• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ULTIMA ORĂ de la ANM: ALERTĂ DE PLOI ȘI GRINDINĂ! Care sunt ZONELE VIZATE!

  Roxana Dobre Roxana Dobre -

  Vreme instabilă – alertă de ploi și căderi de grindină pentru zone însemnate ale țării! Meteorologii români avertizează că pe parcursul zilei de miercuri – 16 mai, îndeosebi în vestul și nord-vestul țării, precum și în zonele montane și submontane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și pe spații mici căderi de grindină.

  Cantitățile de apă înregistrate prin acumulare sau în intervale scurte de timp vor depăși local 15…25 l/mp și izolat 35 l/mp. Deja căderi de grindină au făcut prăpăd în mai multe localităţi din judeţul Olt. Gheaţa a distrus grădinile şi culturile agricole.

  Potrivit Digi24.ro, cea mai gravă situație a fost înregistrată la Movileni și în comuna Ipotești. Aici, ploaia cu grindină a distrus în proportie de 30 % pomii fructiferi și vița de vie. De asemenea, au fost distruse și acoperișurile unor locuințe.

  Cum au fost afectate culturile de vremea capricioasă

  Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

  La culturile de orz şi grâu de toamnă va fi posibilă definitivarea alungirii tulpinii (80-100%), continuându-se totodată fazele de „burduf”-înspicare (10-100%) şi înflorire (10-60%), în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Sub aspect fenologic, rapiţa semănată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana îşi va continua înflorirea (40-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-70%).

  În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. La porumb se vor semnala germinarea (70-100%), răsărirea şi formarea frunzei a 3-a (10-100%) la nivelul întregii ţări, precum şi dezvoltarea aparatului foliar. Sfecla de zahăr se va afla la răsărire (20-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar cartoful la încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea/creşterea lăstarilor şi începutul tuberizării în special la soiurile timpurii.

  La pomii fructiferi se vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor în majoritatea plantaţiilor. La speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin) se vor continua creşterea fructelor şi coacerea în pârgă la soiurile timpurii de cireş, iar la seminţoase (măr, păr, gutui), legarea şi formarea rodului. În majoritatea podgoriilor vor predomina înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, precum şi înflorirea la soiurile timpurii de masă. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole în câmp (tratamente fito-sanitare, fertilizări, erbicidări, praşile, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  ANM: CALENDARUL CU TEMPERATURI ȘI PLOI PÂNĂ LA FINELE LUNII! Prognoza meteo: Cum va fi vremea în zilele următoare! A venit iarna la Bâlea Lac și pe Transfăgărășan. Stratul de zăpadă are deja câțiva centimetri

  Ultimele știri

  Fermierii români, falimentați de importurile la prețuri de dumping! O barjă încărcată cu fosfat s-a scufundat în Portul Agigea Emil Dumitru, MADR: ”Fermierii care se asociază vor încasa subvenții mari mari!”

  Căutare în articole