JALE ÎN OBOARE! Târgurile sunt invadate de BĂLȚATE ”ce seamănă MAI MULT CU CAPRA decât cu vaca!”
agrointeligenta.ro -Târguri de animale invadate de bovine cu genetică derizorie, de vaci care aduc mai mult cu caprele decât cu bovine de rasă! Acuzațiile sunt făcute de un crescător de animale care a ales să se implice și în activitatea politică: Ioan Lazăr, președinte al ALDE Alba. Politicianul-fermier spune că în oboare, samsarii fac legea, iar crescătorii care vin cu animale de rasă adevărată sunt obligați să vândă la cel mai mic preț către acești intermediari.
”Am fost crescut la țară, iar acolo am avut tot timpul animale în gospodărie. De mai bine de zece ani dețin o fermă de bovine în comuna Mogoș și aproximativ 150 de hectare de pășune alpină, la 1.100 – 1.300 metri altitudine. Încă dinainte de a-mi cumpăra animalele mi-a plăcut să merg în târguri, iar acum de când dețin și ferma frecventez aproape toate piețele de animale din județ. Acum 10-15 ani în toate oboarele din Alba îți luau ochii porcul din rasa Bazna, în cazul porcinelor, dar mai ales frumusețea bovinelor din rasa Bălțată Românească care sunt pe primul loc”, a spus Ioan Lazăr, citat de Ziarul Unirea.
Președintele ALDE Alba susține că în zilele noastre rar mai vezi câte o bovină din rasa Bălțată Românească.
”Acum târgurile sunt invadate de o bovină ce seamănă mai mult cu capra decât cu vaca. Metiș scrie în pașaportul animalului, dacă are. Vânzătorii nu mai sunt țăranii de altădată, majoritatea sunt bișnițari de etnie romă care cumpără și vând. Acest Metiș este adus din județul Vâlcea, chiar și din Moldova, la niște prețuri foarte mici, fără acte, fără crotalii.
Din când în când mai apare câte un țăran cu câte un taur sau cu o junincă Bălțată, iar bișnițarii se năpustesc asupra lui, insistă să-l vândă încă înainte de a intra în târg. Sunt atât de insistenți și de agresivi de ai impresia că îți ia animalul cu forța. De cele mai multe ori, fermierii fiind mai în vârstă, acceptă și vând animalul la prețuri foarte mici, iar bișnițarii vin cu ei în târg și apoi îl vând din nou. Despre acele vaci, sau capre, cum le spun eu, ce să vorbim de acte sau crotalii. Nu au formulare de mișcare.
Majoritatea animalelor sunt bolnave datorită condițiilor în care sunt ținute, în care sunt transportate în târguri. Foarte rar, Poliția și cei de la Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor mai fac câte un control și nu le dau voie să intre cu animalele fără acte în târg, dar nu e nicio problemă, le vând la intrare, în spațiile de lângă, fără să le facă nimeni nimic”, a spus Ioan Lazăr.
Omul de afaceri speră ca autoritățile să intervină în aceste cazuri. ”În două moduri, să subvenționeze rasa Bălțată Românească și să ia măsuri împotriva celor care comercializează animale fără pașapoarte, fără acte, fără crotalii, împotriva bișnițarilor, deoarece, v-am spus, fermierii evită să mai meargă în târguri și de teamă să nu se îmbolnăvească animalul”, a spus Ioan Lazăr.