Piaţa terenurilorŞtiri agricole

CADASTRU 2018: ANUNȚ OFICIAL pentru PROPRIETARII DE TERENURI AGRICOLE!

Anunț important despre cadastrarea gratuită! Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituţie aflată în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice informează printr-un comunicat remis către Agrointeligența-www.agrointel.ro că a înregistrat, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), aproximativ 800.000 de imobile. Dintre acestea, aproape 140.000 au fost înregistrate de la începutul acestui an, alte 386.298, în anul 2017, 192.606, în anul 2016, iar între anii 2005-2015, au fost înregistrate 78.272 de imobile. Programul național se derulează în toate județele țării, cărțile funciare fiind eliberate gratuit pentru cetățeni.

Programul național de cadastru și carte funciară, gestionat de ANCPI, are ca scop înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților imobiliare din România într-un registru unic și se derulează la nivelul întregii localităţi sau la nivel de sector cadastral, prin lucrări contractate de către ANCPI/primării.

În acest an, pentru implementarea Programului național, ANCPI, prin oficiile teritoriale, a transmis primăriilor posibilitatea de a încheia contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică, suma alocată fiind majorată la 155.000 lei, comparativ cu 150.000 de lei, în 2017 și 135.000 de lei, în 2016.

 2.723 de primării au cerut finanțare în 2018

Ca urmare a acestui demers, în anul 2018, 2.723 de primării din cele 2.747 eligibile au solicitat finanțare iar, până în prezent, 754 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii cu persoane juridice sau fizice autorizate să execute lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor.

În ceea ce privește stadiul implementării PNCCF, în prezent, dintre cele 3.181 de UAT- uri din România, 46 de comune din 18 județe sunt cadastrate în proporție de sută la sută, precum și 2.187 de sectoare cadastrale, din peste 695 de comune.

La această dată, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în peste 2.500 de unități administrativ-teritoriale (UAT), care depășesc 4,5 milioane de imobile, echivalentul a aproximativ 3,5 milioane de ha.
Totodată, sunt în desfășurare lucrări de cadastru general la nivelul întregii localități, în 182 de UAT-uri, precum și în peste 17.800 de sectoare cadastrale, contractate de primării, pentru înregistrarea sistematică a terenurilor agricole, precum și a imobilelor care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național.

Obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gestionat de ANCPI. Programul național este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI (peste patru miliarde de lei), dar și din fonduri externe nerambursabile, obținute prin Programul Operațional Regional (în cuantum de peste 300 de milioane de euro). De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Iata domnule Dragnea, mai sunt si alte probleme ale tarii decat cearta permanenta intre politicieni, cearta in care Dv. aveti rolul cel mai important. Ati facut multe lucruri bune prin aplicarea programului pentru care partidul Dv a castigat alegerile. Dar aceste certuri continue intre politicienii tarii, inclusiv prin implicarea institutiilor juridice si de securitate ale tarii si a presedintelui, si aceasta chiar in anul centenarului Marii Uniri, umbresc realizarile guvernarii partidului Dv. Asteptam evenimente care sa ne bucure si pentru realizari economice, care asigura dezvoltarea tarii, viitorul acesteia. Realizari cum sunt inceperea productiei de tractoare La Reghin este unul dintre evenimentele care ar trebui sa abunde in activitatea guvernului.

Scrie un comentariu