• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul PETRE DAEA a cerut FONDURI CONSISTENTE PENTRU ACVACULTURĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, l-a primit săptămâna aceasta, în 22 februarie 2018, pe Karmenu Vella, comisarul european responsabil pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit. Alături de delegația comisarului european s-au aflat și oficiali ai Reprezentanței Comisiei Europene în România.

    Din partea MADR au fost prezenți secretarul de stat Alexandru Potor, Nicolae Dimulescu –Director General Președinte ANPA, precum și directori și experți din cadrul direcțiilor de specialitate ai MADR.

    Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au vizat pescuitul sustenabil în Marea Neagră – prioritățile pentru anul 2018, obiectivele României pentru viitoarea Politică Comună în domeniul pescuitului, aspectele privind sistemul de control al pescuitului, implementarea Planului de Acțiune pentru reformarea acestui sistem, implementarea FEPAM post 2020 – elemente de poziție ale României.

    Cu ocazia întâlnirii, ministrul Agriculturii a enumerat câteva din prioritățile țării noastre pentru anul 2018, printre acestea regăsindu-se și atragerea celorlalte state riverane Mării Negre în activitățile comune de inspecție, control și supraveghere; continuarea misiunilor comune de inspecție și control România – Bulgaria; respectarea nivelului de cote alocate, pe specii; evaluarea stocurilor în colaborare cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța; acțiuni permanente de inspecție, control și supraveghere.

    De asemenea, ministrul Petre Daea a arătat că printre obiectivele României pentru viitoarea Politică Comună în domeniul Pescuitului se regăsesc modernizarea și creșterea capacității flotei de pescuit la Marea Neagră.

    Comisarul Vella a afirmat că una dintre problemele deosebite cu care se confruntă Uniunea Europeană este acvacultura, în sensul că se importă 60% din peștele aflat pe piață, 32% provine din pescuit și doar 8% din acvacultură. În acest sens, s-a realizat un studiu de către experții europeni, privind alimentele care provin din mări și oceane pentru Europa, iar acest studiu a arătat că trebuie să avem mai puțin pește pescuit și mai mult din acvacultură. Astfel, comisarul și-a manifestat aprecierea față de poziția României privind dezvoltarea acvaculturii, ținând să reitereze sprijinul său. România consideră că pentru următoarea perioadă, acvacultura trebuie să beneficieze de fonduri consistente și de creșterea intensității sprijinului pentru acest tip de proiecte.

    Problemele sensibile privind păsările ihtiofage (cormoranii) reprezintă o situație cu care se confruntă mai multe țări din UE, printre care și România. Comisarul European a precizat că există directiva habitate și păsări care protejează aceste animale, dar, in general, directivele permit derogări, astfel încât țările membre să poată revizui planurile lor de management pentru cormorani și astfel să se poată lua măsuri pentru a asigura viabilitatea fermelor piscicole din zonele respective.

    În cadrul întâlnirii au fost abordate și elemente de poziție ale României pentru sectorul de pescuit si acvacultură în ce privește cadrul financiar multianual post 2020. În acest context, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat că solicităm asigurarea aceluiași nivel de finanțare acordat în actuala perioadă de programare, dorim creșterea valorii adăugate în sector prin utilizarea fondurilor europene și simplificarea procedurilor privind implementarea tehnică și financiară a acestora.

    Comisarul ne-a asigurat că există deschidere din partea Comisiei Europene pentru valorificarea oportunităților pe care Marea Neagră le oferă. Astfel, se dorește îmbunătățirea stocului, protejarea mediului și promovarea creșterii albastre – dezvoltarea durabilă a întregului sector marin şi maritim. În ceea ce privește calcanul, se lucrează la un plan multianual de management ce va viza toate țările riverane.

    Cu privire la implementarea unei agende comune maritime a Mării Negre, va avea loc la Burgas o întâlnire la care sunt convocați toți miniștrii din UE. Referitor la programul operațional, Comisarul a salutat progresele realizate de țara noastră și totodată îndeamnă la menținerea dinamicii acestui sector.

    La finalul întâlnirii, Comisarul Vella a felicitat România pentru disponibilitatea de a găzdui cea de-a 42-a Sesiune Anuală a GFCM în luna octombrie a anului 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte