• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERTILIZAREA FOLIARĂ DE PRIMĂVARĂ LA RAPIȚĂ! Recomandările SPECIALIȘTILOR LEBOSOL!

    agrointeligenta.ro -

    Rapiţa este o plantă cu necesar ridicat de elemente nutritive. Pentru obţinerea unor producţii ridicate este necesară o aprovizionare corespunzătoare cu nutrienți.

    Plantele de rapiță sunt deosebit de sensibile la insuficiența borului, manganului, molibdenului și sulfului. De aceea, trebuie acordată atenție maximă aprovizionării cu aceste elemente. Aplicarea mai multor tratamente cu bor este deja standard, mai ales în faza de ramificare. În această primăvară, datorită zăpezii și precipitațiilor abundente înregistrate la nivelul întregii țări, sulful și borul levigă ceea ce poate avea un impact negativ major asupra producției.

    Căutați un complex de elemente nutritive pentru rapița dumneavoastră?
    Aflați în continuare care este importanța fiecărui micro și macroelement necesar rapiței începând de la reluarea ciclului vegetativ (BBCH 19).

    BORUL este microelementul necesar culturii de rapiță în special pentru dezvoltarea unui con vegetal sănătos, dezvoltarea unui sistem radicular puternic. Asigură înflorirea și maturizarea uniformă a plantelor ceea ce duce la sporirea producției. Prin rolul său de catalizator, borul reglează sinteza proteinelor.

    De ce este foarte important ca în timpul înfloritului să nu avem carență de bor în cultura de rapiță? În această perioadă, borul este responsabil de:
     Aprovizionarea cu energie a procesului de formare a silicvelor.
     Îmbunătățirea formării polenului. (A se considera foarte important rolul borului în formarea silicvelor și a numărului de semințe în silicvă!)
     Creșterea rezistenței rapiței împotriva bolilor.

    Carența de bor apare în condiții de umiditate excesivă, de temperaturi extreme (scăzute sau secetă), pe soluri cu pH ridicat sau soluri nisipoase.

    MANGANUL este implicat activ în numeroase reacții enzimatice, influențând astfel ciclul de respirație a plantelor, contribuind la formarea cloroplastelor, la sinteza clorofilei și, prin urmare, la întreaga fotosinteză. Prin controlul metabolismului glucidic, de asemenea, acționează asupra echilibrului energetic al plantei. Manganul ajută la formarea de rădăcini laterale și este, așadar, deosebit de important, în primăvară, pe terenurile secetoase.

    SULFUL (macroelement) influențează formarea de clorofilă și controlează, împreună cu fracțiunea de azot, sinteza proteinelor, fiind direct responsabil pentru nivelul cantitativ al producției. Necesarul ridicat de sulf al rapiței rezultă din conținutul mare de proteine din semințe. Prin urmare, rapița este foarte sensibilă la carențele de sulf din cauza cărora cantitatea de semințe și conținutul de ulei al acestora scade. În același timp, o parte din azotul din îngrășăminte nu pot fi asimilat. De aceea, prin fertilizarea cu sulf se activează procese importante în cadrul metabolismului energetic și sintezei acizilor grași. Acest macroelement este esențial în metabolismul azotului sporind eficiența asimilării acestuia prin sistemul radicular.

    MOLIBDENUL are cu precădere rol enzmatic. Îmbunătățește utilizarea azotului absorbit din plante și fixarea biologică a acestuia. Este, de asemenea, implicat în metabolismul fosforului. Carența de molibden se regăsește în principal pe soluri cu pH scăzut și/sau cu exces de umiditate stagnantă.

    Pentru un aport optim de substanțe nutritive, planificați din timp aplicările!
     Asimilarea borului, manganului și molibdenului este puternic limitată pe timp de secetă.
     Molibdenul este decisiv pentru asimilarea eficientă a azotului.
     Sulful este necesar pentru metabolizarea azotului și influențează semnificativ procesul de înflorire, precum și conținutul de ulei din semințe, asigurând astfel spor de producție.

    De ce este esențială aplicarea biostimulatorului AMINOSOL®?
     Stimulează creșterea, ramificarea, formarea mugurilor florali, respectiv a silicvelor.
     Intensifică sinteza clorofilei și fotosinteza.
     Reduce stresul biotic cauzat de boli și dăunători.
     Sporește eficiența tratamentelor fitosanitare.
     Asigură un spor generos de producție.

    Recomandările noastre pentru fertilizarea foliară optimă a culturii de rapiță, în primăvară, sunt:

    În faza de 9 frunze, la reluarea vegetației (BBCH 19)

    AMINOSOL® în doză de 1-2 l/ha pentru startul rapid al plantelor.

    În perioada dintre repornirea în vegetație și apariția mugurilor florali (BBCH 19-55, până la maximum 10% flori deschise)

     Se recomandă combinația de 2 l/ha LEBOSOL® – BOR + 1 l/ha AMINOSOL® + 0,25 l/ha LEBOSOL® – MOLIBDEN (împotriva simptomului “Whiptail”) pentru înflorire și maturizare uniformă, calitatea polenului, stimularea formării silicvelor și creșterea producției. Atenție, perioada optimă de aplicare a molibdenului pentru a obține rezultatele dorite este cuprinsă între BBCH 19 (faza de 9 frunze sau repornirea în vegetație) și BBCH 30 (marcat de începutul alungirii tulpinii).

     Pentru că manganul ajută la formarea de rădăcini secundare, responsabile pentru valorificarea substanțelor nutritive din sol, și implicit la obținerea unor plante viguroase, recomandăm 1-2 aplicări a 1 l/ha LEBOSOL® – MANGAN GOLD SC sau 1 l/ha LEBOSOL® – MANGAN500 SC.

     În cazul rapiței, conținutul de ulei din semințe este important astfel că aplicarea produsului LEBOSOL® – POTASIU TS340 în doză de 4-6 l/ha va influența pozitiv valoarea acestui parametru.

     Calitatea florilor și rezistența plantelor la boli sunt determinante pentru producție iar Lebosol® recomandă aplicarea a 1-2 tratamente cu LEBOSOL® – SULF800 SC în doză de 5-10 l/ha.

     Aprovizionarea cu magneziu are rolul ei în tehnologia fertilizării foliare a culturii de rapiță. Pentru asigurarea vitalității plantelor recomandăm aplicarea a 1-2 fertilizări cu 1-3 l/ha LEBOSOL® – MagS SC sau 2-3 aplicări cu 5 l/ha LEBOSOL® – MAGFOS.

    MIX RAPIȚĂ ȘI FLOAREA-SOARELUI SC este îngrășământul foliar sub formă de amestec de mai mulți nutrienți ca suspensie concentrată și poate fi aplicat deodată cu majoritatea produselor de protecția plantelor, datorită compatibilității ridicate cu acestea. Recomandăm aplicarea a 2-3 l/ha MIX RAPIȚĂ ȘI FLOAREA-SOARELUI SC + 1 l/ha AMINOSOL®.

    În cazul apariției oricărui factor de stres, care împiedică dezvoltarea normală a plantelor, indiferent de stadiul de vegetație

     Se va aplica AMINOSOL® în doză de 2-3 l/ha pentru depășirea rapidă a perioadei de stres întâmpinată.

    Adjuvanți

    AMINOSOL® este un îngrășământ foliar cu rol secundar de agent de adeziune. Recomandăm aplicarea AMINOSOL® în doză de 150-300 ml/100 l apă alături de produsele de protecția plantelor sau alți fertilizanți, la fiecare tratament.

    LEBOSOL® – SCHAUMSTOPP este un adjuvant folosit la stoparea spumei în procesul de pregătire a soluțiilor de stropit și la umplerea rezervoarelor cu gunoi de grajd lichid. Se recomandă adăugarea a 1,4 ml/100 l apă înainte de produsele de protecție/fertilizare foliară.

    LEBOSOL® – ACID CITRIC este un produs ce acidifiază soluția folosită pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare. Doza folosită variază în funcție de caracteristicile sursei de apă și se recomandă, pentru început, 20 ml/100 L apă și apoi creșterea ușoară până la atingerea pH-ului dorit. LEBOSOL® – ACID CITRIC se încorporează în apă înainte de oricare alt produs, agitând constant soluția.

    Asigurați nevoile nutriționale ale rapiței din timp!

    Fertilizarea echilibrată cu micro și macroelemente este decisivă pentru maximum de producție și calitate!

    Echipa Lebosol® România

    Tel.: +40 (0) 21 310 6903
    Fax: +40 (0) 21 310 7112
    office@lebosol.ro
    www.lebosol.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA Combinatul de îngrășăminte Azomureș își va relua activitatea zilele următoare

    Ultimele știri

    Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu