• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROFESIONIȘTII RAPIȚEI DIN OLTENIA: Cine sunt fermierii care au intrat ÎN COMPETIȚIA RAPOOL!

    agrointeligenta.ro -

    Una din activitățile principale ale companiei Rapool din această campanie este continuarea proiectului de competiție “PROFESIONIȘTII RAPIȚEI” din Oltenia. Proiectul în oglindă a competiției de la JD Agro Cocora are loc anul acesta în ferma AGROMEC VIȘINA din județul Olt.

    Datorită succesului pe care l-a avut proiectul de anul trecut, am decis să continuăm cu această experiență într-o zonă diferită de Ialomița. Dacă în toamna anului 2016 condițiile pentru cultura de rapiță au fost foarte bune și fermierii au investit în toamnă aproximativ 2.000 de ron (prețuri de listă) în toamna anului 2017 fermierii din Oltenia nu au realizat mari investiții pentru că situația din toamnă era incertă.

    Binecunoscuta zicală din agricultură “Niciun an nu seamană cu altul” se aplică și confirmă cu putere acest fapt. În toamna anului trecut, rapița a fost semănată pe 22 septembrie, iar aceasta a răsărit după o lună, având un stadiu vegetativ subdezvoltat la intrarea în iarnă. Deși echipamentele de semănat au fost performante și întreg procesul de semănat a fost asistat de tehnologia AGRISO, rapița nu a beneficiat de umiditatea necesară unei răsăriri optime.

    În zona Visina, județul Olt, fermierii s-au confruntat cu o secetă cumplită, din iunie pană la începutul lunii noiembrie nu au beneficiat de ploaie astfel că în peste 60% din ferme, rapița nu răsărise sau era într-un stadiu foarte mic, asemănător cu cea din proiectul “Profesioniștii rapiței”.

    Toleranța foarte bună la iernare a hibrizilor Rapool și temperaturile scăzute care s-au instalat progesiv ne-a ajutat să avem în primăvară un câmp frumos și demn de investiții.

    Astfel că în primăvara anului 2018, fermierii implicați în proiect s-au pus pe treabă și i-au acordat rapiței atenția cuvenită.

    Fermierii implicați in proiectul “PROFESIONIȘTII RAPIȚEI” organizat de RAPOOL ROMÂNIA în colaborare cu AGRISO sunt:

    1) SC Agromec Vișina SRL (fermierul gazda) Ștefan Stănescu, județul Olt
    a) Suprafața fermei – 4.000 ha
    b) Hibrid folosit – Dariot

    2) SC Agromec Bucinișu SRL – Cornel Constantin, județul Olt
    a) Suprafața fermei -1.000 ha
    b) Hibrid folosit – Shrek

    3) II Dan Balaban – Dan Balaban, județul Teleorman
    a) Suprafața fermei – 500 ha
    b) Hibrid folosit – Phoenix CL

    4) SC Dumismar SRL – Mitrică Bebiță, județul Olt
    a) Suprafața fermei -1.000 ha
    b) Hibrid folosit – Sherpa

    5) SC Rucela SRL – Marcel Mincan, județul Dolj
    a) Suprafața fermei – 1.450 ha
    b) Hibrid folosit – Cristal

    6) Sc Holcomb SRL – Mihai Drăgoi, județul Dolj
    a) Suprafața fermei – 1.000 ha
    b) Hibrid folosit – Dariot

    7) SC Dancor Agro – Liviu Marius Ciocan, județul Olt
    a) Suprafața fermei – 3.500 ha
    b) Hibrid folosit – Dalton

    8) SC Transcontinental SRL – Boagiu Constantin, județul Teleorman
    a) Suprafața fermei – 1.200 ha
    b) Hibrid folosit – Dariot

    În această perioadă, rapița este într-un stadiu aproape de normalitate, însă înalțimea plantelor este mai mică față de anul trecut. Diferența între hibrizi este sesizabilă în câmp și de asemenea se pot observa diferențe între tehnologii cu același hibrid.

    Ponderea cea mai mare o are hibridul DARIOT care deține un pachet agronomic uimitor. Corelația dintre maturarea tulpinilor și maturarea silicvelor este foarte bună astfel că recoltatul hibridului DARIOT poate fi un joc câștigător pentru orice fermier. Stabilitatea la recoltare, rezistența la Phoma ( Rlm 7 inclus) și potențialul foarte mare de producție sunt cateva dintre caracterele hibridului Dariot. Acesta este un hibrid intensiv, cu o adaptare foarte bună la diferite tipuri de sol astfel că într-o tehnologie adecvată poate fi campionul competiției din 2018.

    La un nivel asemănător este și hibridul DALTON care într-o tehnologie intensivă poate oferi producții de peste 5, 5 tone pe hectar. Campania de recoltat din 2017 a fost una de succes pentru hibridul DALTON, acesta oferind producții de peste 5 to/ha pe suprafețe de peste 150 – 200 hectare.

    EVENIMENT ÎN CÂMP

    Tehnologiile fermierilor din cadrul competiției, în condițiile unui an secetos ca cel din 2017/2018 vor putea fi apreciate în cadrul evenimentului “PROFESIONIȘTII RAPIȚEI” din 31 mai 2018, ora 16.00, din ferma AGROMEC VIȘINA. Aici vom putea să analizăm împreună profitul culturii de rapiță într-un an diferit de cel din 2016/2017.

    Proiect realizat împreună cu AGRISO în ferma AGROMEC VIȘINA

    Ing. Mihaela Radu
    Product & Marketing Manager Rapool România


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!