VESTE despre SPRIJINUL CUPLAT VEGETAL: LISTA ANUNȚATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!
Roxana Dobre -Ministerul agriculturii face un anunț important pentru fermierii interesați de schema de plată pentru subvenția privind Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV). Pentru campania 2018 producătorii agricoli care cer SCV pentru sfeclă de zahăr au la dipoziție o listă cu fabricile care sunt recunoscute de minister unde pot încheia contracte de producere a sfeclei de zahăr pentru a fi eligibili la subvenție!
Ministerul Agriculturii a informat printr-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că a încheiat procedura de recunoaștere a fabricilor de zahăr care au depus cererea și documentația necesară. Acestea au fost verificate de comisia constituită potrivit procedurii de recunoaștere având ca bază legală Ordinul nr. 10/2018 pentru aprobarea procedurii de recunoaștere a operatorilor economici care desfășoară activități privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr și/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.
Comisia de verificare a fabricilor a fost formată din reprezentanți ai MADR, ASAS, Patronatul zahărului din România, Federația cultivatorilor de zahăr din România și Direcția Agricolă Județeană pe raza căruia s-a aflat fabrica de zahăr.
Astfel, au fost recunoscute ca operatori economici care desfășoară activități de fabricarea zahărului următoarele fabrici:
1. Antrepriza Zahăr Bod SRL – procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut din trestie;
2. Tereos România SA – procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut din trestie;
3. Agrana România SA, cu două sucursale:
- Sucursala Roman – procesează zahăr din sfeclă de zahăr și zahăr brut din trestie,
- Sucursala Buzău – procesează zahăr brut din trestie;
4. Lemarco Cristal SRL- procesează zahăr brut din trestie de zahăr.
Cultivatorii de sfeclă de zahăr care cer Sprijin Cuplat Vegetal trebuie să știe că pentru Campania 2018 sunt obligați să deţină contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR. Modelul contractului este prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr. Contractul se înregistrează la DAJ, iar o copie a contractului se depune la APIA până la data de 1 octombrie a anului în curs.
În plus cultivatorii de sfeclă de zahăr trebuie să mai respecte următoarele condiții:
-fac dovada comercializării unei producții minime de 26.400 kg/ha, pe bază de factură pentru persoanele juridice şi pe bază de adeverință eliberată de fabrica de zahăr recunoscută de MADR pentru persoanele fizice, care se prezintă la APIA până la data de 31 ianuarie a anului următor anului de cerere curent;
-prezintă o copie a contractului de producere a sfeclei de zahăr încheiat cu o fabrică de zahăr, recunoscută de MADR, conform modelului din anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr. Contractul se inregistreaza la DAJ si se vizeaza de reprezentantul desemnat al DAJ, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie privind respectarea condiţiilor agrotehnice, a suprafeţei şi densităţii culturii.
-Factura de comercializare a unei producţii minime de 26.400 kg/ha pentru persoanele juridice sau adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr recunoscută de MADR pentru persoanele fizice
Documente privind utilizarea seminţei certificate:
Document oficial de certificare a lotului de sămânţă/Buletin de analiză oficială /Document de calitate şi conformitate al furnizorului/orice alt document echivalent documentelor mentionate emis într-un stat UE sau într-o tară terţă care are echivalenţă sau Eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate sau adeverinţa eliberată de fabrica de zahăr cu care fermierul a încheiat contractul de producere a sfeclei de zahăr.
De precizat că în 2016 cuatumul pentru sfecla de zahăr a fost de 786,30 euro pe hectar.