• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea trandafirilor. Cum faci ca butașii să se prindă

    agrointeligenta.ro -

    Plantarea trandafirilor – sfaturi practice pentru plantarea butașilor de trandafiri primăvara și toamna. Perioada optimă de plantare – primăvara și toamna, în funcție de vreme. Proceduri esențiale la plantarea trandafirilor – mocirlire, udări, fasonare.

    Începutul primăverii este o perioadă foarte bună pentru a planta trandafirii, pentru ca, ulterior, să poată fi admirați în grădină pentru frumusețea, vigoarea și mirosul lor. Totuși, există anumite proceduri esențiale pentru ca butașii să prindă și să se dezvolte în condiții optime, iar primul pas, cel mai important de altfel, este alegerea acestora. La plantare, trandafirii au nevoie de nutrienți și multă apă pentru a se dezvolta.

    Plantarea trandafirilor. Sfaturi practice înainte de plantare

    Plantarea trandafirilor primăvara se realizează în luna martie sau aprilie, în funcție de condițiile meteorologice. Dacă procedura se efectuează toamna, se recomandă ca aceasta să aibă loc înainte de primul îngheț.

    Pentru început, alegerea butașilor de trandafiri este cel mai important pas pentru a avea flori frumoase. Trandafirii trebuie să fie cumpărați din surse de încredere care oferă butași sănătoși. De regulă, odată aceștia vin și indicații pentru plantare și îngrijire ulterioară.

    Înainte de plantarea trandafirilor se recomandă ca aceștia să fie ținuți în apă cel puțin o oră sau două, dar nu mai mult de 24 de ore.

    Trandafirii se plantează în locuri luminoase, bătute de soare întrucât aceste flori iubesc lumina solară, căldura.

    Înainte de a începe plantarea, se face o schemă a poziționării butașilor în pământ. Plantele nu se înghesuie, ci se ia în calcul dezvoltarea lor ulterioară. Aici contează mult și varietatea pentru care s-a optat, talia pe care o vor avea trandafirii.

    Plantarea trandafirilor -sfaturi utile (foto: menagerieflower.com)

    Cum se face plantarea trandafirilor în grădină. Mocirlirea, esențială pentru plante

    Odată cumpărați butașii sau obținuți prin diferite metode de înmulțire, aceștia vor avea nevoie să fie plantați într-o gaură suficient de adâncă și cât mai mare care să permită rădăcinilor să fie acoperite complet la plantare.

    Mocirlirea este esențială la plantarea trandafirilor. Operațiunea este similară cu cea de la pomii fructiferi și include fasonarea (tundere) rădăcinilor prin eliminarea celor stricate și stimularea formării de noi rădăcini. Acum se îndepărtează și lăstarii nedezvoltați pentru ca la plantare să fie numai lăstarul principal cu trei sau patru muguri sau, la trandafirii de tip tufă, cu doi sau trei muguri.

    Citiți și: Cum se realizează corect tăierea trandafirilor la începutul primăverii

    Mocirlirea trandafirilor se poate face cu ajutorul unei găleți în care se pun părți egale de apă și pământ, apoi îngrășământ natural în funcție de tipul de fertilizant folosit. Se poate folosi bălegar, compost sau un fertilizant NPK. Totul se amestecă bine până se obține o pastă omogenă în care se afundă rădăcinile butașului.

    Așezarea trandafirilor în groapa săpată se face în așa fel încât ochiul de altoire să se afle la circa 4-5 cm sub suprafață. Rădăcinile trebuie răsfirate un pic când se așază în pământ. Trandafirul se ține pe loc în timp ce se umple groapa, apoi se scutură puțin pentru ca solul să se distribuie printre rădăcini.

    După plantarea trandafirilor, aceștia trebuie să fie bine udați. După ce apa se absoarbe bine, se poate pune în jurul plantei pământul rămas. Dacă trandafirii se plantează toamna, în jurul butașului se face o grămăjoară cu înălțimea de 20 de centimetri pentru a proteja planta de îngheț.

    Citiți și: Înmulțirea trandafirilor prin butași: sfaturi esențiale

    Operațiunea de udare se repetă și în zilele de după plantare – câte puțin în fiecare zi, însă se oprește dacă există risc de îngheț. Dacă nu, udările continuă timp de două-trei săptămâni, mai ales dacă nu plouă.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se scot mușcatele afară. Îngrijirea mușcatelor primăvara Cât costă carnea de miel în UE, în apropierea Paștelui. Prețuri duble în România față de acum doi ani Ce pomi fructiferi se taie în luna aprilie

    Ultimele știri

    Rabla pentru tractoare – modificare în ghid. AFM: Intenția clară este excluderea de la finanțare a vehiculelor de tip ATV și UTV Cum miroase un pământ bun. Dan Săvoiu explică cum interpretăm mirosul solului Un mare producător de lactate va reutiliza apa din zer pentru a reduce consumul de apă