• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GOJI DE VASLUI. Drumul parcurs de la semințele primite din Canada la O PLANTAȚIE PROFITABILĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Vasluianca Eugenia Ignat a început cultura de goji pe un singur hectar, iar acum trece la al doilea an. Investiția nu este mare, plantele de goji suportă bine seceta, iar producția se vinde repede pe internet. În anul de producție maxim, un hectar de plantație de goji poate aduce venituri de 80.000 de euro

    Cultura de goji: Semințe aduse din Canada

    Pasionată de agricultură, vasluianca Eugenia Ignat, a ajuns să transforme cultivarea fructelor goji într-o adevărată afacere.

    „Consumam fructe goji uscate și, mai mult din curiozitate, am vrut să văd dacă nu le pot cultiva eu. Fiica mea locuia în Canada și mi-a făcut rost de semințe goji, însă ele sunt originare din China. În 2014, am pus în grădină vreo cinci plante de lycium barbarum. Pe urmă am cumpărat teren și mi-am făcut singură răsadurile din semințele proprii. Am făcut plăntuțele în alveole și la aproximativ două luni le-am plantat. Sunt undeva la 10 cm. Mi-au ieșit cam 90% din semințe. Am făcut cursuri și acum am atestat de producător, fiind singurul producător de fructe goji din Vaslui“, explică Eugenia Ignat.

    Cultura de goji: Solul ideal are Ph peste 7, locul beneficiază de mult soare

    Încă din primul an de producție, vasluianca și-a amortizat investiția și susține că a făcut și un mic profit.

    „Investiția nu a fost mare. Semințele m-au costat 3.000 de lei și răsadurile mi le-am făcut singură. Am cumpărat un hectar de teren. Investiția mi-am scos-o încă din primul an, ba chiar am făcut și profit, aceasta în condițiile în care am două persoane care lucrează pentru mine“, menționează vasluianca.

    Despre aceste fructe, Ignat spune că nu sunt pretențioase și se pretează la temperaturile de la noi.

    „Dacă temperaturile sunt de peste 30 de grade Celsius, germinația este de două săptămâni. Le-am cultivat la distanță de 2 metri între ele, pe rând, și 3 metri între rânduri. Au rădăcini mari și le-am pus la 15-20 centimetri adâncime. Solul trebuie să aibă un pH de peste 7 și să aibă soare mare parte din zi. Eu am avut noroc pentru că pe terenul cumpărat fuseseră plantate înainte legume și nu am avut probleme. La mine e zonă de șes, dar am înțeles că se fac foarte bine și în zonă de deal și chiar în pământ lutos”, menționează femeia.

    Cultura de goji n-are nevoie de multă apă

    În privința rezistenței la condițiile climatice, Eugenia Ignat spune că fructele goji nu sunt niște plante pretențioase. „Goji sunt rezistente la secetă. Au nevoie de apă în primele două-trei săptămâni, după care nu au nevoie de foarte multă apă. Eu am un puț săpat la teren și cu o motopompă le irig undeva la trei săptămâni. Nu sunt niște plante pretențioase. Când au apărut niște musculițe, eu le-am mai stropit cu un macerat făcut din urzică, pelin și coada calului. Cu buruienile nu sunt probleme. Printre copăcei eu chiar am iarbă. Le place să aibă verdeață în jur“, menționează femeia.

    Preț și producție la hectarul de goji: 7 euro/kg, o tonă la hectar

    Ignat se așteaptă anul acesta la o producție de aproximativ 1.000 kg.

    „Am investit într-o motosapă, o motopompă, am îngrădit. Acum am un hectar pe care am 3.000 de plante. Anul acesta este anul 3 și voi avea câteva kilograme de fructe la o plantă. Anul trecut am avut aproximativ 400 de kg. Anul acesta mă aștept să ajung la cel puțin 1.000 kg. Prețul va fi același, de 30 lei pentru un kilogram de fructe. Cu siguranță voi avea profit și de aceea în toamnă vreau să mai plantez un hectar. Vârful de producție ar trebui să fie de 4 kg de plantă“, zice încrezătoare producătoarea de fructe goji.

    Cultura de goji: fructele se vând pe internet

    Femeia își comercializează singură fructele și nu se plânge de lipsă de clienți: „Interesul este foarte mare pentru aceste fructe și nu duc lipsă de clienți. Am postat anunțuri pe internet și mi-am creat deja o clientelă. Am persoane care au cumpărat anul trecut și vor și anul acesta. Avantajul la goji este că am fructe din luna iunie până în noiembrie, când dă înghețul. Cei care le cumpără de la mine le consumă proaspete, fie le usucă. O persoană mi-a spus că a făcut o cremă de față din fructele luate de la mine“.

    Plantațiile de goji, tot mai numeroase

    Eugenia Ignat speră să atragă și alți fermieri din zonă să cultive fructe goji.

    „Piață de desfacere există, dar e greu să fii singurul producător din zonă, de aceea vreau să înființez o asociație și să atrag și alți fermieri în această afacere. Deocamdată eu nu pot să ofer cantitățile pe care le cer lanțurile mari de firme. Dacă am fi mai mulți producători poate am reuși să găsim o piață de desfacere mai mare“, precizează Eugenia Ignat.

    La ce sunt bune goji

    Fructele, originare din China, sunt apreciate pentru conținutul crescut de antioxidanți, în special carotenoide, ceea ce le face foarte recomandate în reducerea riscului de orbire la bătrâni.

    O a doua calitate recunoscută a fructelor goji este dată de conținutul mare de vitamina A, care protejează pielea. Goji curăță în profunzime porii, combat cu succes petele, acneea și ajută la vindecarea dermatitelor.

    Vedete ca Salma Hayek, Christina Aguillera și Gisele Bundchen folosesc zilnic goji pentru a-și proteja tenul. De asemenea, fructele sunt folosite și în curele de detoxifiere, având un procent mare de fibre în compoziție.

    Contraindicații pentru consumul de goji

    Nu se recomandă consumul de goji atunci când urmați un tratament pentru subțierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt indicate persoanelor cu alergii la polen, precum și persoanelor cu afecțiuni renale, deoarece au un conținut mare de oxalați, putând favoriza formarea pietrelor la rinichi.

    Un articol de Cristian Zavastin pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii – avans mai mare din subvenția APIA pe hectar și animale Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!

    Ultimele știri

    Romsilva: Auditul privind certificarea FSC a managementului forestier al pădurilor s-a încheiat cu succes Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!” Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!