• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Congresul PRO AGRO. Daniel Constantin: Majoritatea UTILAJELOR AGRICOLE vin din import, să nu se plătească TVA

    agrointeligenta.ro -

    Toți banii merg afară, atenționează Daniel constantin, fost ministru al Agriculturii, cu privire la piața utilajelor agricole. Fără o industrie proprie care să producă echipamente pentru ferme, România „exportă” fondurile europene și nici măcar TVA nu mai ajunge la stat din cauza contractelor făcute prin societăți străine.

    ”Când vorbim de utilaje, majoritatea vin din export, chiar dacă sunt reprezentanții în România, ca să nu se mai plătească TVA-ul și atunci toți banii merg în afară. Dacă am merge pe zona construcții montaj, integrarea producției, cu siguranță nu numai agricultura, ci și firmele de construcții, agenți economici din România ar avea de câștigat. De aceea am pus accent pe chestiunea aceasta legată de integrarea producției și cred că ar trebui să fie un agent și mai mare în noul buget și în noul PNDR”, a spus Daniel Constantin la Congresul PRO AGRO, eveniment ce s-a desfășurat în perioada 8-9 mai, la Poiana Brașov.

    Noul buget UE: Nu ar trebui să ne mulțumim cu o creștere mică 

    Fostul ministru este foarte conectat încă la tot ce se întâmplă în agricultură și urmărește cu atenție dezbaterile privind noul buget european și cum va fi finanțat sectorul agricol după 2020. ”Am auzit foarte multe opinii, chiar și domnul Buda (Daniel Buda, europarlamentar – n.r.) spunea mai devreme: stați liniștiți, chiar dacă se vorbește de o reducere de 5%, pe plăți directe sau per ansamblu, România va avea un buget asemănător sau chiar un pic mai mare. Ar trebui să ne bucure, dar dacă ne uităm la nevoia pe care o avem, nu cred că e un lucru îmbucurător. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în trecut, de asemenea nu cred că e un lucru bun, vreau doar să fac o paralelă. În perioada 2007-2013, România a avut undeva la 8 miliarde de euro fonduri europene pe Pilonul II și alte 7 miliarde și ceva, tot aproape 8, pe plățile directe, deci aproape 16 miliarde de euro. În urma discuțiilor, negocierilor, din 2013-2014 s-a ajuns la un buget mult mai consisten. Astăzi vorbim de peste 20 miliarde de euro. Am avut o creștere de peste 4 miliarde de euro și acum cred că nu ar trebui să ne mulțumim doar cu 40 și ceva milioane de euro creștre per ansamblu”, a spus Daniel Constantin la evenimentul organizat de Federația Națională PRO AGRO.

    Fonduri UE: Compensarea cu bani de la bugetul național, o soluție periculoasă

    ”Eu acum fac o pledoarie pentru a ne lupta mult mai puternic, pentru a exista o presiune a dumneavoastră, a fermierilor în primul rând, mult mai puternică decât până acum, pentru că lucrurile nu vor sta foarte bine și cei care vor avea de suferit sunt fermierii, vor avea de suferit industria și bugetul de stat. O a doua propunere care s-a vehiculat în spațiul public este de reducere, chiar dacă anvelopa rămâne aceeași sau chiar în creștere pentru România, se vorbește de o reducere la Pilonul II de 10%, care să fie compensată cu fonduri de la bugetul de stat. (…) Dacă se va ajunge la astfel de soluție și cum evoluează din păcate nevoia de bani a bugetului de stat, nu știu dacă vom putea să accesăm foarte multe fonduri pe zona aceasta. Acestea sunt două elemente pe care eu le consider foarte importante și pe care trebuie să le tratăm cu toții, în primul rând Ministerul Agriculturii, foarte mare seriozitate”, a mai spus Constantin.

    Asocierea fermierilor: Piața, următoarea problemă de rezolvat

    ”Legea cooperativelor însă nu a fost activă din 2016 până în prezent și mă bucur că săptămânile trecute s-a dat o circulară de la Ministerul de Finanțe și legea este în sfârșit activă. Dacă pot să fac ceva, este să vă îndemn să vă asociați în aceste cooperative, dacă sunt de producție cu atât mai bine, dar în special de comercializare, pentru că piața cred eu că e lucrul cel mai important și mă bucur că după un an și jumătate în care s-a vorbit mai mult de producție, cum facem, cum creștem producția de ovine, de tomate etc, iată că vorbim de piață. Nu este suficient să creștem producția care este foarte importantă dacă nu oferim această supapă de piață și m-au îngrijorat exporturile. Sigur, colegii din Europa au vorbit de materie primă, dar să știți că aceeași situație este și ceea ce înseamnă partea de valoare adăugată. Dacă vă uitați pe exporturile de ovine spre Iordania, o să vedeți că au scăzut cam la o treime în anul 2017 față de 2015. deci sunt elemente și cred că politica statului în general nu trebuie să fie cu un accent pe un lucru sau altul, trebuie să fie o politică integrată care să se refere și la ceea ce înseamnă sursa de finanțare principală. Vrem, nu vrem să recunoaștem sursa principală de finanțare o reprezintă fondurile europene. Trebuie să se refere și la producție, unde a început în sfârșit Legea irigațiilor să fie implementată și mă bucur, dar se referă și la zona de piață foarte importantă pentru desfacere, dar și pentru un preț convenabil”, mai punctat Daniel Constantin în cadrul ședinței comune a evenimentului FARM FOOD FORUM organizat în premieră în acest an de către Federația Națională PRO AGRO.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol