Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ULTIMA ORĂ de LA GUVERN! FERMIERII care URMEAZĂ LA PLATĂ ÎN ACEASTĂ LUNĂ!

Veste bună pentru fermierii români direct de la premierul Viorica Dăncilă. Șefa Guvernului a declarat astăzi, miercuri, 7 martie, că cei 30.000 de fermieri care au mai rămas pentru achitarea subvențiilor agricole vor intra la plată până la sfârșitul acestei luni.

În plus, Dăncilă a anunțat și care sunt sumele rambursate de Comisia Europeană în conturile statului române, bani ce vor fi folosiți în perioada următoare tot pentru plata subvențiilor.

”Vreau să vorbesc un pic despre subvenţiile din agricultură. Avem veşti bune. În ultima săptămână au intrat 195 de milioane la 2 martie şi 254 de milioane de euro ieri. Până la această dată avem date 2,392 miliarde euro sub formă de subvenţii, cu 1 miliard  mai mult ca anul trecut. Aproximativ 30.000 de fermieri români urmează să primească subvenţii până la 31 martie, aşa cum ne-am angajat în cadrul programului de guvernare. În următoarele zile vor intra şi alte sume importante, în aşa fel încât în agricultură să putem să ne asigurăm că fondurile europene au fost absorbite în întregime”, a arătat premierul sub privirile aprobatoare ale ministrului agriculturii Petre Daea.

Și ministrul agriculturii a prezentat date despre subvenții într-o conferință care a avut loc miercurea trecută și a promis fermierilor că vor primii toți banii până la sfârșitul lunii martie. ”Este adevărat, mai sunt sume de acordat, dar obiectivul nostru este 31 martie. Până atunci și ceiolalți fermieri – și cei aflați într-o altă regulă de decontare a sumelor, care impune o anumită procedură ce nu se poate face înainte, evident, se derulează aceste operațiuni ca până la 31 martie absolut toți fermierii să primească sumele respective”, a mai declarat ministrul agriculturii care a arătat că numai aproximativ 11% dintre fermieri sunt în situația de a nu fi primit nici un leu din subvenție.

Reamintim că plăţile finanţate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de valutar stabilit de Banca Centrală Europeană de 4,5993 lei pentru un euro, iar plăţile finanţate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,5390 lei pentru un euro.

Reamintim că, în conformitate cu art.75, alin. 1 din Regulamentul (UE) nr. 1306/ 2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290 /2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, plăţile din cadrul schemelor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic următor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Teoria si știrea suna frumos. Am fost la control anul trecut totul a fost aproximativ ok ca de trebuie sa ti mai taie din suprafață si sa te ia peste picior si sa ti arate cine i șefu ca ei vor ca atunci când vin pe teren totul sa fie ca pe calculator, fiecare linie cu toate că se vede ca tu chiar faci agricultura nu e bine si mai te si intreaba ca de unde ai atata pamant. A fost si dsv si fitosanitaru cu ei a fost mai ok. In sarsit probleme si problemele dar mai mult invidie cat aproape să pocneasca dar dupa un an ca acesta in care ai fost controlat de toti si a trebuit sa duci muncă de lamurire cu toate organele de control si astepti si tu subvenția ca sa poti sa mai faci o investiție în fermă trebuie sa stai si sa astepti. Spun asta deoarece ultima zăpadă mi a adus pagube la unul dintre solare distrugînd folia iar domnul ministru vrea sa facem roșii în luna mai și eu până în prezent nu am primit nici un leu din subvenție. Atunci cum sa mai mergem inainte ? Sper ca cineva sa ii aiba in vedere si pe cei care au fost la control anul trecut. Viața de fermier nu înseamnă că ești plin de bani si nu ai probleme asa cum am mai văzut in comentarii .

Scrie un comentariu