Ştiri agricole

Domnule PETRE DAEA, FACEȚI CURĂȚENIE! Ministerul Agriculturii are 14.000 de salariați. DAR CÂȚI MUNCESC PE BUNE?

Agricultura, sector-cheie pentru economia românească, are nevoie de profesioniști, de oameni dedicați muncii lor. O muncă pentru care sunt plătiți cu mult peste ceea ce primesc cei care lucrează în ferme sau chiar în alte instituții ale statului. Chiar și așa, din cei 14.000 de salariați ce figurează în organizgrama ministerului cu toate instituțiile sale subordonate, numai o parte dintre angajați sunt alături de fermieri și își îndeplinesc sarcinile de lucru, arată o anchetă jurnalistică realizată de reporterii Știrile Pro TV.

România are aproape 10 milioane de hectare de teren arabil şi ar putea hrăni toată Europa dacă pământul ar fi irigat și lucrat în întregime.

În timp ce mulţi fermieri sunt la mila cerului și muncesc pământul cu plugul tras de cai, Ministerul Agriculturii nu are o politică unitară pentru dezvoltare. În subordinea lui sunt zeci de agenţii, direcţii şi inspecţii, unde lucrează 14.000 de oameni cu salarii care de multe ori stârnesc invidia celor ce lucrează în privat.

Ministerul susţine că aceste structuri vor fi reorganizate fără să fie redus personalul, conform unei iniţiative care a fost adoptată de Senat.

Conform reporterilor de la Știrile Pro TV, nu în toate instituțiile MADR se respectă programul de lucru sau sunt angajări făcute în funcție de nevoie structurii. Astfel, în Braşov, la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor – instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, cei 8 oameni care lucrează aici ar trebui să efectueze controlul calităţii seminţelor şi al materialului săditor în câmp şi în laborator, să elibereze certificate oficiale de atestare a calităţii seminţelor şi să monitorizeze şi acrediteze agenţii economici furnizori de seminţe şi de material săditor. Doar că jumătate dintre angajaţi nu au nicio legătură cu agricultura, adică un informatician, un economist, un casier şi un şofer.

Mihaela Oltean este inginer laborant. La ora prânzului, când echipa Știrile ProTV a mers să vadă cu ce ocupă la birou, ea se pregătea să plece pe teren. „Putem să vă însoţim pe teren astăzi?”, a întrebat reporterul. „Păi, acuma nu ştiu dacă astăzi. Poate în alta, cu altă ocazie că sunt astăzi… Deja am destul, mai vine încă cineva. Nu e cazul.”, a răspuns salariata.

Deşi a susţinut că avea multe de făcut pe teren, angajata s-a răzgândit brusc şi în cele din urmă a rămas la birou. Chiar şi aşa, clădirea cu două etaje a inspectoratului, cu trei laboratoare, camera de germinat şi birouri nenumărate, a rămas pustie. La lucru mai erau doar inspectorul-şef şi contabila. Şefa instituţiei a încercat să găsească o scuză pentru fiecare dintre cei 5 absenţi.

La Galați, aceeași structură cu 6 angajaţi îşi are sediul într-o veche casă boiereasca din centrul oraşului. „Ultima inspecţie în teren când a fost făcută?”, întreabă jurnalistul. „Păi acuma nu suntem în campanie. Noi nu facem inspecţie în teren decât vara!”, a răspuns Iuliana Ion, director ITCSMS Galați.

Deşi recunoaşte că subordonaţii ei nu prea ies iarna din birouri, directoarea – plătită cu peste 5.000 de lei pe lună net, cu tot cu spor de condiţii vătămătoare – susţine că aceştia nu stau deloc. Zilele acestea, de pildă, se pregătesc să analizeze la cererea şefilor de la Bucureşti un lot de seminţe de porumb şi floarea-soarelui.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în subordine 16 agenţii, autorităţi, direcţii, institute şi laboratoare. La rândul lor, acestea se ramifică şi au în fiecare judeţ câte un birou, oficiu sau inspectorat.

Toate funcţionează în sedii distincte, cu aparat propriu de şefi şi subordonaţi. La acestea se adăuga o mulţime de direcţii, compartimente şi servicii din aparatul central: serviciul analiză impact programe, serviciul irigaţii, compartimentul protocol, serviciul metodologie, serviciul monitorizare, serviciul verificări management şi compartimentul verificări management şi lista poate continua.

În total, Ministerul are aproape 14.000 de salariaţi în Bucureşti şi în toată ţara.

Citiți întreg reportajul și urmăriți imaginile filmate în instituțiile subordonate MADR

pe site-ul StirilePROTV.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. In conditiile zilei de azi este foarte necesara reorganizarea min. agriculturii.
  Specialisti adevarati in agricultura in min. agriculturii sunt cam 15% , iar cu , competente in agricultura ar mai fi 10% din efectivul de 14000 functionari.
  Cu asta am spus cam cine si citi trebuie sa ramina in min. agriculturii.

 2. Interesant si dialogul de la OJZ Dambovita,unde specialistii in SELECTIE SI AMELIORARE,platiti cu salarii consistente isi umplu timpul de lucru cu… inregistrari de stupine (asta le-a mai ramas).
  Parca se pornise o initiativa legislativa de REORGANIZARE a MADR, ce s-a facut cu ea ??

 3. Experienta personala la Apia Maramureș anul trecut a apărut un articol despre împăduriri , sun la Apia fac programare zic doamne ajuta si plec nimeresc un birou cu trei babe înfocate de ale lor povesti salut frumos spun motivul deranjului si specialista îmi spune sa ma deranjej ca articolul împăduriri este doar pentru perdele forestiere in sud încerc sai explic diferență dintre perdea si împădurire ea nu si nu doar varianta ei , rezultatul plec scirbit de specialiști noștri.Ar fi bine sa desființam Apia si împărțim 12 milioane de euro la cei care vor safava ceva in fiecare an

 4. dacq functionarii statului isi faceau datoria alta era fata satului romanesc. functionarii apia au acordat subventii fara sa fie controlati fermierii in teren . au acordat subventii la animale ce demult erau facute salam sau la terenuri care erau parloaga. functionarii itm au trecut cu vederea la munca la negru din agricultura autoritatile locale au inchis ochii ori erau mana in mana cu autoritatile . anaful a dat rambursuri de tva la masini de lux fermierilor care nu au avut angajati niciodata. arenda data de 40 litru ulei pe ha in bataie de joc fara sa plateasca impozitele. primariile au acordat hartii ptr apia fermierilor care nu plateau impozitele pe acel teren .fermierii incasau subventiile iar fraierii plateau impozitele.la cum arata satele din romania trebuie bagati la inchisoare cu totii. au devenit unii miliardari de pe terenurile altora fara sa dezvolte zonele macar cu un leu.

 5. Asta nu e o măgărie, ci ticăloșie mare cât Casa Poporului, unde alți trântori își vad doar de buzunarele lor. La fel in Min.Mediului ! Trântori bugetari cu miile peste tot, in timp ce fermierii mici sunt tratați cu indiferență, chiar aroganțã de funcționarii Direcțiilor Agricole, de parcă ar fi iobagi pe plantație. Toți plimba doar hârtii dintr-un birou in altul si dacă ai nevoie de o îndrumare de specialitate, sunt VARZÃ !!
  Statul ar putea cu așa structura stufoasa si rețea vastã, doar cu un sfert dintre ei sa funcționeze liniștit, ba chiar sa organizeze ptr fermierul român desfacerea produselor, chiar stocarea si valorificarea inclusiv a animalelor, așa cum se făcea in regimul trecut. Structura nu s-a schimbat, doar oamenii din sistem. Sunt plin de puturoși încurajați de guvern cu nemunca.
  Sectorul privat ține munți de ploșnițe si căpușe bugetare in spate,care-i sug pina la epuizare, parcă deliberat cu scopul sã-i scârbeascã de țara asta ca sã plece cu toții peste hotare. Atunci să-i vad de unde bani ptr salariile de trântori.
  România privată e sleită, produce tot mai puțin de la an la an.
  Toți guvernanții sunt doar niste papagali, buni la dat din gură promisiuni de amăgire, neurmate de fapte.
  Acum aveți motivele ptr care România este sărăcia Europei, de ți-e jenă să-ți arați pașaportul peste hotare…

 6. Rahat , 12 milioane de euro lunar pentru cei 14000 . Daca ar face treaba buna nu s-ar supara nimeni dar majoritatea o freaca la rece . Daca mai adaugam si pe cei de la biroul de omologare a produselor de protectie a plantelor….cara pe deasupra mai au si concedii platite de catre firmele producatoare …

Scrie un comentariu