• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • 60 DE MILIOANE EURO – AJUTOR pentru OIERI ȘI CRESCĂTORII DE VACI! DECIZIA luată de Senat pentru FERMIERI!

  Roxana Dobre -

  Ajutor de 60 milioane euro pentru fermierii români, adoptat de plenul Senatului. Parlamentarii au votat o lege pe care președintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare din cauza unor prevederi neclare privind tinerii fermieri. Este vorba despre Legea privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, act normativ ce vine în ajutorul crescătorilor de animale pentru care distanța de livrare a laptelui este mult prea mare până la un centru sau o fabrică specializate.

  ”Din cauza distanţelor mari şi a calităţii slabe a infrastructurii de transport, dar şi a lipsei concentrării ofertei, produsele din zona de munte nu sunt valorificate la întreaga lor valoare. Lipsesc în mare parte unităţile de colectare a laptelui în interiorul zonei montane”, se arată în expunerea de motive legii.

  Membrii Comisiei pentru agricultură au admis în parte cererea de reexaminare a legii şi au adoptat un raport de admitere a actului normativ cu un amendament, adoptat de Senat.

  În cererea de reexaminare se arată că sintagma din lege ce îi vizează pe tinerii fermieri sau fermieri „S-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program” este lipsită de precizie, nefiind clar care este momentul la care această condiţie se raportează. Astfel, nu se poate deduce cu uşurinţă dacă măsura îi vizează pe fermierii care s-au instalat în ultimii cinci ani sau pe cei care trebuiau să-şi demareze activitatea cu cel puţin cinci ani înainte.

  Potrivit textului trimis la promulgare, „Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale, cu condiţia ca ajutorul maxim combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei pentru: a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program”.

  Amendamentul admis precizează: „Tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat cu maximum cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program”. Ajutorul acordat fermierilor este în valoare totală de 60 de milioane de euro, iar banii vor fi investiţi în crearea de centre de colectare a laptelui din zona montană.

  Banii nu ajung direct la fermieri

  De specificat că banii nu ajung direct în conturile fermierilor ci prin acest Program, se instituie o schemă de finanţare prin care fermierii/beneficiarii primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale realizării de centre de colectare a laptelui în zona montană.

  Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale cu condiţia ca ajutorul maxim combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei pentru: tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program; investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice; cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004 cu modificările şi completările ulterioare.

  Finanţarea se acordă o singură dată pentru un beneficiar privat şi pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program

  Potrivit iniţiatorilor, investiţiile în program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producţie primară, în scopul asigurării consumului intern şi stoparea depopulării zonei montane.

  Legea nu este momentan în vigoare ci va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis și va putea fi pusă în practică după ce este publicată în Monitorul Oficial.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  APIA: 31 iulie – termen de depunere a documentelor pentru o nouă SCHEMĂ de plată! Când populismul PNL îl bate pe cel al PSD: „Grindă” acuză că o lege este blocată. Ce nu a spus: Autorul blocajului e Oros! Problema berbecilor cu origine a ajuns pe masa Guvernului! Genotiparea va fi făcută pe banii statului!

  Ultimele știri

  Circulară ANAF pentru impozitarea corectă a fermierilor! Mașini de fermieri. Agricultorii români conduc de la Lada și Logan, până la bolizi de 500 CP și mașini de șeici Guvernul va lansa un program prin care 25% din plata zilierilor va fi suportată de stat!

  Căutare în articole