Ştiri agricole

ACUZAȚII GRAVE de LA BRUXELLES: AJUTOR DE STAT – BLOCAT! Autoritățile N-AU CERUT BANII pentru DESPĂGUBIREA FERMIERILOR!

Ajutor pentru fermieri, blocat! Semnalul vine direct de la Bruxelles de unde vine și o solicitare publică pentru ministrul agriculturii, Petre Daea. Europarlamentarul român, Daniel Buda, îi cere șefului de la agricultură să lanseze de urgență Măsura 17 (Gestionarea riscurilor) din Programul Naționale de Dezvoltare Rurală (PNDR), astfel încât fermierii să poată beneficia de fondurile prevăzute pentru compensarea pagubelor din cauza fenomenelor meteorologice! Banii alocați acestei măsuri ar fi de 179 milioane euro, sumă ce poate fi plătită fermierilor români sub formă de ajutor de stat.

Daniel Buda arată că temperaturile în creștere și modificarea modelelor de precipitații au provocat inundații, incendii de vegetație, vijelii și alte fenomene extreme.

Un raport al Băncii Mondiale arată că în România, riscul climatic se află la unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele Uniunii Europene, generând pierderi anuale asupra culturilor agricole de peste 30 % și afectând aproape toate regiunile țării.

”Într-un sector atât de dependent de condițiile meteorologice, riscurile climatice provoacă cele mai mari pierderi producătorilor agricoli de talie mică din România, care adesea nu au capacitatea de a-și reveni în urma unor fenomene imprevizibile, mai ales când veniturile lor depind exclusiv de roadele obținute în urma cultivării pământului. Gestionarea eficientă a fenomenelor meteorologice extreme are o importanță deosebită pentru procesul de producție agricolă din România. Accelerarea trecerii la o economie ecologică, cu emisii reduse de dioxid de carbon, precum și perfecționarea metodelor de evaluare și predicție a impactului variabilității climatice sunt necesare pentru ca agricultura din România să facă față schimbărilor climatice. Cu puțin timp în urmă, am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, care sunt recomandările pentru autoritățile naționale în vederea modernizării agriculturii din România și a introducerii măsurilor de protecție împotriva schimbărilor climatice”, a punctat eurodeputatul.

179 milioane de euro destinate fermierilor, încă blocate de autoritățile române

Răspunsul pe care l-a primit eurodeputatul arată că autoritățile române nu au lansat încă la nivel național măsura 17 Gestionarea riscurilor (cu o alocare financiară orientativă de 179 milioane euro cheltuieli publice) care vizează compensarea pagubelor suferite de fermieri din cauza fenomenelor meteorologice adverse.

”În ceea ce privește măsurile care vizează compensarea pagubelor suferite de fermieri din cauza fenomenelor meteorologice adverse, PDR poate oferi o astfel de compensare în cadrul măsurii 17 Gestionarea riscurilor (cu o alocare financiară orientativă de 179 milioane euro cheltuieli publice). Totuși, autoritățile române nu au lansat încă această măsură la nivel național. Același tip de sprijin ar putea fi acordat ca simple ajutoare de stat finanțate integral din bugetul național, cu condiția ca acestea să îndeplinească condițiile prevăzute de normele UE privind ajutoarele de stat, sau în cadrul unei scheme de minimis care să respecte dispozițiile relevante din Regulamentul (UE) nr. 1408/2013 al Comisiei”, a fost răspunsul comisarului Phil Hogan transmis către Daniel Buda.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Ordinari?! Din anul 2000 pana in prezent am fost integrat in a invata ce poti face in Romania-Inainte de a te ocupa de o afacere, ASOCIAZA – TE ROMANE! Mintea fermierului pe acest segment LASA DE DORIT. Valabil in toate domeniile de activitate nu numai in agricultura. Fermierul este un profitor- denigrator A TOT CEEA CE FAC O PARTE DIN EI PENTRU ASOCIERE, se vaita si dupa aceea injura institutiile statului. Lozincile pot fi taxate, relele pot fi eliminate cand vom vorbi aceeasi limba. Oare nu va puneti intrebarea de ce graul se vinde cu 50 – 60 de bani , iar PAINEA DE ZECE ORI MAI MULT 500 – 600 de bani? Integrarea fratilor a produsului de la sapa pana la lingura si vom scapa de vaicareala. Ordinari sunt aceea care cred ca ,,merge si asa” fara o gandire strategica a celor multi prin cele doua forme de asociere – ONG ( fara profit) si COOPERATIVE (CU PROFIT). Aici trebuie gasite si rezolvate problemele fermierilor. Sunt un dezamagit al mentalitatii romanului in privinta asocierii!

  2. ar trebui investigat ca lumea de la bruxelles deoarece isi bat joc de tinerii fermierii spun sa-si depuna proiecte si dupa accea finanteaza tot smecherii care au banii si multe utilaje asa faceti ca toti tinerii romanii sa se lase de agricultura si sa plece din tara
    rusine

  3. Min. Daea se tot lauda cu datul la timp al subventiilor prin APIA, dar sa nu intram in detalii , ca apar prea multe surprize, precum aceasta cu despagubirea de la CE a pierderilor suferite de fermieri datorate fenomenelor naturale.
    Se vede treaba ca numai atita poate dl. Daea si lozinci de tip PCR de tip prim secretar judetean.

Scrie un comentariu