Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

GÂNDACUL PĂROS: Combatere bio și combatere chimică ÎN LIVADĂ!

Gândacul păros – Epicometis hirta este unul dintre dăunătorii care în ultimii ani și-a lărgit spectrul de preferințe iar de la culturile agricole, în special rapița, a început să facă ravagii și în livezi sau chiar printre flori și arbuștii ornamentali.

La pomii fructiferi, gândacul păros atacă toate speciile: prunul, caisul, piersicul, indiferent de soi, de la primul buton floral macină tot din floare. Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune care sunt schemele bio de îndepărtare a acestuia dar și cele chimice dacă preferați să scăpați în timp mai scurt de nesuferitul ”devorator” de flori.

Gândacul păros este ușor de identificat datorită perişorilor fini de culoare alb-gălbui
Gândacul păros este ușor de identificat datorită perişorilor fini de culoare alb-gălbui

Gândacul păros adoră florile de orice fel deci cel mai ușor îl identificați în culturile care se află în plină floare, de obicei la începutul lunii aprilie între orele în care soarele arde puternic. Nu suportă frigul de aceea seara când se răcorește este posibil să nu îl mai găsiți pe plante pentru că se retrage pe sol acolo unde stă până când de reîncălzește. Este foarte ușor de identificat deoarece pe părţile laterale ale corpului se pot observa perişori fini de culoare alb-gălbuie.

Aveți mare grijă atunci când puneți un ”diagnostic” în livadă deoarece gândacul păros poate fi ușor confundat cu albinele dar la o privire mai atentă pot fi destul de ușor deosebiți de orice alte insecte. Devorează organele generative – pistil, stamine, ovare, ceea ce duce la compromiterea, chiar totală, a producţiei.

Foto: Radu Vergiliu/Facebook

Combaterea bio a gândacului păros

Dacă alegeți să combateți Gândacul păros cu metode bio aveți nevoie, ca primă variantă, o găleată/lighean încăpătoare de culoare albastru aprins sau chiar îmbrăcată în pungi albastre, în care să turnați 1-2 căpăcele de detergent lichid foarte parfumat sau balsam de rufe. Se pare că dăunătorul iubitor de flori este extrem de atras de mirosul floral.

Pentru a combate dăunătorul din livadă, găleata colorată se așează sub copacul atacat de gândaci iar insectele cad în ea și se îneacă. Metoda necesită timp dar rezultatele apar în final.

Alte metode recomandate sunt de atragere a dăunătorului pe plante care îl atrag și puteți planta în zona livezilor afectate, printre pomi, culturi pe care gândacul le adoră și anume rapiţă, muştar, cultivate în apropierea livezilor şi distrugerea lor.

Specialișii mai recomandă folosirea capcanelor cu feromoni specifici pentru atragerea şi dezorientarea masculilor de gândac păros, metodă utilizată în Ungaria, dar și lansarea în plantaţia atacată cu indivizi ai prădătorului natural Viespea de stepă, ale căror larve parazitează larvele gândacilor din genul Epicometis.

Se mai recomandă controlul zilnic matinal al inflorescenţelor plantelor atacate, iar daca talia plantelor atacate permite se aplică metoda mecanică ce consta în scuturarea, strângerea şi distrugerea gândacilor căzuți pe prelate.

Combaterea Gândacului păros cu tratamente chimice

Inspectorii fitosanitari spun că schema de combatere chimică este riscată deoarece pomii fiind în floare tratamentele nu sunt recomandate în acest stadiu. O schemă mai puțin riscantă ar fi combinaţia dintre un insecticid organofosforic (Novadim Progress, Pyrinex 48 EC, Reldan 22 EC) și un piretoid (Decis Mega 50 EW,Fastac 10 EC, Karate Zeon) în doze normale pentru fiecare sau folosirea de amestecuri (Pyrinex Quick,Proteus OD 110, Nurelle D 50/500 EC, Midash Forte).

Atenție! Combaterea chimică se va aplica numai în cazul unei intensităţi a atacului foarte mare, neexistând altă alternativă.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!