ăsta este dată și ea constituie un mijloc de apărare al tuturor fermierilor prin care fermierii pot invoca această hotărâre în apărarea lor. Dânșii trebuie să intre pe site-ul Curții de Apel Pitești, găsesc hotărârea, ne putem auzi la telefon, pentru că o facem din solidaritate și din ajutor, pentru că este un abuz al APIA și al Ministerului. Agriculturii Bătaie de joc e puțin spus”, a mai transmis fermierul.

    Cine se face vinovat de nedreptatea contra fermierilor

    În anul 2015, seceta a fost cruntă iar majoritatea terenurilor agricole au fost afectate. Trebuie specificat clar că la acea vremea ministrul agriculturii nu era Petre Daea iar conducerea APIA era cu totul alta. Deşi vina nu le aparţine în totalitate celor doi şefi din prezent puterea de decizie stă acum în mâna lor.

    Ca să înţeleagă toţi fermierii, fie că sunt afectaţi de hotărâre sau nu, vă explicăm cum au decurs faptele cu aceste despăgubiri care la vremea respectivă au fost primite ca o mană cerească pentru culturile pârjolite de secetă.

    ”Anul 2015 a fost un an de secetă extremă, așa cum a fost și declarat. Este unanim recunoscut? Este. Din aprilie în septembrie. Guvernul României a promovat o Ordonanță de Urgență pentru a acorda acel ajutor de stat, concretizat prin OUG 45. Orice ajutor de stat se notifică Comisiei Europene. Guvernul României a notificat acest ajutor de stat, Comisia Europeană l-a aprobat în forma promovată prin OUG 45, care prevedea așa: că pentru pierderile de venit suferite de fermierii beneficiari și acolo avem persoane fizice, persoane juridice, se acordă despăgubiri în cuantum de 20% din suma stabilită ș.a. La articolul 5 din OUG 45 spune așa: pierderea de venit se calculează pe baza indicatorilor statistici Institutului Naţional de Statistică (INS) și datele operative MADR pe ultimii 3 ani, 2012, 2013, 2014, indicatori statistici și date MADR. OUG 45 aprobată prin decizia 81/70 UE, devenită lege în 2017 și articolul 5.1 a rămas neschimbat. Adică pierderea se calculează pe bază de indicatori statistici INS, baza de date INS”, a explicat Mircea Băluţă.

    Ce prevede procedura de control a APIA? ”Stabilește o altă modalitate de control, în sensul că spune despre control că se va face pe baza bazei de date a beneficiarului din contabilitatea lui pe ultimii 3 ani. Unde scrie asta în OUG 45 devenită lege? Unde scrie asta în decizia 81/70? Nicăieri. Și le-am spus din decembrie. Oameni buni, încălcați legea. OUG a devenit lege. OUG are un alt rang legislativ față de un ordin de ministru. Ordinul este ultimul rang legislativ. Ordinul este dat în aplicarea ordonanței. Un ordin de ministru nu poate depăși limitele stabilite prin legea în aplicarea căreia a fost dat. Mai precis, APIA a făcut o procedură nelegală, contradictorie cu OUG 45 și cu decizia UE, care la punctele 19 și 20 din decizia 81/70 spune același lucru, pierderea de venit se calculează pe baza datelor statistice INS și datele operative MADR. Adică, le-am spus și lor, era foarte simplu pentru toți fermierii aveați de comparat ca într-o balanță datele INS pentru anii 2012, 2013, 2014 în talerul stâng și în talerul drept datele contabile 2015. Aveați o bază de comparație unică, unitară, date INS statistice, publice, comparabile și disponibile oricui și intern și extern. Și atunci aveai o medie națională unitară 2012, 2013, 2014, calculată pe baza producțiilor medii a anilor 2012, 2013, 2014 și prețul mediu al anilor 2012, 2013, 2014, făceai o medie a celor 3 ani, iar acea medie o comparai cu rezultatele tale de fermier din 2015. A înțeles cineva? Nu, pentru că ei nu au știut să traducă statistica INS din limba engleză din decizie.  Ăsta a fost de fapt fondul problemei și atunci fermierii trebuie să înțeleagă că baza de calcul este stabilită prin OUG 45 devenită lege în România, prin decizia 81/70, care a aprobat acest ajutor de stat pentru despăgubiri și pe care APIA a înțeles să-l controleze și să-l aplice prost printr-un ordin de ministru. Instanța a înțeles acest lucru, a înțeles această neconcordanță legislativă prin care APIA a găsit o altă modalitate de verificare și control și s-a ajuns la concluzia că fermierii trebuie să dea banii înapoi. Instanța a hotărât că această procedură este nelegală și a anulat-o. Repet, capitolul respectiv cu efectuarea controlului pe teren este anulat prin hotărârea 201/2017. Fermierii trebuie să o invoce ca autoritate de lucru judecat și să o folosească în apărarea dânșilor”, a mai punctat Mircea Băluţă.

    Procedura de control a fost clar elaborată în afara cadrului legal, este concluzia fermierului

    Fermierul din Argeş mai spune că agenţia de plăţi nu a ținut cont de observațiile fermierilor. ”Pentru că eu le-am făcut observații din 14 decembrie, imediat ce au început controalele. Nu mai vorbesc despre modul de a stabili eșantionul de control ș.a. Asta e o altă picanterie a APIA. Când au început, am zis procedura este nelegală, fiind în contradicție aia cu aia, ordinul, hotărârea de control cu ordonanța. Fugi de aici, nu vii dumneata să ne înveți pe noi. În regulă. A urmat 17 ianuarie 2017, prima întâlnire cu domnul ministru Daea la minister. A fost o serie de probleme ridicate pertinente. PRO AGRO, LAPAR, toată lumea. Am spus și noi că avem o problemă pe perioada de secetă. O parte din țară care a fost afectată de secetă și fermierii care au picat la eșantionul de control sunt obligați să de banii înapoi pe o procedură nelegală. Domnule ministru, ne întâlnim în instanță, să vedem cine are dreptate”, a mai povestit Mircea Băluţă.

    Ce se întâmplă mai departe? ”Eu sper ca în continuare la următorul termen – că sigur vor face recurs, ne întâlnim la Înalta Curte de Casație și Justiție, că acolo se va judeca, judecătorul de acolo să țină cont de ceea ce judecătorul de aici a văzut și a aplicat, de ceea ce există ca neconcordanță între ordin și ordonanță și să mențină hotărârea de aici în sensul de a anula acel capitol greșit, iar APIA trebuie să refacă procedura de control și să o facă nu după ordinul APIA, ordinul MADR, ci după ordonanță, care e lege. Lege ce spune că pierderea se calculează pe baza datelor statistice, care se compară cu datele contabile. Eu sper ca oamenii să înțeleagă, să folosească lucrul ăsta, să-l invoce și sigur că la APIA au fost niște valuri. Atenţie, pe noi nu ne interesează să cadă niște capete. Nu. Ne interesează ca fiecare să-și facă treaba acolo unde este pus să-și facă treaba, iar dacă cineva te trage de mânecă și îți spune că ai greșit acolo pentru că argumentul legal este următorul, nu argument personal sau nu știu ce. Argumentul legal este următorul, procedura ta de calcul este în contradicție cu legea și cu decizia UE. Trebuie să fii de acord că aia trebuia să se întâmple de acum 2 ani. Suntem în 2018. Următorul termen la Înalta Curte va fi probabil într-un an, doi. Vom vedea ce va urma…, a conchis Mireca Băluţă.

    Între timp şi președintele Asociației Producătorilor din Mehedinţi, fermierul Cornel Stroescu, a luat legătura cu Mircea Băluţă şi împreună sunt decişi să îi ajute pe fermieri să obţină o hotărâre favorabilă.

    Am obţinut acordul fermierului Mircea Băluţă să îi publicăm la finalul articolului adresa de email pentru ca dvs, agricultorii, să puteţi lua legătura cu dânsul pe marginea acestui subiect. Adresa de e-mail a directorului Cooperativei Agricole Argeș Biosud este: mircea.agrototal@gmail.com

    Citiţi şi:

    EXCLUSIV. FERMIERII REFUZĂ SĂ ÎNAPOIEZE BANII DE LA APIA. Cornel Stroescu, APA Mehedinți: ”OAMENILOR LE ESTE FRICĂ SĂ VORBEASCĂ”


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării