• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MEDICII VETERINARI AU PROTESTAT la București! Ce i-a determinat SĂ IASĂ ÎN STRADĂ!

  agrointeligenta.ro -

  Protest mare în Capitală! Peste 1.000 de medici veterinari din toată țara au manifestat la București, la Casa Presei Libere, acolo unde se află sediul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Manifestarea vine după ce medicii veterinari au transmis mai multe semnale către autorități cu privire la nemulțumirile lor la nivel de breaslă profesională.

  Aproximativ o mie de specialiști veterinari s-au strâns astăzi în Piața Presei Libere din București pentru a aduce în atenția Autorității Naționale Sanitară Veterinarăși pentru Siguranța Alimentelor, Guvernului și Parlamentului României, problemele cu care se confruntă medicii veterinari. Aceste probleme pun în pericol, în primul rând, sănătatea publică întrucât medicii veterinari riscă să nu își mai poată desfășura activitatea, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro președintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie.

  Colegii au decis să se facă un miting de protest, pentru a încerca să sensibilizăm mai mult factorii de decizie, vizavi de problemele pe care noi le avem. Problemele care ne dor cel mai mult sunt cele legate de medicii veterinari din mediul rural. Avem 2.400 de cabinete veterinare în mediul rural care au contractat cu statul servicii pe care statul le comandă, medicii le execută, pentru care primesc niște tarife, tarife care din 2013 până în 2018 n-au mai fost mărite, în condițiile în care salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei la 1.900, mai mult decât dublu, în condițiile în care toate utilitățile s-au dublat și practic nu mai au posibilitatea să susțină activitatea din mediul rural. Fie vor falimenta, fie vor disponibiliza o parte mare din personal pentru că nu se poate să vină cu bani de acasă ca să susțină activitățile pe care statul le comandă medicilor veterinari”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.

  Mitingul de astăzi a fost organizat de Colegiul Medicilor Veterinari din România și a primit autorizație să se desfășoare între orele 12.00 și 15.00, în Piața Presei Libere.

  Acest protest s-a organizat pentru că medicii veterinari din România în momentul de față au patru revendicări foarte importante, respectiv OUG 70/2017 – legea de aprobare, care a fost întoarsă de la Președinte în Parlament și care necesită amendamente privind legislația europeană conform Hotărârii Curții Europene de Justiție. O altă revendicare foarte importantă este cea a medicilor de liberă practică, care în momentul de față au tarife ne-negociate. Deci nu s-a mai negociat tarifele din 2013. Acest lucru îi duce pe medicii veterinari în faliment. (…) O altă problemă este negocierea contractelor. Contractele pe care le au medicii de liberă practică cu Direcțiile Sanitar Veterinare, care au fost până acum contracte de concesiune iar acum sunt contracte de prestări servicii. Medicii veterinari nu pot face niciun fel de previziune financiară de la un an la altul, nu pot face investiții pentru că nu au baza și predictibilitatea pentru anul următor. Problema privind OUG 70/2017 se referă la cea mai importantă problemă din acest moment, respectiv, sănătatea publică. Pentru că medicamentul de uz veterinar circulă liber, orice persoană poate să-și deschidă o farmacie, fără să aibă o pregătire medical-veterinară, ceea ce duce ca proprietarii de animale, nu mă refer la fermieri, pentru că fermierii sunt mai responsabili, dar proprietarii de animale pot cumpăra la liber medicamente, le pot administra când vor ei. Asta înseamnă un mare pericol pentru sănătatea publică”, a declarat concis, Liviu Harbuz, prim-vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari.

  Până la orele 14.00, reprezentanții medicilor veterinari nu fuseseră chemați la negocieri cu privire la revendicările lor. De altfel, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România ne-a declarat că înainte de a se lua decizia ieșirii în stradă, au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții ANSVSA și ai Guvernului, însă fără a se ajunge la un rezultat concret. Medicii veterinari speră însă că după ziua de astăzi, cei reponsabili să conștientizeze problemele cu care se confruntă acești specialiști-cheie din zootehnia românească. Pentru că de activitatea medicilor veterinari depinde sănătatea animalelor din fermele românești, accesarea fondurilor europene și a subvențiilor agricole în zootehnie și, cel mai important, siguranța alimentară a fiecărui român!


  Te-ar mai putea interesa

  Eurodeputat: Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro, iar un litru de lapte 20 de euro Fermierii pot spera la îngrășăminte mai ieftine produse în România Șeful ADS: Fermierii au investit 7.000 lei/ha la grâu și scot 1.500 kg/ha. E nevoie de Canalul Siret Bărăgan!

  Ultimele știri

  Slujbe pentru ploaie în mai multe comune unde culturile s-au pârjolit pe câmp, iar fântânile au secat Vin zile de foc! Alertă ANM emisă astăzi, în vigoare până marți! Fiasco cu microgranturile! Au rămas bani necheltuiți în loc să fie alocați pentru fermierii eligibili din listă