• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALERTĂ ÎN STUPINE: BOALĂ GRAVĂ DEPISTATĂ LA ALBINE! Ce trebuie să știe TOȚI APICULTORII!

    Roxana Dobre -

    E alertă maximă în stupinele dintr-un județ important al țării! Crescătorii de albine au înregistrat deja pierderi importante de venit din cauza depistării unui focar de ”loca europeană”, o boală care afectează familiile de albine. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a reacționat prompt și a confirmat prezenţa unui focar al bolii infectocontagioase care afectează de regulă larvele tinere ale albionelor!

    Potrivit economica.net, focarul a fost confirmat în localitatea Jucu de Sus din judeţul Cluj unde boala a izbucnit în data de 15 mai, iar laboratorul a confirmat prezenţa streptococului Melissococcus plutonius, cel care declanşează boala, în data de 31 mai. Urmare a acestui eveniment, Autoritatea a dispus controlul circulației albinelor în interiorul țării, monitorizarea în zona de izolare, distrugerea oficială a carcaselor, a produselor secundare și a deșeurilor de dezinfectare.

    Boala Loca Europeană afectează mai ales albine prost îngrijite

    Boala este răspândită pe tot globul, care apa primăvara timpuriu şi se menţine până toamna când încetează creşterea puiet. Boala afectează în special larvele tinere, necăpăcite şi numai rareori pe cele căpăcite. Loca europeană apare, de obicei, în luna mai şi este favorizată de existenţa unor familii slab dezvoltate, necorespunzător îngrijite, de timpul rece şi ploios, precum şi de lipsa culesului de nectar şi polen. Căldura din timpul verii şi apariţia unui cules bun, de mare intensitate, fac ca boala să regreseze sau chiar să se vindece spontan.

    Semnele de Loca Europeană la albine

    În faza incipientă, boala este greu de depistat. În prima fază a îmbolnăvirii, larva devine mai transparentă, distingându-se uşor traheile şi tubul digestiv. După puţin timp, corpul ei se înmoaie şi îşi schimbă poziţia normală, luând forme diferite, răsturnate, răsucite, devine gălbui şi treptat se bifurcă. După 3-4 zile, larvele mor şi începe procesul de descompunere treptată. În locul larvelor apare iniţial un lichid opalescent, apoi cafeniu, care cu timpul devine vâscos.

    Mirosul larvelor în acest stadiu poate fi de putrefacţie, dacă agentul patogen determinant este Bacillus alvei, acru, când domină Streptococcus apis, sau aromat, când procesul infecţios a fost determinat de Bacterium euridice. Larvele nu aderă de suportul celulelor, fapt pentru care albinele le îndepărtează cu uşurinţă, iar suprafeţele de puiet devin heterogene.

    Când evoluţia bolii este înaintată şi albinele nu pot îndepărta cantitatea mare de larve care pier, acestea se usucă sub formă de solzişori, uşor detaşabili de pereţii celulelor. Spre deosebire de loca americană, conţinutul larvelor bolnave nu este filant.

    Când se îmbolnăveşte puietul căpăcit, căpăcelele celulelor se adâncesc şi devin mai închise la culoare. Prenimfele au culoarea maronie şi emană un miros de putrefacţie.

    Loca Europeană are tratament

    Boala Loca Europeană poate fi controlată, spun apicultorii care, pentru cazuri grave, recomandă tratamente cu antibiotice efectuate albinelor. Măsura poate avea însă efecte secundare, atrag atenția specialiștii. Ce este important este ca la primele semne ale prezenție bolii în stupi să se facă o dezinfecție a cutiilor, a ramelor, uneltelor și a fagurilor cu hrană.

    Ultimul focar depistat în România a fost în noiembrie 2017.


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă