• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, așteptați mâine la ZIUA NĂUTULUI. Ce profit la hectar se obține cu această cultură!

    Andreea Elefterie -

    Circa 100 de fermieri sunt așteptați mâine, 8 iunie, la un eveniment organizat în premieră în România. Este vorba despre ”Ziua Năutului”, o inițiativă ce îi aparține tânărului fermier Ștefan Stănescu.

    La Agromec Vișina, județul Olt, agricultorii interesați de această cultură profitabilă vor putea vedea direct în câmp cum se prezintă cultura de năut în acest an problematic, dar și care a fost tehnologia folosită și ce soiuri sunt mai rentabile. În plus, cei interesați de această cultură agricolă pot afla informații și despre valorificarea năutului și alte detalii legate de investiția în această cultură.

    Venim și prezentăm exact cum am procedat noi cu cultura de năut, rentabilitate, datele de producție în cadrul fermei noastre. Așteptăm în jur de 100 de fermieri, posibil să fie mai mulți sau mai puțini, în funcție și de cum decurge recoltatul la orz. Vor veni și fermieri care au cultivat deja năut, au pus de la noi sămânță, dar vor veni și fermieri care vor vrea să pună năut”, a spus Ștefan Stănescu despre evenimentul organizat în ferma sa.

    La Agromec Vișina, majoritatea soiurilor de năut cultivate sunt autohtone, însă printre acestea și-au făcut loc și cele străine.

    Noi avem în mare parte soiuri autohtone de năut, precum Burna și Rodin. Cultura de năut arată foarte bine pentru acest moment, în condițiile acestui an, a înflorit în parametri optimi”, a adăugat fermierul din Vișina.

    Năutul este o cultură care aduce venituri  importante fermierilor, cu costuri de producție cuprinse între 2.500-3.500 lei, potrivit calculelor fermierului Ștefan Stănescu. Prețul pentru boabele de năut este de circa 550 euro pe tonă.

    Este o cultură care ne aduce profit. În comparație cu mazărea, este mult mai bine anul acesta. Față de orice cultură, năutul este mult mai rentabil. Cheltuielile de producție fluctuează între 2.500-3.500 lei, în funcție de tipul de sămânță, care e un pic mai scump și de tehnologia aplicată, pentru că testăm diferite variante. După ce vom recolta vom începe să producem și sămânță. Pe jumătate din suprafața pe care noi o avem cultivată, avem și năut sămânță. Oricum, în principiu, este o cultură mult mai rentabilă decât orice altă cultură pe care o avem acum în fermă. Anul trecut am făcut 2.600 kilograme/hectar și vindem la 550 euro/tonă. La costurile pe care le avem, e o cultură rentabilă. Noi sperăm la producții mai bune anul acesta”, a mai spus Ștefan Stănescu.

    La o producție de 2,6 tone pe hectar, fermierul încasează 1.430 de euro, adică  6.650 de lei pe hectar. Scăzând cheltuielile maximale de 3.500 de lei, profitul pe hectar la cultura de năut este de 3.150 de lei.

    În ceea ce privește valorificarea producției, ferma din Vișina are un mare avantaj: prin prisma aplicației AgriSo, fondatorii acesteia au stabilit și colaborări cu parteneri externi, fără intermediari.

    Noi avem contracte bune pentru că am fost cu aplicația Agriso în foarte multe câmpuri de afară și ne-am făcut contacte pe acolo și avem vânzarea asigurată. E avantajul unui preț mai mare, pentru că suntem direct exportatori, ca să zic așa, nu mai apare altcineva între noi și fermieri”, a explicat Ștefan Stănescu.

    Fermierii interesați să participe la Ziua Năutului în ferma Agromec Vișina pot confirma prezența și pot solicita informații suplimentare la numerele de telefon 0785.999.222 sau 0749.999.222. Participarea este gratuită, iar evenimentul începe mâine, vineri – 8 iunie, de la ora 13.00. 


    Te-ar mai putea interesa

    Valeriu Tabără – internat de urgență la Spitalul Elias din București! Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!