Piaţa terenurilorŞtiri agricole

SCANDAL LA CADASTRU! Firmele din domeniu, obligate prin lege să încaseze un TARIF FIX DE 60 DE LEI PE IMOBIL!

Modificări cu scandal! Schimbările la legea cadastrului obligă firmele din domeniu să facă operațiuni de înregistrare sistemică, plătite cu 60 de lei pe imobil, în condițiile în care aceste firme sunt obișnuite să încaseze pe astfel de lucrări tarife de 15 ori mai mari.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) dorește să modifice Legea 7 din 1996, a cadastrului și publicității imobiliare, într-un sens care a trezit protestele firmelor ce fac astfel de lucrări. Ministerul a publicat pe site-ul propriu de internet proiectul unei Ordonanțe de Urgență care, alături de alte modificări, ar obliga firmele să facă obligatoriu, an de an, lucrări de înregistrare sistemică.

Spre deosebire de înregistrarea spontană care se face la cererea unui beneficiar, inregistrarea sistematică a unui imobil (teren, casă etc) se face la cererea unei Unități Administrativ Teritoriale (UAT).

”Persoanele fizice și juridice autorizate să execute lucrări de cadastru, cartografie, topografie, geodezie, fotogrammetrie şi teledetecţie au obligația de a executa anual lucrări de înregistrare sistematică. Fac excepție persoanele fizice sau juridice autorizate să execute astfel de lucrări, care au sediul social în unități administrativ-teritoriale din mediul urban, pe a căror rază teritorială nu există terenuri extravilane”, spune unul dintre articolele legii.

Adică în loc să aleagă ce lucrări fac și ce tarife cer, firmele de cadastru vor fi obligate să realizeze lucrările de înregistrare sistematică solicitate de UAT la un tarif modic al cărui nivel este de circa 60 de lei pe imobil. Trebuie știut că tarifele percepute în prezent de firmele de cadastru pentru astfel de lucrări sunt mult mai mari. Spre exemplu, una dintre firmele bucureștene în domeniu cere pentru cadastru (măsurători) și intabularea unui teren extravilan 1.000 de lei, iar dacă acesta este intravilan și are o casă pe el tariful este mai mare.

Cum se justifică măsura

Există numeroase cazuri în care cadastrul și intabularea unui imobil (teren sau casă) este strict necesară. La data de 23 februarie 2018 din 40 de milioane de imobile existente în România, doar 10,79 milioane, respectiv 26,99% aveau cadastru făcut și erau intabulate în sistemul integrat. Din acestea doar 696.527 au beneficiat de înregistrare sistemică. Nota de fundamentare a proiectului de OUG menționează și motivele pentru care operațiunile sunt obligatorii. Fără cadastru și intabulare există riscul major ca, după 2020, Uniunea Europeană să nu mai acorde subvenții agricole. Fără aceste operațiuni nu sunt cunoscuți proprietarii terenurilor care trebuie expropriate pentru realizarea de proiecte publice (autostrăzi, căi ferate, rețele comunicații sau de apă și canalizare).

Oficiali ai ANCPI afirmă sub protecția anonimatului că un astfel de proiect este necesar pentru că în multe județe nu există interesul pentru realizarea lucrărilor de caadstru. Fără cadastru pot continua împroprietăririle ilegale efectuate. Ilegalitatea celor efectuate nu iese la iveală. ”Numai în două luni din 2018 au fost înregistrare sistematic 40.000 de imobile în 18 județe. În unele județe însă nu există niciun interes iar măsura țintește exact acest județe”.

Sistemul de finanțare a lucrărilor de cadastru este următorul: Statul varsă UAT interesate sumele necesare efectuării operațiunilor în limita a 60 de lei pe imobil după care aceste UAT selecționează prin licitații firmele care vor face înregistrarea sistemică.

Noua OUG propune majorări ale valorii acordate pe imobil în funcție de dificultatea terenulului în cauză. În raport cu panta acestuia și cu ușurința accesului pe acesta, tariful poate crește. Prioritate la operațiunile de cadastru și intabulare au imobilele extravilane. Firmele al cărui sediu se găsește în UAT fără terenuri extravilane nu sunt obligate să facă operațiuni de înregistrare sistematică, mai stabilește proiectul de lege.

Mai mult pe: www.digi24.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Am intabulat cateva terenuri agricole si pot spune ca , daca mi s-ar impune tariful asta , eu unul nu as fi multumit . Trebuie sa ne punem in pielea celuilalt inainte de a ne bucura …. Daca judecam ca fermieri si proprietari de terenuri e un avantaj dar daca judecam ca oameni , e batjocura

 2. Nu se fac contracte cu astfel de firme si nu exista nici termene de executie. O firma de cadastru pste sa ceara orice pret si sa dureze lucrarea oricât chiar si pentru un teren fara probleme.

 3. Daca vom face cadastru cu 60 de lei.. cu cat vom platii personalul?
  Cu 120 pe lei pe luna 60×2?
  Timpul de lucru este acelasi ..poate si mai mult!
  Si oricum documentatiile de cadastru sistematic se fac cu firmele agreate in acea zona..
  Deci tot in cei mici dau…
  Traim intr.o tara de HOTI! CU HOTI!

 4. In filiasi dolj cand se va incepe cadastrarea domnilor responsabili cu aceasta vad ca prin alte comune apropiate se fac dar aici la filiasi nu se prea vrea sa se faca pentru ca bag seama sau cam impropietarit ilegal asteptam cu nerabdare sa se faca acest lucru.Daca stie cineva ceva il rog sa scrie un mesaj.Multumesc

 5. trebuie sa se stabileasca tarife,care sa satisfaca si firmele de cadastru,dar care sa poata fi suportate si de populatie,pentru ca aceste tarife mari de acum,nu se justifica

Scrie un comentariu