• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AGRICULTURĂ SUBVENȚIONATĂ DE STAT: Cum sunt impozitați FERMIERII DIN POLONIA!

  agrointeligenta.ro -

  În agricultura poloneză activează, conform cifrelor oficiale, peste 2,3 milioane de persoane. La nivel de țară, acest număr corespunde unui procent de 13% din totalul populației active din Polonia, cu mult peste media de 4% a statelor UE. Statistica ia în calcul atât producătorii adevărați, cât și orășenii care pretind că fac agricultură pentru a încasa subvenții sau pentru a beneficia de facilitățile fiscale acordate celor din sectorul agricol.

  Conform unei analize publicate de La France Agricole, forța de muncă ieftină continuă să fie un mare avantaj competitiv pentru agricultura poloneză, în care lucrătorii beneficiază de un sistem social bine pus la punct, în timp ce producătorii sunt subvenționați de stat la impozitare.

  În Polonia, avantajele pe care le ai ca și agricultor îi fac pe mulți să cumpere parcele mici de teren agricol numai pentru a intra în categoria celor care se califică la beneficiile sociale și fiscale. În plus, este deosebit de atractivă și subvenția agricolă pe suprafață care pornește de la 110 euro pe an, pe hectar.

  Circa 1,4 milioane de polonezi sunt acoperiți printr-un fond special, denumit Fondul de Asigurări Sociale Agricole (KRUS este abrevierea în poloneză). Acest fond a fost creat după model francez și este caracterizat de faptul că suma contribuțiilor nu se calculează în funcție de veniturile reale ale beneficiarului, ci sunt raportate la un preț fix, calculat în funcție de suprafața exploatată. Astfel, chiar și în cazul celor mai mari agricultori care au cifre de afaceri de milioane de euro, suma tuturor contribuțiilor sociale nu depășește 500 de euro pe trimestru. Deficitul fondului, un deficit structural, este salvat în fiecare cu bani de la bugetul de stat.

  Nu doar pe partea de asigurări sociale sunt avantajați agricultorii polonezi, ci și când vine vorba despre fiscalitate. În loc de impozitul pe venit sau de impozitul pe profit, polonezii care fac agricultură au de achitat numai un impozit pe proprietate. Acesta este calculat în funcție de dimensiunea exploatației și de prețuri fixe pentru producțiile valorificate. Conform unei analize realizate în 2014, nivelul de impozitare pentru aceste ferme poloneze era de circa 5% din venitul real, în timp ce în alte sectoare economice, această impozitare este de 15%.

  Toate aceste avantaje au făcut ca agricultura să fie foarte atractivă pentru polonezi, chiar și pentru cei care nu au nicio legătură cu acest sector. Nu puțini sunt cei care se declară producători agricoli deși în viața de zi cu zi au cu totul alte activități. Totuși, când se trage linie, se vede că fermierii adevărați nu au de pierdut din această ”portiță” întrucât, per total, facilitățile îi fac mult mai competitivi în raport cu alte statele membreu UE cu care se luptă pe aceeași piață unică. State printre care și România.

  În acest moment, în Polonia există însă o decizie care ar putea dezechilibra actuala situație din agricultură. La fel ca și în alte state europene, și aici există o problemă a forței de muncă. A lipsei ei, mai exact. La începutul lunii martie, Guvernul de la Varșovia a venit cu un proiect de lege pentru „aborda problemele legate de protecția socială a lucrătorilor agricoli sezonieri”. Inițiativa, dacă va intra în vigoare, va crea un nou tip de contract de muncă, unul care „nu constituie o angajare în sensul Codului Muncii” și, prin urmare, nu ar fi supus legislației salariale minime de 3,20 de euro pe oră. Sindicatele poloneze denunță o „întoarcere în Evul Mediu”, mai ales că neaplicarea Codului Muncii ar scuti de asemenea și angajatorii de obligații importante precum norme de sănătate sau norme de siguranță la locul de muncă.


  Te-ar mai putea interesa

  Italienii caută ciobani care să știe și să producă brânzeturi de oaie și de capră Marcel Ciolacu: La stat este nevoie de opt șefi pentru a se cumpăra un creion! Eurostat: România, printre țările UE cu cea mai mare creștere a costului forței de muncă

  Ultimele știri

  În Grădina Danei. Îngrijirea măslinilor. Soiuri rare de roșii Ministrul Barbu, despre programul Tomata: ”Luni-marți încep plățile” Carburantul OSCAR și ofertele adaptate fermierilor – la standul OSCAR Downstream de la MoldAgro Expo!