Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

DEZVĂLUIRI despre CONTROALELE ÎN FERME: ”APIA NU POATE FI PĂCĂLITĂ!”

APIA nu poate fi păcălită! Dezvăluiri despre modul și tehnica folosită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru a verifica exploatațiile agricole au fost făcut de către unul dintre directorii instituției la nivel național. Emil Scurtu, șeful APIA Bistrița-Năsăud, a arătat că la acest moment, controlul prin teledetecție oferă date foarte exacte, care nu lasă loc de interpretare.

Rezoluția este atât de mare încât poate fi numărat ceea ce este la nivelul solului. De exemplu, dacă se cultivă bostani, aceștia pot fi numărați. Dacă e o livadă tradițională, unde producția principală e fânul, atunci ea poate să aibă maxim 240 de pomi pe hectar și poți să fie numărați pomii prin teledetecție. Dacă are peste 240 de pomi pe hectar, atunci producția principală sunt fructele și altele sunt plățile, inclusiv la stat, prin taxe și impozite. În principiu, APIA nu poate fi păcălită. Au fost ani la rând livezi declarate ca fiind exploatate în mod tradițional și teledetecția ne spune că sunt livezi de meri, de pruni. Atunci am sesizat ANAF și au început să le crească foarte mult impozitele și oamenii au venit disperați la noi că nu au decât livezile clasice, în vârstă, cu un număr redus de pomi. Cu drone se face în altă parte, la noi se face cu avion pus la dispoziție de MAPN. În 2017, au fost verificați circa 5.000 de fermieri cu aproximativ 10.000 de hectare. Cei mai mulți au fost din zonele Năsăud și Rodna. Dintre cei 5.000, nu au primit banii 1.250. Oamenii nu au fost de acord cu raportul de sancțiune și nu l-au semnat. Sunt 26 de criterii blocante, dar cea mai mare pondere are criteriul teledetecției”, a spus Emil Scurtu pentru publicația TimpOnline.ro.

Dacă ar fi să generalizăm situația de la Bistrița-Năsăud, numai o jumătate dintre fermierii care au fost verificați prin teledetecție au încasat până la acest moment subvențiile aferente anului de cerere 2017.

Termenul limită, legal, pentru finalizarea tuturor plăților către producătorii agricoli este 30 iunie.

1 comentariu

  1. Si oile cine le numara?, sunt convins ca sunt zeci de femieri cu o gramada de crotalii in punga care mai iau si pasunile in arenda de la primarii iar eu nu prea am vazut sa le numere nimeni oile!

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!