VREMEA EXTREMELOR! NINSORI ȘI GRINDINĂ în prag de VARĂ! ANUNȚUL ANM pentru fiecare REGIUNE!
Roxana Dobre -Ploile torențiale, grindina dar și ninsorile au pus stăpânire pe majoritatea județele și au lăsat în urmă terenuri agricole distruse, drumuri inundate sau pomi fructiferi rămași fără producție în acest an. Pe de altă parte sunt și zone unde fermierii așteaptă de luni bune o picătură de ploaie privind neputincioși cum seceta pune stăpânire pe recoltele lor. Meteorologii îi anunță pe producătorii agricoli la ce să se aștepte în următoarele săptămâni în fiecare regiune a țării.
La stațiunea Rânca din munţii Parâng, judeţul Gorj a nins luni la prânz, potrivit gds.ro. Zăpada amestecată cu gheaţa s-a depus pe Transalpina, iar şoferii au circulat cu atenţie. Pe cel mai înalt drum din ţară, la înălţimi de aproximativ 2.000 de metri, sunt în continuare zone cu un strat consistent de zăpadă.
Ce anunță meteorologii pentru următoarele două săptămâni
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a realizat o progonoză valabil în perioada 8-20 mai, pentru fiecare regiune a țării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
Temperatura aerului va marca o ușoară scădere la începutul intervalului, așa încât, în ziua de 8 mai, la nivelul regiunii vor fi maxime în jur de 24 de grade și minime de 10…12 grade. Ulterior, vremea se va încălzi ușor, iar până la finalul săptămânii media maximelor va fi de 25…26 de grade, iar a minimelor de 13…14 grade. La mijlocul lunii mai va fi posibilă o răcire; valorile termice maxime vor coborî spre o medie de 22 de grade, iar cele minime vor fi în jur de 11 grade, apoi spre finalul intervalului de referință se prognozează o creștere ușoară de temperatură.
Vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în perioada 10 – 12 mai și după data de 15 mai.
CRIŞANA
Temperatura aerului va marca o ușoară scădere la începutul intervalului, astfel că la nivelul întregii regiuni vor fi maxime în jur de 24 de grade și minime de 10…12 grade. Ulterior, până în jurul datei de 14 mai, vremea se va încălzi ușor, media maximelor urmând a fi de 25…26 de grade, iar cea a minimelor, în jur de 13 grade. După acestă perioadă, spre mijlocul lunii, regimul termic va marca o scădere ușoară, până la maxime, în medie regională, de 22 de grade și minime în jur de 10 grade. Spre finalul intervalului, tendința temperaturii va fi de creștere ușoară.
Probabilitatea pentru ploi (de scurtă durată, asociate în general instabilității atmosferice) va fi mai mare în intervalul 10-13 mai și după data de 15 mai. Izolat, vor fi posibile cantități de apă însemnate.
TRANSILVANIA
Vremea va fi caldă în prima săptămână de prognoză, cu o medie a temperaturilor maxime de 24…25 de grade. Ulterior, în perioada 13 – 18 mai, va avea loc un proces de răcire ce va determina valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a acestora de 21…22 de grade, iar până la finalul intervalului, se va remarca o creștere ușoară de temperatură. Media minimelor va fi de 10…11 grade, cu valori mai scăzute în ziua de 8 mai, când va fi în jurul a 6 grade, dar și în perioda 14 – 18 mai.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, iar probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi mai ridicată în intervalul 8-12 mai și după data de 15 mai. Izolat, cantitățile de apă pot fi însemnate.
MARAMUREŞ
Până în data de 13 mai, vremea se va menține caldă pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime în creștere ușoară, spre 26 de grade. Ulterior, se va produce o scădere de temperatură; astfel, în zilele de 16 și 17 mai se va atinge o medie regională diurnă de 22 de grade, urmând ca, până la sfârșitul intervalului, vremea să se încălzească ușor. Media minimelor va fi de 8 ..10 grade în primele două zile ale intervalului, în jurul a 12 grade în perioada 9 – 13 mai, iar în a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori de 9…10 grade.
Probabilitatea pentru ploi, mai ales averse și descărcări electrice, va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, dar mai ales în zilele de 11 și 12 mai și după data de 15 mai, când vor fi posibile și cantități de apă însemnate.
MOLDOVA
Media temperaturilor maxime va crește ușor, de la 22 de grade în prima zi a intervalului, până spre 26 de grade în 10 și 11 mai, caracterizând o vreme caldă. Ulterior, se va reveni la o medie regională de 22…23 de grade, care se va menține, cu mici variații, până spre finalul celor două săptămâni de prognoză. În primele dimineți media temperaturilor minime va fi de 12 grade, apoi va crește ușor spre 14 grade pe 9 mai, iar după aceea vor fi ușoare variații, în jurul unei medii regionale de 11 grade, cu cele mai scăzute valori în data de 13 mai.
Probabilitatea de apariție a ploilor, mai ales sub formă de aversă, va fi mai ridicată în zilele de 8, 9 și 11 mai, dar și după data de 15 mai.
DOBROGEA
În prima zi a intervalului vremea va fi caldă, cu o medie regională a valorilor maxime de 25…26 de grade, apoi se va înregistra o scădere a acestora spre medii de 22 de grade – în perioada 8 – 11 mai, după care nu vor fi variații semnificative de la o zi la alta. Aceeași tendință este estimată și pentru regimul termic nocturn, astfel că, de la o medie de 16 grade la începutul intervalului, se va ajunge la 12…13 grade în data de 13 mai. În a doua săptămână, valorile minime de temperatură se vor situa în jurul unei medii de 13 grade.
Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în zilele de 8 și 9 mai, dar și în a doua săptămână, îndeosebi după data de 15 mai.
MUNTENIA
Pe fondul unor mici variaţii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, aproape întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme relativ caldă pentru această perioadă. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi de 25…27 de grade, cu valori ușor mai scăzute în perioada 12 – 18 mai, când, în medie, sunt prognozate maxime de 23…24 de grade. Temperaturile minime vor înregistra în perioada 7 – 12 mai o medie de 12…15 grade, apoi vor fi uşor mai scăzute, spre medii de 10…11 grade.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta local, în special în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate mai ridicată în perioada 9 – 12 mai, dar și după data de 15 mai.
OLTENIA
Pe fondul unor mici variaţii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, aproape întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme relativ caldă pentru această perioadă. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi de 25…26 de grade, cu valori ușor mai scăzute în perioada 12 – 18 mai, când, în medie, sunt prognozate maxime de 22…24 de grade. Temperaturile minime vor înregistra în perioada 7 – 12 mai o medie de 12…14 grade, iar ulterior vor fi uşor mai scăzute, spre 10…11 grade.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta local, în special în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate mai ridicată în ziua de 7 mai, în perioada 9 – 12 mai, dar și după data de 15 mai.