Creșterea animalelorŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIA pentru MICII FERMIERI CU 3-9 VACI: Ce se întâmplă cu acest SPRIJIN SPECIAL ÎN ACEST AN!

Fermierii primesc o veste proastă privind un ajutor foarte așteptat plătit prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). 227,90 euro/cap de animal au primit anul trecut crescătorii de vaci de lapte pentru ajutorul excepțional dedicat crescătorilor care dețineau între 3 și 9 animale și care nu au încasat Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Foarte mulți fermieri ne-au întrebat de ce nu primesc și în acest an banii iar Agrointeligența-www.agrointel.ro a cerut lămuriri pentru cititorii săi!

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că banii care au ajuns la fermieri anul trecut au fost alocați de Uniunea Europeană pentru criza laptelui 2014-2017. ”Fiind un ajutor de criză și piața revenindu-și la ora actuală, sigur nu mai există această finanțare”, a arătat Claudiu Frânc.

Decizia privind alocarea banilor pentru micii fermieri care dețineau între 3 și 9 capete au fost luată la nivelul țării noastre, după consultările dintre Ministerul Agriculturii și liderii din domeniul creșterii vacilor de lapte.

”Între 3-9 capete a fost susținerea Federației noastre, pentru că aici se încadrau fermierii care nu au beneficiat de sprijin cuplat anul trecut. Cei care au beneficiat de sprijin cuplat era normal să nu vină să folosească și aceste sume, că au fost sume mici, 10 milioane de euro pe sector și atunci am luat decizia la nivelul Adunării Generale ca aceste sume să rămână pentru fermierii mici, care au fost afectați de criza laptelui, dar nu beneficiau de sprijinul cuplat. Repet acest ajutor nu se poate relua, pentru că nu este criză. Au fost ajutoare de criză și nu se mai pot da”, a adus lămuriri Claudiu Frânc pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Reamintim că anul trecut a fost alocată pentru micii fermieri suma totală de 48.569.289,97 lei, echivalent a 10.896.083 euro, din care: 24.284.644,98 lei, echivalentul a 5.448.041,5 euro, s-a asigurat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017 și diferența de la bugetul de stat.

Banii au ajuns la crescătorii de animale care dețineau între 3 și 9 capete și nu au beneficiat de Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Conform datelor APIA au fost depuse 11.226 de cereri pentru un efectiv de 54.239 animale.

Județele unde au ajuns cei mai mulți bani sunt: Botoșani – 1.318 de beneficiari cu 5.667 de capete, Mureș – 1.166 de beneficari cu 5.308 de capete și Suceava – 1.138 de beneficiari și 4.920 de capete.

Cuantumul primit pe cap de animal a fost de 227,90 euro iar plățile au fost efectuate până la data de 30 septembrie 2017.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu