STICLELE CU APĂ – secretul coroanei dorite la POMII FRUCTIFERI!
Roxana Dobre -Sticle cu apă prinse de ramurile pomilor fructiferi, o imagine neobișnuită ce ar putea mira pe mulți, însă pomicultorii cu experiență cunosc rolul acestei metode practice pentru obținerea coroanei dorite.
Cum dirijăm ramurile pomilor fructiferi astfel încât să obținem forma de coroană dorită dar și pentru a evita ca lăstarii să nu se ridice și să umbrească fructele. Pe grupul de specialitate ”Despre altoiri şi pomi fructiferi”, pomicultorii, mai experimentați sau nu, împărtășesc cu restul gospodarilor metodele inedite pe care le folosesc, fie că sunt recunoscute în cărți de specialitate sau pur și simplu reprezintă ideile lor de îngrijire a livezilor.
O astfel de metodă repede ”savurată” de pomicultori a fost postată de un utilizator al grupului și reprezintă o variantă excelentă dacă doriți să dirijați ramurile pomilor în funcție de modelul de coroană pe care vreți să îl obțineți.
Dirijarea pomilor cu sticle umplute cu apă este o soluție la îndemână, după cum se vede în imagini și au comentat și pomicultorii. În imaginile postate pe Facebook se poate observa cum sunt legate sticlele de plastic de ramurile pomului astfel crengile să fie dirijate în lateral și să fie împiedicate să de îndrepte în sus.
Atenție! Recipientele de plastic pot fi înlocuite cu varianta ”din sticlă” dacă livada dumneavoastră este una ecologică și doriți să folosiți materiale reciclabile.
Foarte important de reținut este că sticlele trebuie umplute pe loc în funcție de cât de viguroase sunt ramurile astfel încât să nu riscați să le rupeți sub greutate acestora.
Ce presupune coroana de formă aplatizată
Dirijarea pomilor fructiferi se poate face cu ușurință de fiecare gospodar dacă vrea să evite tăierile și rănile de pe pomii fructiferi. Este o metodă care se bazează pe schimbarea poziției naturale a ramurilor în scopul creșterii și fructificării.
În cazul metodei prezentate de pomicultorul de pe grupul de specialitate ”Despre altoiri şi pomi fructiferi”, aceasta poartă numele de ”înclinarea ramurilor„ și constă în schimbarea poziției naturale în sensul apropierii de orizontală sau chiar coborarea lor sub orizontală și fixarea cu agrafe sau legarea cu diferite materiale.
Aceasta operație are ca efect încetinirea ritmului de creștere, slăbirea vigorii, garnisirea mai bună cu formațiuni de semischelet și de rod, urmată de favorizarea diferențierii mugurilor florali.
Dirijarea ramurilor de pomi fructiferi se poate face nu numai cu sticlele cu apă, ci și prin legarea ramurilor cu sfori de ţăruşi, de trunchi, de ramurile pomului vecin pe direcţia rândului sau prin utilizarea unor distanţiere din ramuri.
Se pot aplica şi alte greutăţi legate de ramuri, greutăți care pot fi confecţionate prin turnarea de beton în pahare de diverse capacităţi. În acest caz, prinderea de ramuri se va face cu o sârmă fixată de ramură cu un cârlig de rufe. Sub acţiunea greutăţii ramura se apleacă în timp, iar când efectul este realizat, greutatea se mută.