• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ÎN VIGOARE: DOCUMENT OBLIGATORIU pentru A VINDE CEREALE! Toți fermierii TREBUIE SĂ ÎL COMPLETEZE!

  Roxana Dobre -

  Contract obligatoriu pentru vânzarea cerealelor! Pe 10 noiembrie 2017 Guvernul a aprobat noi reguli pentru vânzarea cerealelor de către producătorii agricoli, pe piaţa internă sau la export. Măsura principală vizează introducerea unui contract-cadru pentru vânzarea cerealelor stabilit în mod unitar din punctul de vedere al clauzelor și condițiilor pentru toți producătorii agricoli.

  Mai mulți fermieri ne-au trimis la redacția Agrointeligența-www.agrointel.ro întrebări legate de obligativitatea aplicării contractului-cadru aprobat anul trecut de Guvernul României.

  Agrointeligența-www.agrointel.ro s-a interesat pentru cititorii să și vă informează că Ordinul nr. 590/2018 pentru aprobarea modelului de contract de vânzare a cerealelor a fost publicat în Monitorul Oficial pe 24 aprilie 2018.

  Ținând cont de Adresa Organizației Interprofesionale „Cereale și Produse Derivate” din România nr. 19 din 11.01.2018, prin care aceasta a propus modelul de contract de vânzare a cerealelor, în baza prevederilor art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței pe filiera cerealelor și a produselor procesate din cereale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 225/2006, cu modificările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările ulterioare, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emite prezentul ordin”, se arată în textul apărut în Monitorul Oficial și prin care contractul-cadru pentru comercializarea cerealelor devine obligatoriu.

  Așa arată prima foiae din contractul cadru pe care fermierii trebuie să îl încheie la comercializarea cerealelor. Click pe facsimil pentru a vedea documentul integral

  Agrointeligența-www.agrointel.ro vă pune la dispoziție formularul pe care îl puteți descărca și folosi la tranzacțiile cu cereale: CONTRACT-CADRU-CEREALE – PDF

  Durata minimă a contractului de vânzare este de 6 luni, perioadă care se aplică și pentru oferta scrisă de a contracta.

  Prevederile menționate nu aduc atingere drepturilor producătorilor de a refuza durata minimă de 6 luni, cu condiția ca refuzul să fie exprimat în scris, în termen de 15 zile de la primirea ofertei. În acest caz, părțile sunt libere să negocieze, în condițiile legii, toate elementele contractului.

  Potrivit informațiilor obținute de la Ministerul Agriculturii, contractul este în vigoare și deci obligatoriu pentru fermierii care vând cereale.

  De precizat că deși măsura nu a fost popularizată încă în rândul fermierilor  sunt și producători agricoli care deja îl folosesc. ”L-am descărcat de cum a apărut în Monitorul Oficial și îl folosim deja. Nu am sesizat mari modificări față de vechiul formular dar îl folosim pe acesta pentru că este obligatoriu”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, administratroul societății Elsit din Ialomița și unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului – mai mare cu 40,8% decât în urmă cu un an. Cotații bursiere sunt în creștere Taxarea inversă a cerealelor va fi prelungită Transportul cerealelor. Reguli noi adoptate în Parlamentul României

  Ultimele știri

  Conflict la o fermă de bovine. Unul dintre angajați a ajuns în stare gravă la spital! Subvenție pentru tona de grâu procesată! Măsură pe termen scurt pentru fermieri și procesatori! Fermier rămas infirm după ce o combină agricolă i-a secționat picioarele