• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FRUNZE MOV LA PORUMB? Cauze posibile și acțiuni imediate pentru protejarea culturii!

  agrointeligenta.ro -

  Apariția culorii mov pe frunzele de porumb îi îngrijorează pe mulți fermieri în această perioadă. Agricultori din mai multe județe ale țării au postat pe Facebook imagini cu plante de porumb ale cărui frunze, în loc să aibă culoarea verde-crud, prezintă tente violacee.

  Pentru a afla care sunt cauzele acestui fenomen din câmp, dar și cum trebuie să acționeze fermierii care se confruntă cu această situație, Agrointeligența – www.agrointel.ro a apelat la specialiștii companiei Monsanto/DEKALB.

  Gabriel Ghiță, unul dintre cei mai buni tehnicieni pentru culturile de porumb și rapiță, ne-a vorbit despre colorarea în violet apărută la porumb. Ca manager zonal al vânzărilor companiei Monsanto/DEKALB pe zona de sud-est a țării, Gabriel Ghiță ne-a precizat că fermierii trebuie să evalueze corect cauza care a condus la învinețirea frunzelor abia răsărite.

  ”Când verificăm câmpurile de porumb, este important să se identifice zonele cu probleme. Printre problemele care pot apărea primăvara este și cea legată de colorarea frunzelor plantelor de porumb în mov”, ne-a declarat Gabriel Ghiță, arătând că ”aceste simptome pot apărea în toate zonele de cultură a porumbului din România”.

  Porumb cu frunze colorate în mov: Posibil blocaj al fosforului în sol

  Cauza colorării frunzelor de porumb poate fi legată de mai mulți factori ce au fost identificați că pot duce la apariția fenomenului. Astfel, se pornește de la o deficiență de fosfor sau de la blocajul acestui element în sol, ceea ce îl face imposibil de asimilat de către plante. O altă cauză o poate constitui solul rece, dar și solul compact. Un alt factor cauzator poate fi reprezentat de rădăcinile slabe ale culturii.

  ”Sunt unii hibrizi de porumb care în mod natural își exprimă mai bine acest fenomen (pigmeții) decât alții, dar ei nu sunt afectați mai mult decat ceilalți”, subliniază reprezentantul DEKALB.

  Porumb cu frunze colorate în mov: Temperaturile scăzute, cel mai frecvent factor

  Având în vedere dimensiunea fenomenului în această primăvară, specialistul companiei Monsanto apreciază că un factor determinant poate cel de mediu, legat de temperaturile scăzute. ”Factorii de mediu (temperaturi scazute) duc la restricționarea producerii de zaharuri care cauzează mai departe apariția unei nuanțe de violet pe frunze”, explică Gabriel Ghiță.

  În cazul în care colorarea este provocată de carența de fosfor, sunt și alte indicii în afară de aspectul frunzelor. ”Plantele care suferă de deficiențe de fosfor cresc mult mai încet ducând la apariția unor plante cu tulpini mai subțiri și scurte care ajung de obicei la maturitate mult mai târziu, iar frunzele și la maturitate au un aspect vinețiu”, explică managerul zonal pentru genetica DEKALB.

  Porumb cu frunze colorate în mov: Producția poate fi protejată

  Vestea bună pentru fermieri este că violetul depistat pe frunzele plantelor de porumb are șanse mici să afecteze producția de boabe din toamnă.

  ”Colorarea mov a frunzelor de porumb este în principal cauzată de dezvoltarea mai slabă a rădăcinii din cauza temperaturilor scaăzute din primăverile reci și solurile grele cu umiditate mare. Acest femonen este unul temporar și după dispariția factorului de stres, plantele recuperează rapid și își capătă culoarea normală iar sistemul radicular recuperează perioada de stres, în final nefiind vorba de pierderi de producție din cauza acestor condiții”, explică Gabriel Ghiță.

  Porumb cu frunze colorate în mov: Verificarea culturii, obligatorie

  Pentru a-și lua toate măsurile de siguranță, fermierii trebuie să verifice atent starea plantelor de porumb, în special care este stadiul de dezvoltare al rădăcinilor și care sunt condițiile locale (soluri, umiditate, temperaturi). ”Trebuie făcute observații foarte atente pentru că dezvoltarea rădăcinilor poate fi afectată și de prezența unor insecte sau boli sau poate apărea și de la compactarea solului”, atrage atenția specialistul DEKALB.

  ”Dupa ce se stabilește clar cauza apariției culorii mov pe frunzele culturii de porumb se pot lua măsuri de control – dacă este cazul dăunatorilor sau bolilor, sau fertilizarea deficitară cu fosfor care poate limita dezvoltarea rădăcinii. De aici pot apărea o serie de consecințe cum ar fi: rezistența scăzută la cădere, exporarea unui volum de sol mai scăzut, o creștere vegetativă mai redusă, maturitate întârziată a plantelor, umidități mari la recoltare și reducerea randamentului culturii de porumb”, atrage atenția Gabriel Ghiță.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Mediului a semnat ordinul prin care fermierii pot fertiliza și în perioadele de interdicție! Lege nouă pentru înmatricularea și circulația tractoarelor! ITP și omologarea la RAR – obligatorii! Commoditrader a lansat CommodiCarbon, un program care încurajează agricultura conservativă

  Ultimele știri

  Strategia Germaniei în noua PAC: Bani mai puțini la fermele mari, subvenții-bonus pentru tineri și micii fermieri Cele 900 de vaci blocate pe vas în Mediterana s-au întors în Spania și vor fi ucise Europarlamentarul Dan Motreanu: Mecanismul European de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, estimat să intre în vigoare în 2023