Europarlamentar român: SUBVENȚII nu înseamnă să dai BANI FERMIERILOR, iar ei să stea ÎN CARAIBE CU BURTA LA SOARE!
Roxana Dobre -Sprijinirea agriculturii cu subvenții este necesară, însă la fel de necesară este și o strategie pentru integrarea producției și pentru ca sumele primite de fermieri să conducă la un progres în sectorul agricol.
Europarlamentarul român Daniel Buda desfășoară un tur de forță în mai multe ferme din România și, la finele fiecărei vizite, postează pe Facebook atât imagini, cât și impresii din exploatațiile agricole. Daniel Buda subliniază că este importantă subvenționarea agriculturii și în anii următori, însă banii primiți de la Uniunea Europeană trebuie investiți.
”Dincolo de toate necunoscutele pe care le avem după 2020 legate de viitorul PAC, este important să reținem că omenirea nu poate fi hrănită doar cu aer, că sprijinirea sectorului agricol nu înseamnă să dai bani fermierilor, iar ei să stea în insulele Caraibe cu burta la soare, ci înseamnă de fapt să investești într-un sector care să fie capabil să ne pună pe masă pâinea noastră cea de toate zilele”, a scris Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.
Vaca de carne, un pariu care poate fi câștigat de fermierii din România
Daniel Buda a vizitat recent mai multe ferme de vaci de carne din județul Mureș și a împărtășit impresiile despre acest sector cu fermierii care îi urmăresc pagina de Facebook.
”Lipsa forței de muncă, despre care am mai precizat că este un factor limitativ în dezvoltarea agriculturii i-a determinat pe foarte mulți fermieri din România să se îndrepte către sectorul de creștere a vacilor de carne. În momentul de față, Uniunea Europeană este deficitară în producerea necesarului de carne pentru cetățenii din Uniune astfel încât dezvoltarea și consolidarea acestui sector ar trebui să devină o prioritate națională. Fără discuții, creșterea vacilor de lapte este la rândul său un sector indispensabil, însă rămân la convingerea că astfel de ferme pot fi dezvoltate în zonele care pot asigura necesarul de furaje la un preț relativ mic și asta pentru a permite pe de o parte rentabilizarea fermei, dar pe de altă parte, pentru a-i oferi posibilitatea consumatorului de a avea acces la un lapte ieftin și de calitate. Altfel spus, este greu să crești vaci de lapte în zona de munte unde după relatările unor fermieri, merg la coasă cu bocanci cu crampoane la fel ca fotbaliștii pe terenul de fotbal, și asta pentru a nu aluneca și a nu se accidenta”, a arătat Buda.
Eurodeputatul subliniază că vaca de carne poate fi folosită cu succes în procesul de convertire a producțiilor de cereale din România în carne astfel încât să nu fim exportatori de cereale, ci de produs finit, și anume de carne și produse din carne.
”Acest lucru ar permite adăugarea unei plus valori mult mai mare pentru sectorul agricol. Desigur că, ar trebui consolidată și dezvoltată rețeaua de abatorizare concomitent cu cea de procesare și desfacere. Acordarea unor beneficii financiare pentru animalele sacrificate și pe anumite clase de calitate ar contribui în mod cert la transformarea României în furnizor de produse finite. Astăzi, din păcate, din discuțiile cu cunoscătorii din acest domeniu am înțeles că exportăm carcase de carne în diverse țări (le știu care, dar nu le spun), unde după tranșare, carnea de calitatea întâi este păstrată pentru consumul propriu din acele țări, iar cea de calitatea a doua se întoarce în România. Această stare de lucru este expresia unei incompetențe din partea statului de a găsi formulele care să permită eficientizarea în sectorul agricol”, a conchis Daniel Buda.