• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul ȘTEFAN POIENARU – condamnare la 3 ani și 8 luni de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE!

  agrointeligenta.ro -

  Fermierul Ștefan Poienaru, cunoscut ca unul dintre marii latifundiari ai României, a primit luna aceasta o condamnare la închisoare cu executare într-un dosar penal deschis de Direcția Națională Anticorpuție. Inculpată alături de Ștefan Poienaru este și fiica acestuia, Ecaterina Maria Traicu, aceasta primind o pedeapsă 3 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare, pentru un termen de încercare de 2 ani. Sentința dată de judecătorii Tribunalului Călărași nu este definitivă.

  Conform publicației locale Independent din județul Ialomița, dosarul penal deschis de Direcția Națională Anticorupție-Structura Centrală pe numele lui Ștefan Poienaru și a fiicei acestuia, Ecaterina Maria Traicu, vizează fapte de «înșelăciune», «complicitate la înșelăciune», «fals în declarații» și «prezentarea de documente nereale ce au avut ca efect obținerea pe nedrept de fonduri europene».

  Fonduri europene pentru utilaje deja existente în fermă

  Din analiza probelor, procurorii au scos la iveală faptul că, în perioada august 2009-septembrie 2010, în baza unor documente nereale și prin simularea unei proceduri de licitație publică, Ștefan Poienaru, în calitate de administrator al firmei Agrofam Prod SRL, a sprijinit-o pe fiica sa să obțină fonduri europene, într-un proiect privind achiziția de echipamente agricole.

  În timpul cercetării penale, anchetatorii au scos la iveală faptul că respectivele echipamente au fost livrate către firma administrată de Ștefan Poienaru cu un an înainte. Valoarea proiectului a fost estimată la 3,8 milioane de lei, sumă pe care procurorii au constituit-o ca prejudiciu în această anchetă.

  Ar fi încasat subvenții ilegale de 600.000 de lei

  Tot în baza documentelor fictive, în anul 2013, Ștefan Poienaru, împreună cu fiica sa, a reușit să primescă 600.000 de lei sub formă de subvenții pentru plata pe suprafață din partea Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură.

  Specialiștii APIA au demonstrat cu probe faptul că Poienaru a beneficiat de ajutoare financiare pentru o suprafață de 991,58 hectare de teren agricol pe care o deținea în mod ilegal. Aceeași constatare o fac și specialiștii din cadrul Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) care consemnează într-un raport oficial faptul că: «numitul Ștefan Poienaru a omis să furnizeze informații cu privire la pierderea dreptului de folosință a SC Agrofam Holding SRL asupra unei suprafețe de 991,58 ha teren agricol (…) ca urmare a Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție. (…) Respectiva obligație îi revenea solicitantului sprijinul financiar în baza art. 7, lit. j, din OUG 125/2006. (…) Omisiunea furnizării respectivelor informații către APIA Călărași a fost de natură să conducă la un sprijin financiar necuvenit în campania agricolă 2012, sprijin care însă nu a fost acordat de către APIA Călărași»

  Sentința în dosarul în care Ștefan Poienaru și fiica sa figurează ca inculpați a fost propunțată în data de 9 mai, la Tribunalul din Călărași. Latifundiarul este cunoscut mai ales ca administrator al exploatației agricole Agrofam din județul Ialomița, afacere agricolă care, conform ultimelor informații apărute în presă, se află în  insolvență.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Mihail Dumitru, DG AGRI: Politica actuală de subvenții va continua și anul viitor, și în 2022! Hibridul Patricia, o alegere excelentă pentru un conținut mare de ulei Lebosol®-Mix Porumb SC – Premisa unor producții ridicate!

  Ultimele știri

  Adrian Oros: ”Cei care doresc să nu lucreze pământul, să beneficieze de rentă viageră!” Instalarea tinerilor fermieri: Alocare de 520 de milioane de euro, plata maximă 100.000 euro/fermă! Program de un miliard de lei pentru finanțarea fermierilor. Anunțul făcut de ministrul Oros!

  Căutare în articole