• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DULCELE DE DĂBULENI se bate cu HIBRIZII DIN AFARĂ! Ce avantaje are SOIUL ROMÂNESC DE PEPENI!

    agrointeligenta.ro -

    Soiul de pepeni Dulcele de Dăbuleni a fost mulți ani ”baza” culturii de lubenițe românești. Fermierii care odinioară îl lăudau recunosc acum că preferă să cultive sămânță străină care oferă același gust dulce, dar cu o producție mai mare la hectar.

    Semințele de pepeni aduse din străinătate au un mare avantaj în fața soiului ”Dulcele de Dăbuleni”: rodesc mai devreme, deci cultivatorii ies pe piață cu producția când prețul este mai ridicat.

    Primii pepeni, pe piață din luna iunie

    Seminţele aduse din Grecia, Olanda, Spania, Trucia, sunt mult mai productive, iar noi vom face în aşa fel încât gustul să fie la fel ca Dulcele de Dăbuleni. Nimeni nu o să fie dezamăgit de gust şi va fi la fel ca cel din copilărie. Deja a început plantarea lubeniţelor în câmp, iar primii pepeni vor apărea pe piaţă în luna iunie, kilogramul va fi undeva la 3 lei. În zonă mai sunt puţini fermieri care mai cultivă soiul autentic (Dulcele de Dăbuleni), iar drept să spun acesta este mai puţin productiv şi se coace şi mult mai târziu. Interesul nostru este să ieşim primii pe piaţă şi să avem vânzare. O să vedeţi în iunie ce gust bun au şi nici nu o să vă daţi seama că nu sunt 100% româneşti“, a spus  pentru Adevarul.ro Iulian Nicoliţă, din Dăbuleni, județul Dolj.

    Dulcele de Dăbuleni: producție de peste 80 de tone la hectar

    Dulcele de Dăbuleni nu se lasă așa de ușor doborât din preferințele cultivatorilor. Potrivit reprezentanților de Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni, conform cantității de semințe vândute, anul acesta vor fi înființate circa 1.000-1.500 de hectare cu acest soi.

    În afară de Dulcele de Dăbuleni, cercetătorii doljeni pun la dispoziția fermierilor și soiurile de pepene: de Dăbuleni și Oltenia.

    Cel mai cunoscut soi de pepene verde  rămâne însă Dulcele de Dăbuleni care este un soi semitardiv, viguros, care produce fructe mari – cu greutăți între 5 și 8 kilograme la maturitate. Suprafața pepenilor este netedă, cu dungi mijlocii de culoare verde închis şi desen fin dantelat.

    Miezul pepenilor din soiul Dulcele de Dăbuleni este colorat uniform, roşu zmeuriu şi are gust plăcut.

    Producția la hectarul cultivat cu soiul de pepeni Dulceele de Dăbuleni este de peste 80 de tone.

    Potrivit directorului Stațiunii de Cercetare Dăbuleni, cultura de pepeni româneși este nu doar productivă, dar și mai rezistă la boli, astfel că nu necesită atâtea tratamente ca hibrizii.

    Prețul semințelor de pepene verde din soiul Dulcele de Dăbuleni este de 100 de lei (TVA inclus) pentru ambalajul de 0,5 kilograme.

     


    Te-ar mai putea interesa

    CUM a reușit un fermier din Ialomița să aibă PEPENI MAI DULCI și cu MIEZ MAI ROȘU! Cei mai noi hibrizi de pepeni verzi de la Syngenta: Cultivatorii de la Dăbuleni s-au îndrăgostit de ”Regele Sorento”, dar încearcă și semințele recent lansate Japonezii au brevetat pepenele cubic

    Ultimele știri

    Ministrul Adrian Chesnoiu despre Legea porcului: ”Nu se va aproba! Nu o susțin!” În Germania, FrieslandCampina a crescut prețul laptelui până la nivelul de 43,72 eurocenți/litru Lizină în hrănirea porcilor. Probleme cu stocurile, crescătorii caută înlocuitori