• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sercadis®: inovația BASF care oferă siguranță și flexibilitate în combaterea robustă a făinării la vița de vie

    Roxana Dobre -

    Să fii viticultor implică o multitudine de probleme și provocări la care trebuie să găsești soluții zi de zi. De la protecția culturii de viță de vie și până la adaptarea la cerințele pieței, fiecare fermier își face planuri specifice. Acest lucru poate pune dificultăți producătorilor de pesticide, care trebuie să ofere produseProdusele de protecția plantelor, flexibile și performante, pot să devină, în acest sens, un sprijin important, care să îi susțină în obținerea celor mai bune rezultate..

    Un viticultor ar putea fi interesat, să spunem, de produse care conțin substanțe active noi. Altul a căror eficacitate vrea să o observe în plantația de viță de vie, mai ales când presiunea de infecție este una ridicată, că își dorește să aibă mereu strugurii sănătoși, pentru a putea produce vinuri de calitate.

    În alte zone, vremea imprevizibilă poate crea nevoia unui produs capabil să ofere protecție de încredere, indiferent de condițiile meteo. Sau, poate altcineva are nevoie de o fereastră largă de aplicare., mai ales când suprafețele cu viță de vie sunt considerabile, iar personalizarea tratamentelor în funcție de momentele fenologice și condițiile climatice este necesară. Pentru acești viticultori, fiecare cu nevoi specifice, BASF a dezvoltat un nou fungicid, capabil să ofere performanțe deosebite în protecția viței de vie: Sercadis®.

    Produsul este deosebit de eficient împotriva făinării viței de vie (Uncinula necator), datorită noii substanțe active, fluxapiroxad (300 g/l). Aceasta este o soluție flexibilă, care aduce numeroase beneficii. Astfel, produsul Sercadis® răspunde nevoilor actuale ale viticultorilor, fiind ușor de folosit, cu o fereastră largă de aplicare și beneficiind de protecție de lungă durată, în condiții climatice dificile.

    Ce este fluxapiroxad

    Fluxapiroxad este o substanță activă de ultimă generație, cu o puternică activitate intrinsecă și proprietăți unice de redistribuire. Noua substanță activă din componența produsului Sercadis® face parte din grupa SDHI – inhibitori ai succinat dehidrogenazei. Mai exact, substanța activă fluxapiroxad blochează producerea de energie a ciupercii Erysiphe necator prin întreruperea funcționării normale a enzimei succinat dehidrogenază.

    Asigurând un control ridicat și o puternică activitate intrinsecă, fluxapiroxad oferă eficacitate ridicată și de lungă durată împotriva făinării. De asemenea, substanța activă are o mobilitate unică, ceea ce îi permite să ajungă foarte rapid la enzima țintă și să aibă o acțiune mai rapidă, comparativ cu alte substanțe active Mobilitatea moleculelor de fluxapiroxad e dată de faptul că acestea pot lua diferite conformații: lipofile sau hidrofile, importante pentru mișcarea în interiorul pereților celulari și sistemul vascular, respectiv în stratul ceros și membranele celulare. În final, toate aceste proprietăți conduc la performanțele remarcabile ale fungicidului Sercadis®.

    Care sunt avantajele pe care le oferă Sercadis®

    Datorită proprietăților sale, Sercadis® a dovedit o excelentă protecție la suprafața frunzei, o foarte bună redistribuție după reumectare, are acțiune translaminară (este translocat de pe o parte pe alta a frunzei), dar și activitate acroptală (translocare spre vârful de creștere al frunzei).

    Cum are loc redistribuirea produsului Sercadis® la suprafața frunzelor

    Odată aplicat fungicidul Sercadis®, după uscarea soluției pe suprafața frunzei, o parte din substanța activă fluxapiroxad se fixează puternic pe stratul ceros al frunzei, iar moleculele substanței active încep să se unească, formând cristale cu forme neregulate, care aderă ferm la stratul ceros.

    Precipitațiile sau roua mobilizează o mică parte din aceste depozite, asigurând astfel protecția continuă a viței de vie pentru o perioadă îndelungată. Aceasta este posibilă și datorită acoperirii uniforme a frunzelor. Ulterior, odată ajuns în interiorul plantei, fluxapiroxad este foarte mobil și rapid distribuit.

    Studiile de eficacitate efectuate în Europa arată clar că frecvența făinării pe frunze și ciorchini se reduce dramatic în cazul loturilor de viță de vie tratate cu Sercadis®, comparativ cu loturile martor netratate sau chiar tratate cu alte produse competitoare. Performanța produsului se menține excelentă chiar și în condiții climatice dificile sau în condiții de precipitații, fapt dat de excelenta rezistență la spălare a fungicidului BASF.

    Cum se aplică fungicidul Sercadis®

    Pentru cele mai bune rezultate, specialiștii BASF recomandă ca fungicidul Sercadis® să fie aplicat preventiv. Se pot face așadar maxim 3 tratamente/sezon, la un interval minim de 10 zile între ele, în perioada de vegetație BBCH 11-83, adică de la apariția primei frunze nedesfăcute, până la momentul în care boabele de struguri dezvoltă culoarea specifică.

    Recomandările FRAC (Fungidice Resistence Action Committee) arată că fungicidele din grupa SDHI trebuie aplicate preventiv, pentru a nu genera rezistență la acțiunea lor. Acest lucru este valabil și în cazul fungicidului Sercadis®. De aceea, dacă se aplică singur, produsul trebuie aplicat în alternare strictă cu alte fungicide ce aparțin altor clase chimice. În cazul în care Sercadis® se aplică împreună cu un produs partener, se poate face un număr de maxim două tratamente consecutive pe sezon. De asemenea, țineți cont de faptul că nu trebuie să aplicați mai mult de trei fungicide de tip SDHI pe an (singure, sau în amestec cu produse din alte grupe chimice),

    Respectarea cerințelor pieței

    Mulți viticultori se întreabă dacă produsele pentru protecția viței de vie pot afecta sau nu procesul de vinificație, sau care este impactul acestora față de plantele pe care trebuie să le protejeze. Specialiștii BASF au realizat numeroase teste în Europa, care au demonstrat că produsul Sercadis®, aplicat conform recomandărilor, beneficiază de o selectivitate foarte bună față de cultura de viță de vie, fără a avea vreun impact negativ asupra dezvoltării plantelor sau producției de struguri.

    De asemenea, este important să precizăm faptul că Sercadis® nu influențează în mod negativ procesul de vinificație, procesul de fermentare alcoolică și malolactivă, compoziția mustului și a vinului, sau calitățile organoleptice ale vinului. Mai mult, utilizat conform instrucțiunilor de pe etichetă, produsul Sercadis® este sigur pentru mediu, consumatori, operatori și pentru organismele acvatice.

    Fungicidul Sercadis® oferă viticultorilor flexibilitatea de a crea propriul program de tratamente, adaptat în funcție de cerințele și nevoile unice pentru fiecare plantație de viță de vie în parte, având garanția că fluxul comercial pentru strugurii de vin sau de masă este securizat prin stabilirea nivelului maxim de reziduuri (MRL), cerință obligatorie pentru viticultorii care doresc să-și exporte produsele.

    Care sunt, pe scurt, beneficiile pe care Sercadis le oferă viticultorilor?

    Sercadis® este o soluție puternică și flexibilă pentru combaterea făinării la vița de vie, care asigură următoarele beneficii:


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară