• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se instalează corect capcanele galbene la rapiță

    Andreea Elefterie -

    Odată cu încălzirea vremii, în câmp a apărut și pericolul dăunătorilor, iar cea mai bună metodă pentru a preveni un atac puternic asupra culturilor agricole este montarea capcanelor galbene, de monitorizare.

    Cultura de rapiță este cea mai vulnerabilă la dăunători în această perioadă. Acesta este motivul pentru care specialiștii DEKALB sunt alături de fermieri, inclusiv în câmp, pentru a-i ajuta să preîntâmpine un atac asupra plantelor abia ieșite din iarnă.

    ”Recomandăm utilizarea capcanelor galbene atât în toamnă, imediat după ce fermierii au încheiat semănatul culturii de rapiță, pentru monitorizarea purecilor (Psylliodes spp. si Phyllotreta spp.) și Athalia rosae-viespea rapiței. Peste iarnă, recomandarea noastră este să se strângă capcanele din câmp și să se depoziteze în fermă pentru a nu fi deteriorate de îngheț sau animale salbatice. La sfârșitul iernii, vom amplasa din nou capcanele galbene în câmp, deoarece odată cu creșterea temperaturii (peste 9-10°C, ziua), apar și primii daunători: Ceutorhynchus napi. În această primăvară, temperatura a oscilat foarte mult, am avut zăpadă chiar în ultima săptămână din luna martie, iar zborul gărgăriței a avut loc, în unele zone, în luna martie, înainte de căderea zăpezii sau în alte zone, are loc în acest moment”, ne-a declarat Carmella Duma – reprezentantul tehnic al Monsanto/DEKALB pentru zona de vest a țării.

    Specialistul producătorului de semințe arată că există deja ferme care au raportat prezența Ceutorhynchus napi – Gărgărița tulpinilor de rapiță, dar și a celuilalt dăunător periculos, Meligethes aeneus – Gândacul lucios:

    ”Printre dăunătorii care fac cele mai mari ravagii în perioada aceasta se numără gărgărița tulpinilor de rapiță. Aceasta înțeapă vârful de creștere al plantei și, prin faptul că își depune ponta, vor apărea porți de intrare a bolilor în tulpină. După ce ponta a fost depusă, combaterea larvelor este imposibilă, aceste larve rozând galerii în tulpina rapiței. În cazul unui atac masiv, în urma rosăturilor, vor apărea crăpături în tulpina plantei, fapt ce poate conduce la căderea culturii prematur și la pierderi de producție finală. Al doilea dăunător, gândacul lucios-Meligethes, se hrănește cu bobocii florali. În acest moment, hibrizii cu un restart timpuriu, se află în stadiul de buton verde/galben și sunt „atacați” de adulții gândacului lucios. Aș menționa faptul că rapița, în funcție de stadiul intrării în iarnă, se află acum în diferite stadii de dezvoltare: avem rapiță în zona Timiș unde butonul floral verde și galben este vizibil și avem rapiță care încă are vârful de creștere acoperit de frunze”, atrage atenția Carmella Duma.

    La montarea capcanelor galbene, fermierii pot apela cu încredere la specialiștii DEKALB pentru a primi sfaturi utile. ”Capcanele au o tijă cu o lungime de aproximativ 1-1,2 metri și un bol de plastic, care are sub el un dispozitiv cu ajutorul căruia capcana se ridică odată cu creșterea culturii de rapiță. Capcana se verifică a doua sau a treia zi de la instalare. La temperaturile de acum, de 15-20 de grade Celsius, rapița poate crește câțiva centimetri pe zi. Cultura are o creștere explozivă și atunci capcana trebuie întotdeauna să fie poziționată deasupra frunzelor pentru că la această înălțime zboară dăunătorii. Capcana trebuie să fie verificată în fiecare zi, după prânz. Dăunătorii sunt atrași în primul rând de culoarea galbenă, dar mai ajută și mirosul emanat de câteva picături de săpun lichid adaugat în bol (acesta se umple ½ cu apă). După verificare, se curăță bolul de insecte și se completează cu apă când este cazul”, ne spune Carmella Duma.

    Capcanele galbene ar fi bine să fie montate la aproximativ 50 de metri distanță de drum: ”Dacă este un câmp cu o suprafață mare, la cum crește rapița acum, riscăm să nu o mai găsim în mijlocul solei, și nici nu este practic să mergi atât de mult prin cultură să o verifici. Capcana nu trebuie amplasată nici prea aproape de drum pentru că poate fi deteriorată din cauza utilajelor ce tranziteaza drumurile agricole”.

    Amplasarea capcanei ar putea fi făcută dimineața, iar verificarea ei, după prânz. ”Cum sunt acum zile însorite, dacă capcana este amplasată dimineața, ziua este însorită, temperatura peste 9 grade Celsius – pentru că atunci zboară gărgărița, iar noi deja avem temperaturi mai ridicate, capcana se verifică în ziua respectivă după prânz, ca să vedem care este intensitatea. Spre exemplu, un fermier din zona noastră a instalat o capcană la ora 9 dimineața, iar la prânz, la orele 12:30-13:00 avea în capcană cinci adulți de gărgăriță și câteva exemplare de Meligethes, în doar în câteva ore. Fermierii trebuie să aibă în vedere că dăunătorii nu zboară atunci când bate vântul și când plouă – în aceste intervale, ci stau retrași sub frunzele de rapiță. Ca și reper, recomand ca o capcană în câmp să fie verificată la orele prânzului, când este mai cald, sau după”, ne-a spus reprezentanta Monsanto/DEKALB.

    Capcanele galbene trebuie curățate după ce sunt verificate. ”Nu putem lăsa insectele acolo pentru că a doua zi vor fi mai multe și nu mai putem ține o evidență corectă. Trebuie ținut cont că aceste capcane se vor păstra în câmp până înainte de recoltat, monitorizând în acest fel următorii dăunători ce apar la cultura de rapiță. În ziua când instalăm capcana (dacă acest lucru s-a efectuat în prima parte a zilei), o vom verifica după prânz și dacă avem deja 50 de adulți de gărgăriță trebuie imediat efectuat tratamentul cu insecticid. Dacă în capcană sunt doar câțiva dăunători (ex.cinci adulți), notăm acest număr, curățăm capcana, completăm cu apă dacă este nevoie și revenim a doua zi pentru o nouă verificare. Dacă numărul dăunătorilor este în creștere, în următoarele zile se va efectua tratamentul chimic. Tratamentul se va face pe timp însorit, la orele amiezii, pentru a prinde zborul maxim al dăunătorilor. În funcție de dăunător se va aplica tratamentul chimic cu produse și doze recomandate de producător, de câte ori este necesar”, vorbește Carmella Duma despre semnele care trebuie să determine fermierul să intervină rapid pentru protecția culturii de un atac al dăunătorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!