Burse şi preţuriŞtiri agricole

ARENDA plătită pentru INSULA MARE A BRĂILEI: 606 kilograme de grâu pe HECTARUL ARABIL

Agricost Insula Mare a Brăilei reprezintă cea mai mare exploatație compactă din agricultura românească, dar și cea mai mare fermă vegetală din Uniunea Europeană. Întreaga suprafață aparține statului și este exploatată de societatea Agricost printr-un contract încheiat cu Agenția Domeniile Statului (ADS).

Ziarul Financiar a publicat arenda pe are o achită anual Agricost pentru suprafața agricolă, dar și pentru celelalte suprafețe din Insula Mare a Brăilei. ”Producătorul agricol din Insula Marea a Brăilei plăteşte anual ADS, sub forma de arendă, echivalentul în lei a 606 kilograme de grâu pe hectarul de teren agricol, 25 de kilograme de grâu pentru hectarul de teren non-agricol şi 720 de euro pe hectar pentru teren încadrat în categoria de folosinţă curţi sau construcţii”, scriu jurnaliștii ZF. Aceștia precizează că Agricost are închiat cu ADS un contract de concesiune ”valabil pe perioada existenţei activului, însă nu mai mult de 20 de ani”, potrivit datelor transmise de ADS.

Având în vedere că arenda se plătește în acord cu prețul mediu pentru grâne, preț stabilit la nivel județean, s-a calculat și ce sumă va achita anul acesta Agricost către stat. Consiliul Judeţean Brăila a aprobat un preţul mediu al grâului de 0,56 lei pe kilogram pentru plata arendei în anul fiscal 2018, ceea ce potrivit calculelor ZF, înseamnă că Agricost are cheltuieli estimative pentru plata arendei de 18,8 mil. lei (4,1 mil. euro). Calculul ZF nu au luat în considerare ponderea trenurilor neagricole sau a terenurilor acoperite de curţii sau construcţii din totalul suprafeţei arendate, informaţii pe care nu le deţine.

Agricost reprezintă un busi­ness de 86 de mi­lioane de euro în 2016 – deţi­nut de antre­prenorul Constantin Duluţe, care exploatează în Insula Mare a Brăilei, într-o in­cintă în­diguită, o suprafaţă de 55.639 hectare de teren arendat de la Agenţia Domeniile Sta­tului. În ultimii ani, în Insulă s-au făcut investiții importante atât pe parte de tehnologie, cât și în stocare și în infrastructura pentru irigații.

Citiți și:

STRĂINII VOR SĂ CUMPERE INSULA MARE A BRĂILEI. Ce spune ing. Lucian Buzdugan despre O EVENTUALĂ VÂNZARE A AGRICOST!

ZIUA CÂMPULUI cu 1.200 de participanți în INSULA MARE A BRĂILEI!

FOTO. Tehnologie…pe pâine într-o zi ploioasă în Insula Mare a Brăilei


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. 600 kg/ha este norma arendasului smecher pentru taranul arendator neinformat. Uneori se ajunge si la retele tip cartel intre arendasi contra arendatorilor(Hello Consiliul Concurentei!).
  Statul roman face intotdeauna pe taranul neinformat pentru binele a tot felul de mustaciosi sau purtatori de burti. “Ca asa e-n tenis.”

 2. Productiile obtinute in agricultura nu sunt direct proportionale cu investitiile ( intotdeauna investitile sunt mai mari) , dar fara investitii nu se obtin productii numai in mod natural .
  Va recomand tuturor celor care considerati ca este prea mica arenda , sa lucrati si sa investiti in agricultura vreo 10 ( zece) ani si dupa aceea mai discutam.

 3. huooooooooooooooooo.rusineeeeee.am mai scris si ma repet.datoria din anii trecuti de cateva zeci de mil.euro s-a achitat ??.se umfla Buzdugan in pene cu realizarile sale dar ……platiti mai sobolanilor o redeventa adecvata prezentului nu ramaneti cu redeventa din 2000 de cateva sute de kg /ha.

  1. Hai că tu vorbești serios , să-i dai omului 60-70% din ce-ți dă statul ca ajutor , ce înseamnă , că TU EȘTI PROPRIETAR CU ACTE ÎN NEREGULĂ !!!

 4. au distrus CAPuri IASuri SMAuri sa vina asa zisi patroni sa puna ei stapanire pe terenurile si constructiile acestea faurite prin sudoarea si lacrimile stramosilor nostri. au semanat saracie crunta in mediile rurale alungand tinerii peste hotare sa lucreze in agricultura altor tari. sa se faca un recensamant exact sa vedem cati romani mai sunt in tara.

 5. Avand in vedere categoria terenului si potentialul productiv al acestuia, ca cetatean al acestei tari(fermier), cer insistent Dl DULUTE sa renegocieze contractul cu ADS platind acestuia o redeventa de cel putin 1000 kg grau/ha.Cred ca si alti fermieri ar trebui sa protesteze fata de aceasta.Inechitatea trebuie corectata imediat.

 6. Întotdeauna se fac afaceri bune cu statul . Arendasii plătesc 1500 kg grâu către proprietarul terenului plus impozitul pe teren plus impozitul pe venit plus CASS plus tva . Doar din diferența de kilograme rezultă un minus de aproximativ 3 milioane lei in buzunarul statului român . Si asta doar la un singur contract. Câte alte mii, sute de mii de astfel de contracte mai are statul făcute ?!!! Si-apoi nu sunt bani la buget și trebuie să găsim noi soluții , nu sunt bani pentru școli spitale etc etc. Dar … degeaba, degeaba !!!

  1. Dar câți sunt cei ce primesc de pe suprafața de teren proprietaTTE ACELEAȘI CANTITĂȚI ….UN FEL DE FURT PE FAȚĂ ! De UNDE AȚI AUZIT DE 1500 kG LA H ….EXTREM DE RAR ….MAJORITATEA 600-PÂNĂ LA MAXIMUM 1000 Kg la hectar , astfel , dând mai puțin decât SUBVENȚIA DE LA STAT , ei rămânând astfel exact ca un proprietar ce se descurcă prin propriile mijloace ba chiar și cu ce amai rămâne din subvenție , căci sunt extrem de zgârciți ! Așa o fi fost și la 1907 ?!

Scrie un comentariu