Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

MINISTRUL PETRE DAEA, mesaj important pentru FERMIERII CARE VOR SUBVENȚII APIA!

Mesajul ministrului agriculturii pentru toți fermierii care cer subvenții din bani europeni sau bugetul național. Ieri, de 1 Mai, când majoritatea bugetarilor au avut vacanță, șeful de la Agricultură a fost rpezent la un centru APIA din teritoriu. Petre Daea a vrut să vadă cum merge primirea cererilor unice pentru Campania 2018. Mai mult, ministrul nu a stat prea mult pe gânduri și a pus personal mâna pe telefon să sune fermierii care erau programați la agenția de plăți și i-a avertizat că data-limită de 15 mai nu va fi prelungită existând riscul să piardă subvențiile.

Ministrul agriculturii a sunat personal un fermier care era programat pe 1 mai pentru depunerea cererii unice

Mini-vacanța datorată ”Zilei Muncii” a fost pentru funcționarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) zi normală de lucru pentru preluarea cererilor de plată a subvențiilor. Și ministrul agriculturii, Petre Daea, a vrut să vadă cât sunt de conștiincioși fermierii și s-a deplasat la centrul local Hotarele din județul Giurgiu unde a constat că ”situația nu este bună”.

”Din cei 1699 fermieri planificați au depus si încheiat cererile doar 1.101, iar astăzi s-au prezentat doar 17”, a scris Daea pe pagina personală de Facebook.

Ministrul a vrut să vadă care este motivul pentru care fermierii nu se prezintă la programarea pentru subvenții și a sunat personal un fermier care era pe lista APIA pentru depunerea cererii unice. ”Domnu Costică! Bună ziua, ministrul agriculturii la telefon, Daea mă numesc. Ia spuneți-mi, sunteți restanțiar la APIA aici la Hotarele. (…) Dați-i repede că rămâneți pe dinafară, pe 15 mai obloanele se închid…și ușile să știți. Vedeți ca pe urmă dacă venim toți aglomerat fiind sistemul nu mai primește și atunci rămânem afară. Haideți, haideți, haideți că eu sunt lângî oamenii aceștia care lucreză și astăzi (funcționarii APIA n.r) și nu au marfă, degeaba merge moara dacă nu au boabe să bagi în ea”, i-a transmis ministrul fermierului.

Puteți urmări dialogul ministrului agriculturii Petre Daea cu fermierii într-un video postat pe Facebook:

Zi normală de lucru la APIA pentru preluarea cererilor de plată a subvențiilor. La centrul local Hotarele din județul Giurgiu situația nu este bună. Din cei 1699 fermieri planificați au depus si încheiat cererile doar 1101, iar astăzi s-au prezentat doar 17.La această dată au fost inregistrate la nivel national 664.427 cereri, iar ieri şi azi, până la această oră, au fost depuse 17.831 cereri. Din cauza unor motive obiective, județele din sud au un procent mai mic de realizare. Toți vom fi alături de fermieri, vom lucra zi-lumină pentru a încheia procesul de depunere a cererilor la data de 15 mai, aşa cum am stabilit.

Publicată de Petre Daea pe 1 Mai 2018

Județele din sudul țării, cel mai slab nivel al depunerilor

Ministrul Agriculturii a anunțat și un bilanț al depunerii cererii unice la nivel național până ieri, 1 mai. ”La această dată au fost inregistrate la nivel national 664.427 cereri, iar ieri şi azi, până la această oră, au fost depuse 17.831 cereri. Din cauza unor motive obiective, județele din sud au un procent mai mic de realizare. Toți vom fi alături de fermieri, vom lucra zi-lumină pentru a încheia procesul de depunere a cererilor la data de 15 mai, aşa cum am stabilit, a arătat  ministrul.

Reamintim că potrivit unei decizii luate pentru toate statele termenul limită de înregistrare a cererilor unice pentru subvențiile din acest an poate fi prelungit până pe 15 iunie, adică cu o lună peste termenul inițial – de 15 mai. Conform declarațiilor Comisarului European pentru Agriculturp, Phil Hogan, citat de Agriland.ie, decizia de a devansa termenul poate fi luată de fiecare stat membru, fiind deja mai multe țări care au cerut ca, la fel ca anul trecut, să fie sprijinite pentru ca toți fermierii să aibă timp să solicite subvențiile.

În România, termenul APIA pentru depunerea cererii unice de plată pe 2018 este 15 mai și, conform declarațiilor făcute de către minitrul agriculturii Petre Daea, sunt șanse minime de prelungire a campaniei.

Ministrul agriculturii și APIA au un calendar bine stabilit pentru Campania 2018

Petre Daea își propune să plătească toate subvențiile din această campania până pe 30 martie 2019. Acesta a anunțat că are un calendar bine stabilit, asumat și de APIA, de la care nu se va abate sub nicio formă.

Iată calendarul APIA pentru plata subvențiilor:

  • Între 1 martie – 15 mai se vor depune/primi cererile unice de plată, potrivit prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 și ale Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014;
  • Între 1 iunie – 1 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum si transmiterea esantioanelor, potrivit dispoziţiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014;
  • Între 1 iulie – 1 octombrie se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;
  • Plata avansului pentru anul de cerere se va efectua începând cu data de 15 octombrie;
  • Plata regulară pentru anul de cerere se va efectua între 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!