Ştiri agricole

În loc de ajutor de minimis de 7.500 euro pe exploataţie, agricultorii ar putea primi 100 lei/ha

Producătorii agricoli persoane fizice, ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă, urmează să primească un sprijin financiar reprezentând un ajutor de minimis în valoare de doar 100 lei/ha.

Suma este cu mult sub valoarea ajutorului promis în urmă cu câteva săptămâni de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta anunţase că ministerul intenţionează să acorde un ajutor de minimis de 7.500 de euro pe exploataţie pentru circa 558.000 de fermieri.

Potrivit unui proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, ajutorul de 100 lei/ha se acordă pentru suprafeţe de minim un hectar şi maxim 10 hectare de culturi agricole pe exploataţie, fără însă a depăşi plafonul maxim. Acesta va fi alocat într-o singură tranşă, începând cu data de 15 noiembrie 2012.

Beneficiarii nu pot însă renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză, pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzută de prezenta hotărâre se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anii 2012 şi 2013, se arată în proiectul de act normativ.

Seceta a afectat 81,2% din suprafeţele cultivate cu porumb, 45,8% din cultura de floarea soarelui şi 30,5% din suprafeţele cu grâu, potrivit unui document al Ministerului Agriculturii. În total, suprafeţele afectate de secetă se ridică la 3,7 milioane de hectare, ceea ce reprezintă circa 40% din suprafaţa arabilă a ţării.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu