• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 8 idei de afaceri pe care au pariat cu succes fermierii români

    agrointeligenta.ro -

    Pentru mulți dintre antreprenorii români sintagma “agricultura – motor de creștere al economiei” nu a rămas doar la nivel de teorie, ci au transformat-o în afaceri profitabile. Iată câteva idei de afaceri în acest domeniu care s-au dovedit a fi de-a dreptul înfloritoare pe termen mediu și lung.

    Terenuri, fermă de porcine, abator și energie

    Corneliu Stîngă a moștenit o afacere în domeniul agriculturii la vârsta de 20 de ani. Nu se încadrează astfel în tiparul clasic de antreprenor care pornește de la zero. Potrivit wall-street.ro, el a reușit însă în decurs de nouă ani să dezvolte un business cu o cifră de afaceri de câteva sute de mii de euro și, pe lângă agricultură, privește și spre energia regenerabilă.

    Dacă în 2013 investițiile se rezumă la cumpărarea de noi suprafețe de teren, pentru anul viitor Corneliu Stîngă intenționează să atragă fonduri europene pentru un proiect de 1 mil. euro reprezentând o fermă de creștere a porcinelor, urmată de un abator.

    Goji

    In urma cu doi ani, Csaba Konrad Kolbaszer a pornit o afacere pe cat de putin cunoscuta pe plan local, pe atat de populara in China sau Spania. Tanarul de 22 de ani detine cea mai mare plantatie bio de goji din Europa si estimeaza pentru acest an o recolta de cateva tone.

    Potrivit antreprenorului, cheltuielile de amenajare a unui hectar pentru o plantatie de goji se ridica la 8-10.000 de euro, in timp ce pretul plantelor pentru aceeasi suprafata este cuprins intre 12.000 si 13.000 de euro. In ceea ce il priveste, investitia a presupus suma de 500 de dolari canadieni, pretul celor 50.000 de seminte si arenda terenului inchiriat pentru 30 de ani, pentru care plateste 100 de euro anual.

    Lavanda

    Desi initial nu stia nimic despre aceasta planta, in urma cu 5 ani Ioan Iakob, din Ocna Mures, a optat pentru lavanda in detrimentul unor culturi traditionale precum porumbul si orzoaica. A fost un pariu castigat in conditiile in care un hectar de lavanda poate aduce un profit anual de pana la 8.000 de euro.

    Investitia initială a presupus “câteva sute de euro pentru materialul săditor și câteva mii de euro pentru terenul achiziționat”, explică agricultorul de 53 de ani.

    Cătina albă

    Ioan Morar, 39 de ani, a aflat de cultura de cătina albă în 2005. Un an mai târziu pornea propria sa afacere cu 5 hectare cultivate cu cătină albă. Investiția în amenajarea unui hectar de pământ a fost de aproximativ 10.000 de lei.

    A ales acest tip de cultură dintr-un motiv simplu – rentabilitatea. Anual se poate obține un profit net de 20.000 lei la hectar, în afara investițiilor realizate în materialul săditor.

    Topinambur

    Împreună cu tatăl său, Costi Junior (33 de ani) a pornit această afacere în urma cu doi ani, după ce anterior încercase diferite culturi clasice – de la roșii, pepeni până la porumb special pentru fiert. Pentru început a cultivat jumătate de hectar și în prezent plantația se întinde pe trei hectare situate lângă Alexandria, județul Teleorman.

    Profitul obținut la un hectar cultivat cu această plantă poate ajunge la 8.000-9.000 de euro, potrivit agricultorului.

    Microferma de păsări

    Șase antreprenori cu experiență în medicină, agricultură și silvicultură au investit anul trecut 20.000 de euro într-o microfermă de curcani și pui. S-au inspirat din modelul microfermelor din Franța, Anglia sau Spania și se gândesc serios la export în următorii 2-3 ani.

    Microferma este situata în comuna Nucet, județul Dambovita, și ocupă o suprafață de circa 4.000 mp în care sunt integrate casa, adăposturile de creștere pentru vară și iarnă, spații de depozitare, o pășune și o livadă. În plus, firma deține și 70 de hectare de teren în județele Călărași și Dâmbovița unde cultivă porumb, grâu, orz, sorg, floarea soarelui și lucernă.

    Aronia

    Viorel Stepa (60 de ani) și inginerul agronom Marian Tudor (46 de ani) s-au cunoscut în urmă cu cațiva ani pe Internet și la scurt timp au decis să pună bazele unei afaceri pornite dintr-o pasiune comună: aronia, un fruct antioxidant, bogat în vitamine și minerale. Au ales Bulgaria deoarece exista o tradiție în acest domeniu, plantele se comportau bine la clima locală și în plus sistemul fiscal era mult mai avantajos – impozit de profit de 10% și o subvenție la hectar mai mare decât în Romania (600-700 de euro pe hectar de plantație eco).

    Investiția poate fi recuperată în circa doi ani de când plantația intră pe rod.

    Prepelițe

    Înainte de a investi într-o fermă de prepelițe Carmen Pisică lucra ca agent de vânzări, în timp ce soțul său era angajat la un service auto din Brăila. În continuare, se ocupă în paralel de cele două activități, spune antreprenoarea pentru wall-street.ro. Investiția initială a fost de aproximativ 1.000 de euro, sumă alocată construirii unor maternități de creștere, cuști și rastele. Amortizarea investiției se poate face la 45-50 de zile de la momentul eclozării.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!