Fonduri europeneŞtiri agricole

FONDURI EUROPENE POMICULTURĂ 2018: 152 de milioane de euro pentru 332 de proiecte!

Bani europeni pentru pomicultură! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat printr-un comunicat remis astăzi, 30 aprilie, către Agrointeligența-www.agrointel.ro că a primit, de la demararea Subprogramului tematic pentru pomicultura din cadrul PNDR, 656 de solicitări de finanțare pentru investiții în exploatații pomicole (sM 4.1a) în valoare de peste 316 milioane de euro și a selectat pentru finanțare 332 de proiecte în valoare de 152 milioane de euro.

„Pentru asigurarea unui grad ridicat de solicitare a fondurilor europene, am venit cu mai multe modificări concrete care au simplificat accesul la fondurile acordate prin PNDR. În acest sens, am crescut intensitatea sprijinului nerambursabil până la 90% pentru procesare și comercializare la nivelul fermei. De asemenea, pentru speciile nuc și alun au putut fi utilizate și materiale CAC (conformitas agraria communitatis), pentru că fermierii erau în imposibilitatea de a găsi în România specii de alun și nuc din categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară. În același timp, am acceptat finanțarea investițiilor pentru cultivarea mai multor specii în spații protejate: căpșuni, cireș și arbuști fructiferi” , a precizat Daniel Crunțeanu, directorul general adjunct al AFIR responsabil de implementarea investițiilor agricole.

Alte modificări au fost introducerea unui criteriu de selecție nou prin acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare în domeniul proiectului, precum și corelarea între perioada de depunere a cererii unice pe suprafață la APIA și deschiderea sesiunii de primire de proiecte finanțate prin PNDR – dacă în sistemul electronic nu se pot vizualiza înregistrările solicitantului în timpul campaniei de depunere a cererii unice de plată, acesta poate face dovada înregistrări printr-o adeverință emisă de APIA.

Fondurile acordate pentru sesiunea actuală de primire a proiectelor (27 decembrie 2017 – 30 iunie 2018) pentru investiții în exploatații pomicole au fost solicitate în procent de peste 200% din alocarea disponibilă, depunerea cererilor de finanțare fiind sistată.

„Având în vedere că valoarea celor 291 de cereri de finanțare depuse în această sesiune la AFIR este de 170,4 milioane de euro, în urma procesului de evaluare și selecție, vom finanța cele mai bune proiecte, în limita celor 85 de milioane de euro alocați pentru perioada decembrie 2017 – iunie 2018″, a precizat Daniel Crunțeanu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Sa ne explice Domnul Director cum s-au incarcat proiecte intr-o singura zi nelucratoare de sambata, cat nu s-au in 4 luni de zile!!! Cum fraudeaza in mod sistematic sesiunile prin obstuctionarea beneficiarilor de a depune proiecte reale si blocarea sesiunii cu proiecte fantoma!

Scrie un comentariu