Creșterea animalelorŞtiri agricole

DIRECTORUL DAJ IAȘI învață OIERII CUM SĂ IA SUBVENȚIA PENTRU LÂNĂ!

Cum se încasează subvenția pentru lână: pașii pe care trebuie să îi facă oierii care s-au înscris pentru a lua sprijinul de stat în această primăvară, explicați de către șeful Direcției Agricole Județene Iași.

Niciun centru de colectare a lânii în județul Iași! Oierii județului din Moldova au însă posibilitatea de a preda lâna către centre aflate în județele Bacău și Suceava, anunță Direcția Agricolă Județeană Iași.

Direcția Agricolă Județeană Iași, la fel ca toate direcțiile agricole din țară, acordă, în această primăvară, subvenții de 1 leu pentru fiecare kilogram de lână dus de producători la un centru de colectare. Cele mai apropiate centre de colectare de Iași sunt două din județul Bacău – la Buhuși și Fărăoani – și unul din județul Suceava – la Fălticeni.

Prețul actual al lânii la aceste centre de colectare este de 2,5 – 5 lei/kg, în funcție de calitate.

Procedura presupune că producătorul livrează lâna la centru, ia factura pentru ea, unde este specificată cantitatea. În baza acestui document, se prezintă la instituția noastră, unde va mai primi încă un leu pentru fiecare kilogram. Deci, dacă a livrat o tonă de cea mai slabă calitate, va lua, de la centrul de colectare, 2.500 de lei, apoi mai ia de la noi încă 1.000 de lei. Sezonul pentru producerea lânii va începe acum, că a dat căldura”, ne-a spus Laurențiu Precup, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Iași.

O oaie produce 3-3,5 kg de lână, astfel că o tonă se obține de la circa 300 de animale.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu