Ştiri agricoleTractoare și combine

DECIZIA CARE VĂ LASĂ FĂRĂ TRACTOARE – ÎN VIGOARE DE ASTĂZI!

Atenție fermieri, riscați să rămâneți fără tractorul sau combina agricolă! Polițiștii au început să pună în aplicare, începând de astăzi – joi 24 mai, măsura prin care se impune suspendarea înmatriculării în cazul în care inspecția tehnică periodică a vehiculului, inclusiv tractoare și combine care sunt înmatriculate la Poliție, nu este valabilă și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Începând cu 21 mai au intrat în vigoare o serie de prevederi care modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulația pe drumurile publice din România.

Astfel, printre noutăți, se numără suspendarea înmatriculării, care reprezintă o operațiune administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumurile publice.

Conform legii, va fi aplicată suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru care inspecția tehnică periodică nu este valabilă. În cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărei inspecție tehnică periodică a expirat, pe lângă sancțiunea contravențională principală, vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovadă fără drept de circulație. Suspendarea de drept a înmatriculării încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.

De asemenea, suspendarea înmatriculării se aplică și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Suspendarea încetează la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate. Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 9 la 20 de puncte-amendă.

Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice, precum şi a respectării periodicităţii acestora, în funcţie de categoria de vehicul, revine deţinătorului legal al vehiculului.

Categoriile de vehicule supuse inspecţiei tehnice periodice şi periodicitatea inspecţiei tehnice sunt următoarele:

– tractoare având o masa totală maxima autorizata mai mare de 3.500 kg – la un an;
– tractoare având o masa totală maxima autorizata care nu depăşeşte 3.500 kg – la 2 ani;
– remorci şi semiremorci apicole – la 3 ani
– maşini şi utilaje autopropulsate pentru lucrăr – la 2 ani.

Reamintim că tractorul/utilajul agricol trebuie fie înmatriculat precum un autovehicul normal, fie înregistrat la nivelul primăriei locale. Dacă în primul caz ai dreptul de a circula pe orice drum public din România (cu excepția autostrăzilor), înregistrarea îți oferă posibilitatea de a utiliza tractorul/utilajul agricol doar pe drumurile publice din raza localității în care a fost înregistrat.

În condițiile îndeplinirii acestor cerințe, tractorul/utilajul agricol și remorca/remorcile atașate se supun unor restricții adiționale de circulație. Dacă în interiorul unei localități acestea pot fi conduse în limita vitezei maxime admise pe respectivul tronson (în general 50 de km/h), pe drumurile publice din afara localităților pot circula cu o viteză de maxim 45 km/h. În cazul atașării unei remorci, limita de viteză admisă scade cu 10km/h în ambele cazuri.

De asemenea, tractoarele/utilajele agricole NU au dreptul de a circula pe autostrăzi.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Vehculele inscrise pe primarie (numar galben) au obligatia detinerii ITP-ului si a RCA-ului, ele pot circula nestingherite fara o asa zisa limita de km (cum zice o legenda transmisa din gura in gura) singura interdictie de deplasare este pe autostrazi si in afara tarii. Cine va mai spunde de acei 30 de km cereti sa va arate unde apare scrisa aceasta prevedere.
    Pe de alta parte ITP-ul se poate face doar la sediul RAR nu si la statiile ITP.

  2. Buna.doresc putina lamurire in lagatura cu tractoarele inregistrate la primarie adica numere galbene.Acestea trebuie sa aibe itp sau sunt scutite? Precizez faptul ca circul cu tractorul pe drumuri nationale,europene,comunale.etc.va multumesc.

  3. RAR-ul – are unitati mobile – la cerere vin , nu vrei sa sti cat costa – la un pavilion apicol care are doar frane si carlig tractate – e 600 ron – si stau la 1 km de RAR – dar fiind cu albine nu il accepta la ei si atunci vin ei pentru suma aceasta

  4. Stiu fermieri care detin [ lucreaza ] pamant la 50-60 km. de ferma si localitatera in care este inregistratrat , ce face politia , inchide ochiin , ca de obicei ???!!!!

  5. Daca am un camion inregistrat la primarie si RAR-ul este la 40 km , cum sa ma duc eu pana la ei ? De ce nu face RAR-ul unitati mobile care sa se deplaseze la ferme ???

Scrie un comentariu