• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SE ÎNTÂMPLĂ ACUM: Guvernul a aprobat BANII AȘTEPTAȚI DE TOȚI FERMIERII!

    Roxana Dobre -

    Banii așteptați de fermieri, aprobați de Guvern. O decizie de ultimă oră a Executivului îi bucură pe producătorii agricoli din România care urmează să încaseze Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV), o subvenție cu valoare mare pe hectar, achitată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din bugetul Comisiei Europene.

    Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat astăzi, 18 aprilie, că Executivul a aprobat o hotărâre care s-a aflat pe ordinea de zi suplimentară a ședinței, privind plafoanele alocate pentru Campania 2017 din care se va achita SCV.

    ”Plafoanele se vor încadra în suma maximă de 79.161.650 de euro și se acordă din bugetul de stat prin sumele alocate Mnisterului Agriculturii pe anul 2018. Plafoanele notificate Comisiei Europene se modifică prin mecanismul de transfer de fonduri între măsurile de sprijin cuplat. Măsurile de la care se transferă fonduri sunt lucerna, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp și cartof timpuriu pentru industrializare. Iar măsurile care beneficiază de fonduri transferate: sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp și legume cultivate în sere și solarii- tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă. Măsura a fost luată astfel încât cuantumul pe unitate de măsură să asigure profitabilitatea culturii și să nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finanțarea măsurii și limita cantitativă de suprafață, notificate Comisiei”, a arătat Nelu Barbu.

    Astfel, plafoanele finale aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, inclusiv cele rezultate în urma transferului de fonduri sunt:

    a) 31.602.000 de euro pentru soia;
    b) 11.873.070 de euro pentru lucernă;
    c) 400.000 de euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe;
    d) 179.760 de euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
    e) 4.699.000 de euro pentru orez;
    f) 823.200 de euro pentru sămânţă de cartof;
    g) 126.880 de euro pentru hamei;
    h) 20.666.910 de euro pentru sfeclă de zahăr;
    i) 2.067.066 de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
    j) 23.410 de euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
    k) 4.479.740 de euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
    l) 480.000 de euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
    m) 1.740.614 de euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

    Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal, se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea plafoanelor finale la suprafețele eligibile pentru anul 2017. După anunțarea cuantumurile APIA poate începe și plata în conturile fermierilor.

    Plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329 din 30.09.2017.

    Conform legislației europene, plata tuturor schemelor de plăți directe trebuie să fie finalizată până pe 30 iunie pentru Campania APIA 2017.

    Sprijinul cuplat vegetal a rămas singura schemă pentru care încă nu s-au făcut plăți către fermieri, astfel încât deblocarea acestor bani este de mare interes pentru producătorii agricoli.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie