IMPORTANTŞtiri agricoleStrategii de afaceri

PRELUAREA Insulei Mari a Brăilei – ÎN CÂTEVA ZILE! Arabii o transformă în CEA MAI MARE FERMĂ DE LUCERNĂ DIN LUME!

Cea mai mare tranzacție din agricultura românească, la numai câteva distanță de a fi parafată! MEDIAFAX anunță că Insula Mare a Brăilei va deveni cea mai mare fermă de lucernă din lume, după ce societatea va fi preluată de compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite.

Arabii vor deveni proprietarii Agricost printr-o tranzacție ce va fi semnată în următoarele zile, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate negocierilor.

Sursele citate au precizat că o parte din managementul local al companiei va fi păstrat.

Creşterea animalelor este o activitate intensă în Emirate, iar cele 3-4 recolte de lucernă pe an ce pot fi obţinute în IMB vor alimenta fermele arabilor.

De precizat că la acest moment, cultura de lucernă este deja o componentă importantă din planul de culturi de la IMB, acolo unde s-a investit și într-o unitate de procesare a lucernei.

Conform unor surse citate de Ziarul Financiar la sfârşitul lunii martie, valoarea tranzacţiei s-ar ridica la peste 200 de milioane de euro.

Al Dahra face parte din holdingul Al Ain, fondat de Alteţa Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură – cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale şi de alimente pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

Agricost Insula Mare a Brăilei reprezintă cea mai mare exploatație compactă din agricultura românească, dar și cea mai mare fermă vegetală din Uniunea Europeană. Întreaga suprafață aparține statului și este exploatată de societatea Agricost printr-un contract încheiat cu Agenția Domeniile Statului (ADS).

Ziarul Financiar a publicat arenda pe are o achită anual Agricost pentru suprafața agricolă, dar și pentru celelalte suprafețe din Insula Mare a Brăilei. ”Producătorul agricol din Insula Marea a Brăilei plăteşte anual ADS, sub forma de arendă, echivalentul în lei a 606 kilograme de grâu pe hectarul de teren agricol, 25 de kilograme de grâu pentru hectarul de teren non-agricol şi 720 de euro pe hectar pentru teren încadrat în categoria de folosinţă curţi sau construcţii”, scriu jurnaliștii ZF. Aceștia precizează că Agricost are închiat cu ADS un contract de concesiune ”valabil pe perioada existenţei activului, însă nu mai mult de 20 de ani”, potrivit datelor transmise de ADS.

Agricost reprezintă un busi­ness de 86 de mi­lioane de euro în 2016 – deţi­nut de antre­prenorul Constantin Duluţe, care exploatează în Insula Mare a Brăilei, într-o in­cintă în­diguită, o suprafaţă de 55.639 hectare de teren arendat de la Agenţia Domeniile Sta­tului. În ultimii ani, în Insulă s-au făcut investiții importante atât pe parte de tehnologie, cât și în stocare și în infrastructura pentru irigații.

Citiți mai multe despre această tranzacție importantă din agricultura românească pe www.mediafax.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Pai stati sa intelegem mai bine:
  Un roman daca cumpara active nu are voie sa preia si terenul ca asa este legea facuta.
  Un strain daca cumpara active preia tot pentru ca asa vor guvernantii si ei fac legea.
  Asa ca nu mai fiti rai.
  Ati votat un partid care este se serveste singur dupa bunul plac si pentru proprii membrii.
  Astea sunt consecintele.
  Si nu va mirati daca in curand toata Dobrogea va fi cumparata metru cu metru de aceeasi gasca.

 2. Asa se ocoleste legea 17….se vand partile sociale ale societatii ,iar noi ceilalti trebuie sa asteptam cateva luni sa cumparam un hectar de pamant….legile au fost facute intotdeauna doar pentru fraieri!astia rezolva 55.000 ha asa…ce arenda derizorie….macar daca ar plati-o…

  1. Nu ştiu cât de mult este implicat politicul în astfel de cazuri dar nu mă deranjează când un proprietar persoană fizică sau juridică îşi vinde proprietăţile ci mai degrabă lăcomia lor. Domnul Duluţe fiind om de afaceri se gândeşte doar la interesele lui. Dar pe de altă parte vorbim de o concesiune de la ADS , o agenţie care administrează terenuri care se află în proprietatea privată sau publică a statului român. ADS se află în subordinea Ministerului Agriculturii. Din nou repet, ar trebui revizuiţi termenii de concesionare. Păi dacă pe respectivul domn nu-l mai interesează cultivarea terenului să-şi vândă ce are de vândut dar contractul de concesiune să devină nul prin schimbarea acţionariatului. Asta trebuie să facă Ministerul Agriculturii.

 3. Pe mine nu ma incearca un sentiment de revolta ca si pe consultant ; sunt plin de revolta si turbo impotriva tuturor idiotilor care vind T A R A , IN CARE COPII SI NEPOTII NU AU NICI UN VIITOR SI NICI O SPERANTA , sa nu mai vorbesc de nepotii nepotilor nostrii.
  Rusine.

 4. La noi sunt codri verzi de brad
  Şi câmpuri de mătasă;
  La noi atâţia fluturi sunt,
  Şi-atâta jale-n casă.
  Privighetori din alte ţări
  Vin doina să ne-asculte;
  La noi sunt cântece şi flori
  Şi lacrimi multe, multe…

  Pe boltă, sus, e mai aprins,
  La noi, bătrânul soare,
  De când pe plaiurile noastre
  Nu pentru noi răsare…
  La noi de jale povestesc
  A codrilor desişuri,
  Şi jale duce Murăşul,
  Şi duc tustrele Crişuri.

  La noi nevestele plângând
  Sporesc pe fus fuiorul,
  Şi-mbrăţişându-şi jalea plâng
  Şi tata, şi feciorul.
  Sub cerul nostru-nduioşat
  E mai domoală hora,
  Căci cântecele noastre plâng
  În ochii tuturora.

  Şi fluturii sunt mai sfioşi
  Când zboară-n zări albastre,
  Doar roua de pe trandafiri
  E lacrimi de-ale noastre.
  Iar codrii ce-nfrăţiţi cu noi
  Îşi înfioară sânul
  Spun că din lacrimi e-mpletit
  Şi Oltul, biet, bătrânul…

  Avem un vis neîmplinit,
  Copil al suferinţii,
  De jalea lui ne-am răposat
  Şi moşii, şi părinţii…
  Din vremi uitate, de demult,
  Gemând de grele patimi,
  Deşertăciunea unui vis
  Noi o stropim cu lacrimi… (Octavian Goga)

 5. Sa ne vinda cu totul,sa ne stearga din istoria lumii daca nu sunt in stare sa ne protejeze viitorul.O sa ajungem un popor de slugi la propriu.Romanii nu sunt in stare sa cultive lucerna??Ne-a binecuvintat Dumnezeu cu pamint fertil pe care altii nu-l au si in loc sa-l exploatam si sa ne dezvoltam de pe urma lui,noi il vindem.Arabii aia de ce nu-si vind terenurile pe care se afla zacamintele de petrol??Noi suntem vinovati si ceeace distrugem acum va avea efect asupra generatiilor viitoare care ne vor blestema cind le vor culege alora strugurii cu botnita la gura!!

 6. Mă încearcă un sentiment de revoltă când văd că noi nu suntem capabili să protejăm nimic. Ar trebui să se revizuiască pe undeva şi condiţiile de concesionare. Dacă cineva cumpără doar activele unei societăţii ,de ce trebuie să se menţină contractele de concesiune când de fapt se schimbă acţionariatul ? Una este managementul local şi alta este acţionariatul!

Scrie un comentariu