• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Văruirea solarului sau plasa de umbrire – ce metodă e mai eficientă

    Andreea Elefterie -

    Văruirea solarului sau plasa de umbrire – ce metodă e mai eficientă. Suntem abia la început de mai, însă solariile de legume deja s-au transformat în ”cuptoare”. Legumicultorii cu care reporterii Agrointeligența-www.agrointel.ro au discutat în ultimele zile ne-au spus că din cauza zilelor ce aduc deja a vară, în solare se înregistrează și 48 de grade Celsius. Producătorii caută metode eficiente pentru a scădea temperaturile din spațiile protejate, iar cele mai la îndemână sunt soluțiile de umbrire a solarului.

    Agrointeligența a luat legătura cu cel mai apreciat cercetător din legumicultura românească pentru a vedea ce pot face fermierii pentru a-și salva culturile din fața caniculei din solar. Costel Vînătoru Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău ne-a vorbit despre schimbările climatice ce afectează cultura legumelor, dar și de metodele pe care producătorii le pot folosi pentru a umbri solarul.

    Plasa de umbrire, cea mai eficientă pentru solarii și sere

    Plasa de umbrire a solarului sau văruirea pereților solarului sunt cele mai întâlnite soluții la care recurg fermierii. Prima este cea care are o eficiență mai mare, existând plase pentru diferite culturi, în timp ce aplicarea straturilor de var pe solar necesită mai multă muncă și totodată există un risc destul de mare ca acesta să fie îndepărtat de ploaie. La nivel de costuri,

    „În primul rând, o metodă pentru a reduce temperatura din spațiile protejate ar fi plasele de umbrire. Ar fi bine ca spațiul să fie protejat cu plase de umbrire. A doua măsură ar fi cretarea geamurilor sau a foliei cu var. Au apărut acum și subtanțe specializate pentru acest lucru, var special proiectat pentru a crea reflexia luminii și pentru a scădea temperatura în spații protejate. De regulă se dă pe afară pentru a putea fi spălat la nevoie. Acum avem nevoie de atenuarea luminii și a temperaturii și pe timul iernii avem nevoie de lumină și automat nu este permanent. De aceea, plasa de umbrire asigură un procent diferit de umbrire. Sunt cu 20%, 30% umbrire, în funcție de specia cultivată. Plasa de umbrire este mai elegantă și mai ușor de lucrat cu ea, pentru că putem să o punem ca la ochelari – în funcție de dioptrie, o plasă mai groasă, care să umbrească mai mult, sau mai rară care să umbrească mai puțin, în funcție de temperatură și perioada de vegetație. La cretare, de regulă se aplică pe exterior ca să poată fi spălată pentru a reface transparența foliei sau a geamului pentru iarnă. Indicat ar fi plasa de umbrire. Și cretarea este bună. Are menirea de a reflecta lumina. Deci oprește din puterea luminii”, a explicat Costel Vânătoru.

    Prețul plasei de umbrire pentru sere și solarii cu grad de umbrire de 35% este de 65 de lei pentru o rolă de 50 de metri lungime și lățime de 1,2 metri.

    Varul pentru umbrirea solarului se aplică pe exteriorul solarului

    La văruirea solarului se folosește carbonat de calciu micronizat mixat care nu afectează folia și care vine la un preț de 75 de lei pentru sacul de 25 de kilograme. În cazul varului solutie pentru amestec se prepare dintr-un kilogram de produs la 8 litri de apă, iar aplicarea se face cu un pulverizator. Gradul de umbrire îl stabiliți dumneavoastă, prin numărul de straturi de var pe care le aplicați pe solar.

    Buna aerisire a solarului scade temperaturile din interior

    Aerisirea, prin creare unor spații care să permită ca aerul să fie evacuat, este o altă soluție la îndemână, în raport cu instalarea unor ventilatoare ce reprezintă o opțiune cu investiție mult mai mare.

    „Mai e o măsură ce poate fi luată, aerisirea și mărirea spațiilor de aerisire, astfel încât căldura să poată fi scoasă afară și să facă spații de aerisire ceva mai mari ca să se creeze curentul acesta de ventilație prin care aerul cald să fie evacuat. Mai este și instalarea unor ventilatoare în spațiile protejate pentru cei care au posibilitatea. Cei care fac aceste investiții, de regulă sunt cei care fac spații protejate performante”, a punctat Costel Vânătoru.

    Genetica ajută cultura în perioadele critice

    Genetica este și ea importantă în dezvoltarea plantelor în aceste condiții dificile. Soiurile sau hibrizii rezistenți la temperaturile ridicate fac posibil un ritm de creștere normal al acestora.

    ”Cam astea ar fi principalele soluții: plasa de umbrire, aerisirea, cretarea, ventilatoarele pentru cei care au posibilitate. Bineînțeles, peste toate acestea te mai ajută genetica. Dacă ai o genetică cu rezistență, creată special pentru spațiile protejate și care să reziste bine la temperaturi mari. De exemplu, la soiurile de tomate, de la 35 de grade, polenul își pierde viabilitatea și atunci trebuie să găsim un soi care poate în condiții grele să polenizeze și să fructifice”, a adăugat inginerul.

    Cercetătorul de la Stațiunea din Buzău ne-a vorbit și despre eficiența metodelor prezentate și despre cum acestea pot fi combinate pentru a obține cele mai bune rezultate. Astfel, instalarea unor plase de umbrire și asigurarea unor spații de aerisire aduc rezultate garantate, în timp ce aplicarea varului pe folia sau sticla spațiilor protejate pot lăsa de dorit.

    „Cele mai indicate ar fi plasele de umbrire și bineînțeles aerisirea. Spații de aerisire, pentru că atunci putem introduce aer proaspăt din afară și evacua. Deci acestea două corelate, folosite împreună, aduc cele mai bune rezultate. Adică chiar dacă ai umbrit, e bine să ai și spații mari de aerisire, pentru a putea ventila aerul din spațiul protejat respectiv. Cam asta ar fi cea mai bună metodă. Și celalată cu cretarea, dar trebuie repetată, pentru că dacă vin ploile, spală varul respectiv și trebuie să îl refacem și se aplică și mai greu, pentru că trebuie să ajungi cu pompa pe deasupra solarului, să poți să-l aplici. Deci e bine acum să se monteze plasele de umbrire. În alți ani nu montan în perioada asta, ci undeva prin iunie, dar acum schimbările climatice arată că trebuie aplicate de acum”, a mai spus Costel Vînătoru.

    Vremea neobișnuit de caldă a afectat și culturile din câmp

    Nu doar legumele din solar au de suferit din cauza temperaturilor anomal de ridicate. Se pare că fenomenul, la pachet cu seceta, este vizibil și în câmp. „Sunt probleme pentru că temperaturile au venit mari dintr-odată, sunt temperaturi atipice pentru această perioadă. S-a perturbat dezvoltarea plantelor pentru că avem un calendar decalat al lucrărilor. A fost ger, după care nu s-a putut semăna la timp pentru răsaduri, după care au venit căldurile și s-au ridicat deodată. Calendarul lucrărilor este decalat foarte mult, dezechilibrat, pământul se lucrează foarte greu, în special în câmp, este tasat, este foarte dur. Am intrat într-o secetă cruntă, nu a mai plouat și de aceea culturile care au fost înființate în toamnă sau primăvara devreme sunt acum în suferință. Mari probleme întâmpinăm cu lucrările de pregătire a patului, a solului. Sunt mari probleme cu spațiile protejate și sunt mari probleme cu menținerea temperaturilor optim”, a spus cercetătorul Costel Vînătoru pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului