EMIL DRĂGHICI, Asociația Comunelor: FERMIERUL NU ARE CE CĂUTA LA APIA! Primăriile ar trebui SĂ REZOLVE SUBVENȚIILE!
agrointeligenta.ro -Primarul Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, consideră că fermierii nu ar trebui să fie plimbați pe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Șeful organizației de primari a declarat că toate procedurile necesare obținerii subvențiilor ar trebui să fie derulate prin primării.
Primarul comunei dâmbovițene Vulcana Băi, Emil Drăghici, consideră că adoptarea tardivă a legii introducerii Registrului Agricol în format electronic face ca și astăzi, în 2018, producătorii agricoli să își depună individual cererile pentru subvențiile APIA. Procedura ar putea fi automatizată prin primării.
”Suntem acolo pentru a satisface interesele cetățenilor. Neavând acest Registru Agricol pus la punct din punct de vedere electronic (…), să avem o aplicație unitară pentru înregistrări – pentru că fiecare cumpără de unde poate. Am avut înțelegere și Registru Agricol Național se constituie la nivelul ANCPI – este o modificare de anul trecut a Ordonanței 28/2008 (privind registrul agricol – n.r.) și după ce vom avea acest Registru Agricol Național și cel electronic la nivel local (…), niciun cetățean nu mai trebuie să vină după nicio adeverință (…) Acum, pentru că avem și în format electronic și pe hârtie, butonezi, bagi datele în format electronic, își rămâne în urmă documentul scris, și invers. Când vorbim de aplicații informatice, vorbim de o scădere a volumului de muncă, nu de o dublare a lui”, a declarat primarul Emil Drăghici în cadrul emisiunii ”Viața Satului” (TVR 1).
”Cetățeanul trebuie să vină la Primărie, nu are ce căuta la APIA, pentru că noi trebuie să fim conectați cu baza de date de la APIA, și ei cu a noastră”, a spus edilul-șef despre cum ar trebui să comunice instituțiile statului în interesul fermierului.
Referitor la problemele legate de situația terenurilor, Emil Drăghici a arătat că există legislație pentru angajarea de personal specializat în primării. O soluție ar fi prezența în fiecare localitate a unui consilier de cadastru, un specialist care să fie subordonat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliare (ANCPI).