OFICIAL: BUGETUL PENTRU SUBVENȚII VA SCĂDEA! Ce anunț s-a făcut ASTĂZI LA BRUXELLES!
Roxana Dobre -Buget tăiat pentru subvenții! Agricultura este unul dintre domeniile care va pierde sume serioase de bani după 2020 când se va aplica noua Politică Agricolă Comună (PAC). Președintele CE Jean-Claude Juncker a trecut astăzi în revistă principalele propuneri pentru bugetul UE 2021 – 2027 în fața celor 751 de deputați, aceasta fiind o primă prezentare a sumelor alocate pe viitor după lungi discuții și scenarii negative care anunțau pentru agricultură tăieri care ajungeau și la 35 la sută față de sumele plătite în prezent țărilor membre. În data de 30 Mai la Strasbourg vor fi prezentate propunerile de reformă!
Jean-Claude Juncker a catalogat noul buget ca fiind ”ambițios dar echilibrat ”. ”Noul cadru bugetar este și mai important decât precendentul pentru că el va determinat viitorul Europei noastre în 2027 și prin urmare viitorul generațiilor care vin. Propunerea noastră pentru bugetul multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027se traduce prin 1269 de milliarde de euro. Noul buget reprezintă o oportunitate de a ne modela viitorul ca o Uniune nouă și ambițioasă, formată din 27 de state membre unite prin solidaritate. Prin propunerea de astăzi, am prezentat un plan pragmatic care arată cum să obținem mai multe rezultate cu mai puține resurse. Ținând cont de contextul economic favorabil, avem un timp de respiro, ceea ce nu ne scutește însă de faptul că trebuie să facem economii în anumite domenii. Vom asigura buna gestiune financiară prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta înseamnă să acționăm responsabil când este vorba de banii contribuabililor noștri. Mingea este acum în terenul Parlamentului și al Consiliului. Cred cu tărie că ar trebui să ne propunem să ajungem la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor”, a arătat Juncker.
Ce procente pierd fermierii din banii alocați pentru subvenții
Așa cum s-a vehiculat inițial agricultura va pierde din sumele alocate comparativ cu actualul PAC. Comisarul european pentru buget, Günther H. Oettinger, a anunțat care sunt propuneri de scădere a banilor pentru agricultură și asta se va atinge progresiv de-a lungul anilor. ”Avem minus 5 la sută la agricultură și aproximativ minus 4 la sută pentru plățile directe din agricultură. S-a făcut posibilă convergența (egalizarea subvențiilor n.r). Vrem să dublăm fondurile pentru Erasmus plus. Cred că trebuie să invităm cât mai mulți tineri în timpul studiului lor să viziteze Europa”, a arătat Oettinger.
Discuțiile purtate la nivel european premergător acestui moment lăsaseră loc unor speculații în ceea ce privește bugetul PAC, un buget care la acest moment reprezintă aproximativ 38% din bugetul total al Uniunii Europene. Nu au fost puține voci care au susținut tăierea drastică a fondurilor alocate acestui buget, iar cel mai dur scenariu prezentat inițial de Comisia Europeană prevedea o scădere chiar și cu 30% a fondurilor alocate PAC 2020.
Pe baza propunerilor din 2 mai 2018, Comisia va prezenta, în săptămânile următoare, propuneri detaliate privind viitoarele programe financiare specifice pentru fiecare sector.
Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European.