Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Europarlamentar român: SUBVENȚII nu înseamnă să dai BANI FERMIERILOR, iar ei să stea ÎN CARAIBE CU BURTA LA SOARE!

Sprijinirea agriculturii cu subvenții este necesară, însă la fel de necesară este și o strategie pentru integrarea producției și pentru ca sumele primite de fermieri să conducă la un progres în sectorul agricol.

Europarlamentarul român Daniel Buda desfășoară un tur de forță în mai multe ferme din România și, la finele fiecărei vizite, postează pe Facebook atât imagini, cât și impresii din exploatațiile agricole. Daniel Buda subliniază că este importantă subvenționarea agriculturii și în anii următori, însă banii primiți de la Uniunea Europeană trebuie investiți.

Dincolo de toate necunoscutele pe care le avem după 2020 legate de viitorul PAC, este important să reținem că omenirea nu poate fi hrănită doar cu aer, că sprijinirea sectorului agricol nu înseamnă să dai bani fermierilor, iar ei să stea în insulele Caraibe cu burta la soare, ci înseamnă de fapt să investești într-un sector care să fie capabil să ne pună pe masă pâinea noastră cea de toate zilele”, a scris Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Vaca de carne, un pariu care poate fi câștigat de fermierii din România

Daniel Buda a vizitat recent mai multe ferme de vaci de carne din județul Mureș și a împărtășit impresiile despre acest sector cu fermierii care îi urmăresc pagina de Facebook.

”Lipsa forței de muncă, despre care am mai precizat că este un factor limitativ în dezvoltarea agriculturii i-a determinat pe foarte mulți fermieri din România să se îndrepte către sectorul de creștere a vacilor de carne. În momentul de față, Uniunea Europeană este deficitară în producerea necesarului de carne pentru cetățenii din Uniune astfel încât dezvoltarea și consolidarea acestui sector ar trebui să devină o prioritate națională. Fără discuții, creșterea vacilor de lapte este la rândul său un sector indispensabil, însă rămân la convingerea că astfel de ferme pot fi dezvoltate în zonele care pot asigura necesarul de furaje la un preț relativ mic și asta pentru a permite pe de o parte rentabilizarea fermei, dar pe de altă parte, pentru a-i oferi posibilitatea consumatorului de a avea acces la un lapte ieftin și de calitate. Altfel spus, este greu să crești vaci de lapte în zona de munte unde după relatările unor fermieri, merg la coasă cu bocanci cu crampoane la fel ca fotbaliștii pe terenul de fotbal, și asta pentru a nu aluneca și a nu se accidenta”, a arătat Buda.

Eurodeputatul subliniază că vaca de carne poate fi folosită cu succes în procesul de convertire a producțiilor de cereale din România în carne astfel încât să nu fim exportatori de cereale, ci de produs finit, și anume de carne și produse din carne.

”Acest lucru ar permite adăugarea unei plus valori mult mai mare pentru sectorul agricol. Desigur că, ar trebui consolidată și dezvoltată rețeaua de abatorizare concomitent cu cea de procesare și desfacere. Acordarea unor beneficii financiare pentru animalele sacrificate și pe anumite clase de calitate ar contribui în mod cert la transformarea României în furnizor de produse finite. Astăzi, din păcate, din discuțiile cu cunoscătorii din acest domeniu am înțeles că exportăm carcase de carne în diverse țări (le știu care, dar nu le spun), unde după tranșare, carnea de calitatea întâi este păstrată pentru consumul propriu din acele țări, iar cea de calitatea a doua se întoarce în România. Această stare de lucru este expresia unei incompetențe din partea statului de a găsi formulele care să permită eficientizarea în sectorul agricol”, a conchis Daniel Buda.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


36 comentarii

 1. D.-le eurodeputat Buda ,te urmaresc de mai multa vreme , si constat ca desi esti specialist in agricultura , esti tot un politician populist.
  Din pozitia de eurodeputat poti urmarii si intervenii in destinatia subventiilor si nu sa constati ca sunt deturnati .
  Tot din pozitia de europarlamentar poti intervenii in legislatia agricola a tarii, prin min. agriculturi si a o corecta.
  Tot ca eurodeputat , poti sa te implici in dezvoltarea de programe prin care sa fie mai accesibila accesarea finantarii europene , dar si in programe de procesarea produselor agricole in tara , precum si programe de dezvoltarea pietii .
  D.-le europarlamentar ; in vizitele domniei tale la diversi fermieri te-a interesat cumva cadastrarea terenurilor ? si cum ai actionat d.-ta sa se rezolve problema ?
  Ma opresc aici , desi mai sunt multe probleme pe care le poti rezolva d.-ta din pozitia de europarlamentar.in parlamentul european in comisia de agricultura.

 2. @leu: sa stii ca stau la tara si de aia stiu asa de multe si vad zi de zi fermierii ce bani invart ce masini au si ei si copiii lor cum umilesc ei pe toata lumea pe proprietarii de teren pe cei ce i iau cu ziua la negru si pe cei ce au curajul sa i contreze. niste analfabeti ajunsi peste noapte bogati prin hotie si folosirea oamenilor pe post de sclavi. un om de rand se imprumuta de la banca o viata pentru o amarata de casa iar un fermier hot evazionist isi ia dupa un an agricol ca anul asta si Suv si vila si tot felul de arogante .va invit pe conturile de socializare sa vedeti ce posteaza fermierii si copii lor de bani gata. cluburu concediu masini luxoase cumparaturi prin malluri la care un om de ran nici nu viseaza. de unde au fermierii atatia bani ? pe tarani fermierii ii vor prosti sa faca ce vor cu ei iar daca unul dintre ei are ceva de spus la adresa fermierilor sar in capul lui si ii inchid gura.

  1. sa stii ioane ca sint si uscaturi ca in orice padure dar in principiu cu bani numai din agricultura nu dai inainte or avea ei alte surse ca altfel nu vad problema

 3. ioane dupa cum se vede tu stai la bloc si ai preferat sa maninci un covrig decit sa te duci sal ajuti pe tatal tau la prasit sau sai dai mincare la porci ,la vaci sau la alte treburi pri gospodarie.Tu ai preferat sa cumperi porcu din tirg si sal iei in ris pe acel taran cu 6 lei pe kg sau te duci la supermarket si cumperi carne din import ca doar e ECO e numai muschi crescut cu vitamine.Si mai e un lucru cind au dat guvernul cupoane pentru agricultura tot tu baiat manierat teai dus la tatal tau i leai luat si leai vindut pe unde ai putut .ASA ca lasa vrajeala si treci si fa agricultura daca crezi ca se cistiga asa bine .STIU eu poate te vad si pe tine cu vreo doua vile gipuri si mai siu eu ce iti doresti

 4. tovarase europarlamentar cand mai anii trecuti [3,4]semintele de porumb erau falsiticate la greu, cele produse in Romania, prin sud pe care le cumparam pe bani trumosi si care ne-au produs pierderi de productie de 100% pe minimum 2 ani consecutiv, iar cei ce le produceau au trimis la fermieri oameni sa faca sondaje pentru a vedea de ce nu mai cumpara de la ei seminte, pai nu mai cumparau pentru ca dadeau banii degeaba, era tot aceiasi treaba cu a pune porumb de samanta din patul————vreau sa spun ca atunci nu ai luat atitudine, dar acum lovesti in zootehnie cu orice ocazie, crezi ca aici nu avem falsi fermieri, sau uscaturi, sau pe unii rau intentionati ca incepe sa mearga sectorul bine, si de ce sa nu puna ei mana pe banii care se dau pe ameliorare, este unul din nordul tarii care scurma ca guzu, deci nu-i problema ca a scazut scz la 50%, problema este ca sunt uscaturi printre noi,eu ti-as propune cand de mai plimbi prin ferme sa identifici + construiesti planuri, obiective prin care putem sa ne apropiem de fermierii din vestul Europei, ca prin metodele acestea de a ne tot critica mergem in directia Belarus, iar aceia iti amintesc,nu au europarlamentari la Bruxelles, au la Moscova.

 5. Sugetiva imaginea din articol. In agricultura ultimilor ani a plouat cu bani care din pacate nu au mai atins solul. Au dreptate cei ce afirma ca subventiile trebuie inlocuite cu imputuri sau diferite forme de ajutor dar nu bani. Exista la tara o intelegere tacita intre fermieri privind nivelul arendei poate consiliul concurentei se autosesiseaza. Asa zisii agricultori s-au bazat pe slaba informare a popolatiei de la tara si au facut ce au vrut dupa bunul lor plac sau dupa interesele meschine pe care acestia le-au avut.Au mentinut un nivel extrem de ridicat la lucrarile agricole nevoind taranii sa le dea pamanturile in arenda acestor fermieri ulterior prin nivelul extrem de scazut al arendei cumulat cu neplata impozitelor au fortat taranii sa se lase lehamite de pamant si sa il vanda pe preturi derizorii. Asa au ajuns unii mari fermieri si acum ne dau noua lectii de agricultura. Sa va fie RUSINE.

  1. ioane dupa cum se vede tu stai la bloc si ai preferat sa maninci un covrig decit sa te duci sal ajuti pe tatal tau la prasit sau sai dai mincare la porci ,la vaci sau la alte treburi pri gospodarie.Tu ai preferat sa cumperi porcu din tirg si sal iei in ris pe acel taran cu 6 lei pe kg sau te duci la supermarket si cumperi carne din import ca doar e ECO e numai muschi crescut cu vitamine.Si mai e un lucru cind au dat guvernul cupoane pentru agricultura tot tu baiat manierat teai dus la tatal tau i leai luat si leai vindut pe unde ai putut .ASA ca lasa vrajeala si treci si fa agricultura daca crezi ca se cistiga asa bine .STIU eu poate te vad si pe tine cu vreo doua vile gipuri si mai siu eu ce iti doresti

 6. Dl. Euro parlamentar cred ca trebuie sa mai faceti o completare la comentariul dvs. Intradevar sunt fermieri care merg in Caraibe sau in alte destinatii de vacanta. E dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu banii lui si daca a facut profit merge unde vrea . Daca nu a facut profit sta acasa. Statul are grija sa isi ia partea indiferent daca a facut sau nu profit fermierul. Si aici fac o mica aluzie la schimbul valutar. Diferenta ramane la stat .Daca am avea euro in loc de Ron nu am pierde cca 10% sau poate mai mult la schimburi valutare -valabil si la imputuri si la vanzare cereale si la subventii.
  Bani din care sunt platiti bugetarii, parlamentarii,alesii locali, europarlamentarii ,etc.Toti acestia au salarii peste limita medie in economie si toti merg in vacante la diferite destinatii de lux obligatoriu o data pe an (mai primesc si prime de vacanta pe deasupra). Lucreaza 8 ore si sunt liberi sambata si duminica .Deci va rog sa va cereti public scuze pentru afirmatiile facute.
  Noi fermierii nu furam ca sa mergem in vacanta. Muncim pentru fiecare leu si sambata si duminica si noaptea . Si daca se primesc subventii si unii le folosesc nechibzuit atunci trebuie gasita cauza. Daca un fermier munceste cinstit nu arunca cu banii pe fereastra pentru ca stie cat de greu i-a castigat. Dar daca un fermier fura exact atata respect are pentru bani incat ii arunca pe excursii si distractii.
  Tocmai aici este rolul dvs. Sa faceti verificarea Apia corect si sa vedeti cine fura si cine munceste cinstit.
  Si nu numai cu teledetectie.Angajati-autorizatii-prestari servicii-facturi-TOT.
  Eu unul ca fermier m-as bucura sa fie toti verificati la sange asa cum am fost eu in ultimii 4 ani .Si va asigur ca nu vor mai fi fraude si tot vom merge o data pe an in concediu(dar noi nu putem vara ca suntem in camp) iar iarna nu este cald decat in tari exotice. Deci vorba unui PSD-ist celebru ,,pentru ca ne permitem”. (Dar nu noi ci ei ) . Noi muncim.

 7. are dreptate banii sau intors in case masini de teren atv iar vacile si oile sant ca acum 30 ani aceleasi constructiii binenteles darapanate mizeria pana la burta vorbesc de asa zisii fermieri cu 10 20 vaci apedat lapte cca 2000 l pe vaca au luat cca 3 ani bani miliare ameliorare zero ce poti face in 3 anile au vandut anul acesta si acum pregatesc porcul laptele l-au rezolvat 4.75 lei in alimentara fara prea multa grasime ca doar e nociva pt organism.

 8. daca autoritatile isi faceau datoria alta era fata satului romanesc . au fost cazuri dovedite cu incasari necuvenite din subventii cand stateau cu crotalele in setar si incasau subventii sau cand declarau terenurile cultivate si in realitate terenul era parloaga sau apicultorii la control plimbau stupii de la unii la altii. banii din subventii au ajuns in conturile unor oportunisti care ai au scos din tara.

 9. Domnilor agricultori nu vă mai plângeţi atâta , cine are 200 sau 300 de ha sunt milionari în euro şi îşi permit orice capriciu. Dacă anul ăsta ai în cont 1,5 milioane de euro anul următor ai 5 milioane de euro aşa că “Mucles sacanaua ” . Voi, aşa zişii fermieri , puneţi în pământ 100 de euro pe un ha şi câştigaţi miliarde .

  1. Sa-ti fie rusine pentru acest comentariu si pentru limbajul de tiganca . Sunt sigur ca esti o nesimtita mahalagioaica cu gura mare dar care nu a pus mana pe o sapa in viata ei . Altfel nu-mi explic cum poti face acest gen de comenarii

  2. doamna elena te rog sa pui si dtale 100 de euro intrun ha si sa scoti o mie de euro dneta stii cit costa samina arat pregatit teren erbicid recoltat etc.Iti spun eu.300 lei saminta ,300 erbicid ,motorina500 sute arenda minim 400 lei ingrasaminte 600 lei SI ESTE EGAL 2100 LEI.DUPA TOATE ASTEA TREBUIE SA AI FERICIREA SA MAI SI PLOAIE LA TIMP .CA SA RECOLTEZI 5000 KG PORUMB LA HA SI SAL VINZI CU 0,45 BANI SI OM TEAI FACUT SI DACA AI 300 HA SIGUR ITI FACI VREO TREI VILE SI MAI AI SI BANI IN CONT ASA CA TE ROG SA TE APUCI DE AGRICULTURA SI DACA NU AI DE UNDE SA IEI TEREN ITI DAU EU 20 HA PENTRU INCEPUT

  3. Furi curent puternic, si nu esti ancorat in realitate, vorbesti de milioane de euro , mai bn ti-ai face patul dupa ce dormi, pariez ca nici pe ala nu esti in stare sa-l faci 🙂

  4. Inseamna ca habar nu aveti ce e aia agricultura….100 de euro/ha e doar aratu draga doamna….restul muncilor se fac singure?stiti cunva cat costa sa repari un utilaj agricol?cat despre oamenii angajati fara forme legale…nu mai gasesti oameni seriosi carora sa le faci carte de munca…azi vin la munca maine nu…iau ajutoare sociale stand degeaba….de ce sa se mai osteneasca?iar cei ce au masini bengoase sau vile impunatoare fie au furat…fie au muncit pe branci(dar astia sunt putini).

 10. normal ca toti rozatorii de subventii o sa sara in capul europarlamentarului sa il denigreze asta e realitatea crunta din mediile rurale. sa se faca publice lista cu fermierii care au incasat de a lungul anului subventii si sa justifice fiecare banut de cand se acorda aceste subventii sa vada si opinia publica cate miliarde de euro au fost aruncate pe apa sambetei. la fel si traderii de cereale sa faca publice listele cu banii virati in conturile fermierilor sa o remarcatu cu stupoare ca miliarde de euro au incasat fermierii si nu au investit 1 leu in mediiule rurale. munca la negru cel mai periculos flagel acest genocid la care autoritatile trebuie sa fie ferme si sa ia masuri drastice. animalele se pasc singure se hranesc singure curatenia la fel se adapa singure culturile se infiinteaza singure se recolteaza singure confor datelor ITM. mergeti in campanii pe ogoarele tariu sa vedeti cum muncesc romanii ca slavii pe plantatiu fara forme legale

 11. BRAVO Dle europarlamentar aveti perfecta dreptate fermierii primesc aceste subventii drept ajutoare sociale si acesti bani nu ajung in agricultura si in vile concedii extravagante masini luxoase si tot felul de capricii in timp ce mediile rurale se zbat in saracie crunta. tot felul de mafioti penali fac agricultura evazionista folosesc munca la negru au alungat tinerii peste hotare sa munceasca in agricultura altor tari. subventiile trebuiesc schimbate in imputuri sau vauchere ca sa ajunga in agricultura. au incasat subventii an de an dar firma respectiva nu a avut un angajat. banii din subventii au facut mai mult rau agriculturii.

  1. Nu ai minte nici cât o prajina prietene!ai văzut vreodată o lucrare făcută la un teren de faci asemenea afirmații!daca ești un PSD-ist pupincurist este problema ta dar sa zici asemenea lucuri mai bine te ai duce sa pui mâna sa muncești cu adevărat nu sa te murdărești la gura de rahat!

 12. domnule buda daca tu esti europarlamentar si ai tot fost in vacante si ai stat cu burta la soare sa stii ca FERMIERII romani 99 la suta nici macar nu au trecut granita romaniei.Mai bine ai vedea cum faci si negociati preturile la cereale sau carne lapte brinza etc si apoi discutam cu0,45 bani pe kg de griu nu mai ajungem noi nici macar pe plaja la constanta.Voi astia minti luminate mai bine ati opri importurile si ati baga pe piata produse de la noi din tara oro mi se pare mie ca aveti si voi de cistigat de pe urma importurilor asa ca macar daca nu vrei sa faci ceva pentru noi macar abtinete de la comentarii in lipsa de cunostinta…………………………..

 13. Buda, din pacate esti tot un politician populist, rup de realitatile agriculturii romanesti, de care ar trebui sa te apropii si sa o intelegi! Te-ai erijat in purtator de cuvant al taranimii si al fermierilor romani, si nu stim cina ti-a dat acest drept! Cu aceasta afirmatie ti-ai cam dat la gioale! Ne crezi prosti, masa ta de manevra, si a-i face bine sa-ti ceri scuze pentru afirmatiile jignitoare pe care le-ai facut acum!

 14. De unde banii sa stăm cu burta la soare domnule”știe tot”..cu o mana ne dați și cu 10 ne luați…faceți calcule și vedeți cât costă întreținerea a tot ceea ce avem(animale,pământ) și după discutam mai clar…abia dacă ne ajunge….Așa…că poftesc sa facem schimb de locuri de munca:promit să mă chinui sa dorm in parlament si sa vb despre ceea ce alții fac și nu vreți să vedeți..iar dv. sa veniți să stați cu burta la soare in locul meu…..rușine……😒

 15. Daca tu crezi ca fermierii romani stau cu burta la soare in Caraibe inseamna ca esti dus cu pluta . Si am curaj sa-ti spun asta fata-n fata daca te tine muschiul .

Scrie un comentariu