• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CULTURA DE LUCERNĂ BIO: Profit garantat de subvenții! Exemplul celor de la RODBUN

    Andreea Elefterie -

    Agricultura bio, mai exact cultura de lucernă bio, reprezintă marea schimbare pe care grupul Rodbun a făcut-o în fermele sale. O suprafață de 50 de hectare este deja certificată ecologic, în timp ce alte 200 de hectare sunt în proces de conversie. Cei de la Rodbun sunt încurajați atât de subvenția mai mare, cât și de cheltuielile minime cu lucerna și de piața care ”absorbe” rapid producția de lucernă bio.

    Pasul făcut de Rodbun în agricultura ecologică este unul mic la acest moment, având în vedere că suprafața totală lucrată în cele 10 ferme totalizează 10.000 de hectare. Planurile pentru culturile bio sunt însă mai mari și au în vedere nu doar lucerna, ci și grâul, rapița și porumbul. Iar în paralel, Rodbun se implică pentru ca un număr din ce în ce mai mare de fermieri să intre pe nișa bio unde subvențiile sunt duble, garantând profitul.

    Profit mai mare de la lucerna bio

    „Fermierii din România se tem numai la auzul cuvântului bio: legislația este destul de greoaie, nu au know-how. Însă în România funcționează foarte bine puterea exemplului și noi ne dorim să fim un astfel de exemplu, pentru că am început la una dintre fermele noastre și a funcționat și am făcut bani mai bine decât la fermele celalalte”, a declarat Octavian Petrescu, directorul comercial al Rodbun, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimenului ”Zilele Câmpului”, ce a avut loc recent, la Spanțov, Călărăși.

    Profitul din cultura de lucernă bio este asigurat de subvenția APIA – atât cea de bază, cât și suma suplimentară pentru suprafața în conversie sau deja certificată. De altfel, exact sistemul de subvenții agricole a contat cel mai mult în alegerea culturii cu care grupul să facă primul pas în agricultura ecologică.

    Tehnologie simplă, lucrări minime, bani de la APIA

    „La lucernă, tehnologia este una simplă: o semeni, este o plantă perenă, iese în fiecare an, nu ai probleme mari cu buruienile, iar fânul, respectiv producția în sine, se vinde în condiții normale de cultură convențională. Deci noi practic țintim subvenția care este destul de mare. Subvenția pe hectar pentru conversie este de 293 euro și pentru bio de 218 de euro pe hectar. Deci doi ani 293 de euro pe hectar și cinci ani 218 de euro pe hectar, bani pe care îi iei în plus față de subvenția clasică. Pentru lucernă – care are niște costuri foarte mici de înființare, probabil te încadrezi în 300 euro cu sămânță cu tot, mai plătești arenda cât mai plătești, dar ce scoți de 300 de euro trebuie împărțit pe 4 ani de zile, cât îți răsare lucerna aceea. Și coasa costă undeva la 50 lei/an, dai trei coase, este foarte simplu, foarte benefic. Am testat acest sistem, că nu credeam cât e de profitabil. Eu m-am ocupat să văd are este fluxul documentelor: trebuie să semnezi un contract cu un organism de certificare, după aceea trebuie să depui declarația la APIA, apoi te înregistrezi la Direcția Agricolă cu cultura respectivă, se face inspecție în câmp. Nu e foarte complicat, dar nici simplu”, a spus Octavian Petrescu.

    Terenul trebuie ”asigurat” timp de minim 7 ani

    Agricultura bio prezintă și o mare capcană de care fermierii trebuie să știe înainte de a investi: terenul pe care îl certifică trebuie să fie ori în proprietate, ori într-o arendă sigură pe o perioadă de cel puțin 7 ani.

    ”Trebuie să ai siguranța, certitudinea că terenul respectiv o să-l lucrezi în continuare cel puțin 7 ani de zile. Să îl lucrezi tu, să fie al tău. Poți să lucrezi și în arendă, dar să nu îl pierzi între timp, pentru că în acest caz trebuie să returnezi banii începând din primul an. De exemplu, aici, în zona asta, nu se lucrează pe amplasament. Avem contracte de arendă și noi lucrăm aici comasat, alt coleg lucrează și el comasat. Noi avem contracte de arendă unde lucrează el, el are unde lucrăm noi și tot așa. Este o problemă națională asta. Acum, în cazul în care peste 1 an sau 2 eu am declarat că tot lotul ăsta intră în conversie și o să devină bio terenul respectiv și vine un proprietar mâine și mă dă la o parte, în cazul acesta pe mine mă depunctează cu toată valoarea aia, începând cu primul an ori doi”, a explicat reprezentantul Rodbun.

    Semințe de lucernă bio și fân pentru animale

    Vânzarea lucernei bio de la Rodbun are două direcții: cea a semințelor certificate și cea a fânului comercializat mai ales procesatorilor interni și nu traderilor.

    „În momentul acesta avem soluții să producem și fân și sămânță, pentru că nu se exclud reciproc. Se fac 3-4 coase la lucerna aceasta. O cosești, o faci baloți, o vinzi către ferme de animale. Din a doua coasă poți să faci sămânță și la fel îți rezultă fân pe care poți să-l dai animalelor. Hai să zicem că la o lucernă de bună calitate, de care vindem și cultivăm noi, pe coasă ai 4 tone de fân la hectar. Nu sunt diferențe de preț între lucerna bio și cea convențională, pentru că nu există piață care să îți cumpere lucernă bio. Adică producătorul de brânză sau crescătorul de animale trebuie să fie la rândul lui înregistrat bio ca să îți cumpere marfă bio și să facă producție bio”, a adăugat reprezentantul Rodbun.

    După lucerna bio vor veni cerealele și rapița bio

    Directorul comercial de la Rodbun ne-a vorbit și despre culturile ce vor urma după lucerna bio, grupul plănuind să înființeze suprafețe ecologice de rapiță și păioase în primă fază, iar mai târziu să ajungă și la cultivarea de floarea-soarelui și porumb ecologic – culturi mai pretențioase, dar totodată și mai profitabile.

    „După lucernă, pe care o ținem 3-4 ani de zile, putem să venim cu rapiță sau cu păioase și după aceea încă o șarjă de lucernă sau, dacă ajungem la un nivel de specializare, pentru că acolo riști să nu faci nimic dacă nu ai tehnologie sau dacă nu ai utilaje să faci prașila mecanică, pentru că nu prea ai cu ce să combați ierburile, atunci putem să punem și floarea-soarelui sau porumb, care se produc mai greu, în care investești mai mult, dar evident că ai un plus de preț la vânzare mult mai mare față de producția convențională”, a mai spus Octavian Petrescu.

    Fermierii, sprijiniți să cultive bio

    Pentru a veni în ajutorul fermierilor, Rodbun are un serviciu de consultanță 24/24, unde agricultorii pot primi informațiile de care au nevoie, cu mențiunea că aceștia trebuie să fie foarte atenți mai ales în perioada în care se depun declarațiile la APIA și documentațiile la Direcțiile Agricole.

    „Pentru fermieri avem un serviciu de consultanță 24/24 (telefonul la care se poate suna este 0758.555.444 – n.r.) , deci dacă sună cineva, i se răspunde și i se dă informația. Sunt niște momente în care agricultorii trebuie să fie foarte atenți până la 15 mai când se depun declarațiile și la APIA și la Direcția Agricolă și când se face acel control în câmp. Evident, în perioada în care ești în conversie sau în ecologic, tu nu mai ai dreptul să administrezi îngrășăminte clasice sau pesticide pe teren, dar avem o variantă și putem să-i ajutăm și din punctul ăsta de vedere”, a subliniat Octavian Petrescu modul în care fermierii care decid să cultive bio sunt sprijiniți de RodBun.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă