Piaţa terenurilorŞtiri agricole

TEREN pentru TINERII FERMIERI: Declarația ministrului PETRE DAEA despre SUPRAFEȚELE pentru ACEȘTI AGRICULTORI!

Veste bună pentru fermierii tineri din România! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a arătat, referindu-se la achiziţia terenurilor agricole, că prin schimbarea condiţiilor impuse în cumpărarea terenurilor – proces care se află în derulare – se doreşte crearea “unui culoar favorabil tinerilor”.

”Este o preocupare, noi o urmărim şi o să o aducem la cunoştinţa opiniei publice situaţia pe care am găsit-o în ţară, când vom încheia această lucrare extrem de importantă. Dar, preşedintele partidului (Liviu Dragnea n.r) a lansat în Parlamentul României o iniţiativă parlamentară privind schimbarea condiţiilor impuse în cumpărarea terenurilor pe Legea 17, privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole, care să dea un culoar favorabil tinerilor”, a menţionat ministrul.

În privinţa viitoarei PAC, şeful MADR consideră că Ministerului Agriculturii îi revine o mare responsabilitate în ceea ce priveşte stabilitatea priorităţilor, dar acest lucru se face numai în dialog cu fermierii.

Tinerii ar putea primi subvenție dublă

Conform OUG 3/2015, tineri fermieri înseamnă acele persoane fizice care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă drept conducători șefi ai exploatației sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafață și au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii menționate.

Pentru a facilita accesul fermierilor la finanțare dacă aceștia nu au solicitat sprijin imediat după instalare, MADR schimbă din acest an reguli, stipulând într-un proiect de modificare a OUG 3/2015 că ”Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de cinci ani, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri, cu condiția ca depunerea cererii să aibă loc în termen de 5 ani de la data stabilirii. Perioada de 5 ani se aplică de asemenea fermierilor care au beneficiat de plata pentru tinerii fermieri pentru cererile depuse înainte de anul de cerere 2018”.

Atenție! Prin derogare, pentru acei tineri fermieri care s-au stabilit în perioada 2010-2013, din perioada de cinci ani se scade numărul de ani care au trecut între stabilire și prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.

O altă modificare propusă de MADR pentru plata subvențiilor se referă la cuantumul plăţii pe hectar care va fi situat între 25% și 50% din cuantumul pe hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), procent care se stabilește prin hotărâre a Guvernului.

Majorarea cuantumului plății pentru tinerii fermieri de la 25% până la maximum 50% din plata unică pe suprafață se face pentru a spori perspectivele de participare a tinerilor fermieri la activitățile agricole.

Reamintim că pentru Campania 2017, schema pentru tineri fermieri a avut un cuantum de 24,3113 euro pe hectar ceea ce ar însemna că din 2018 valoarea acestuia ar putea crește la circa 50 de euro pe hectar, în funcție de valoarea SAPS ce va fi stabilită.

Plata pentru tinerii fermieri se acordă pentru maximum 60 ha eligibile pe care fermierul respectiv le-a declarat.

Sursă selectivă: www.capital.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

    1. ESTE lăudabil că mai sunt tineri în ţară care se preocupă de creşterea animalelor.Aceştia trebuie încurajaţi, mai ales de statul român, inclusiv prin atribuirea unor terenuri.Eu,fiind un mic fermier ,pensionar,pot oferi spre folosinţă, avantajos,7 pogoane teren arabil fertil (dintre care 5 sunt semănate cu lucernă)+1hectar păşune,toate proprietate persoană,în loc.Limpeziş/Bz.Relaţii tel 0743085270

  1. De unde suprafete de teren libere cand cele bune si compacte sunt cumparate si arendate de multa vreme?Ca si tanar fermier este greu sa mai cumperi teren,tinand cont ca media de pret este 6.000 euro/ha.
    Iar pe langa teren,ai nevoie de utilaje,samanta etc.

  2. Buna ziua.Sunt un tanar fermier si pe langa terenul arebil ce-l am,am infintat in toamna anului 2017,2 livezi una de 24 ari respectiv 17 ari intravilan proprietatea mea.
    Pot obtine subventie pe aceste doua parcele de livadă?

    1. Suprafaţa totală eligibilă de plată trebuie să fie de minim 1 ha iar mărimea parcelei trebuie sa fie de minim 0,30 ha pentru culturi anuale, plante furajere perene inclusiv pajişt, vii şi minim 0,10 ha pentru plantaţii pomicole şi sere şi solarii.

Scrie un comentariu