Piaţa terenurilorŞtiri agricole

LEGE NOUĂ PENTRU TRANZACȚIILE CU TERENURI: Ce s-a decis astăzi ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI!

Legea nouă pentru vânzarea terenurilor agricole a fost dezbătută astăzi, marți – 19 iunie, în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților. Parlamentarii au convenit cu fermierii care vor fi reglementările menite să securizeze suprafețele agricole ale României în fața fenomenului de acaparare.

Alina Crețu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România –  APPR, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că amendamentele adoptate de către deputați aduc o îmbunătățire majoră față de forma inițială a legislației – atât cea în vigoare, cât și cea de la care s-a pornit ca și proiect de modificare. „APPR apreciază efortul Comisiei de agricultură de a dezbate în detaliu fiecare amendament, fiecare articol și prevedere. Un astfel de proces transparent a contribuit decisiv la obținerea unei forme care, sperăm noi, să primească undă verde și din partea Comisiei juridice pentru ca actul normativ să ajungă în plenul Camerei Deputaților pentru votul final”, a declarat Alina Crețu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Președintele Comisiei pentru Agricultură, deputatul Alexandru Stănescu s-a arătat mulțumit de dezbaterea de astăzi: ”Am reușit să votăm modificările la Legea 17/2014 și am făcut deja un raport. Urmează ca săptămâna viitoare să facem o ședință comună cu Comisia Juridică deoarece avem raport comun și cred că am ajuns la o formă care să mulțumească pe toată lumea. Bineînțeles că mai apar păreri care susțin că ceva nu este în regulă dar în mare toată lumea a plecat mulțumită de la Comisia de  Agricultură. Nu putem înainta un termen, dar urmează să vorbim și cu președintele de la Comisia Juridică și dorim să convocăm o ședință comună săptămâna viitoare. Dacă se va ține și sesiunea extraordinară la Camera Deputaților care este for decizional am putea să finalizăm înainte de vacanța parlamentară. Iar după aceea sigur că își urmează cursul firesc la Președinție pentru promulgare și ulterior în Monitorul Oficial”.

Interdicție la revânzare timp de 15 ani. Cu o excepție!

Rând pe rând, fiecare modificare propusă la actuala Lege 17/2014 a fost discutată cu fermierii și s-a reușit ca, în final, să se vină cu cele mai eficiente reglementări. Discuții aprinse au fost în jurul interdicției de revânzare a suprafețelor agricole timp de 15 ani de la efectuarea tranzacției (măsură menită să elimine specula cu terenuri), stabilindu-se că, dacă proprietarul este totuși nevoit să înstrăineze terenul, achiziția să fie făcută de către statul român, prin Agenția Domeniilor Statului (ADS). Aici au rămas ”în aer” condițiile privind negocierea prețului, aceste elemente urmând probabil să facă obiectul unor norme de aplicare stabilite prin Ministerul Agriculturii.

Străinii pot cumpăra teren numai dacă au rezidență de cel puțin 5 ani 

În altă ordine de idei, accesul străinilor la achiziția de terenuri agricole a fost limitat prin introducerea unei condiții legate de obligativitatea cumpărătorului de a proba că are o rezidență de cel puțin 5 ani în România, anterior investiției.

În privința dreptului de preempțiune la înstrăinarea unui teren agricole, prioritate vor avea, în ordine: coproprietarii, rudele de gradul I, arendașii, tinerii fermieri, proprietarii de terenuri vecine, precum și statul roman prin ADS. De precizat că în cazul tinerilor, prioritate vor avea cei care fac zootehnie și care sunt stabiliți de cel puțin trei ani pe teritoriul național.

După dezbaterea de astăzi, amendamentele la Legea 17/2014 vor fi discutate cu deputații din Comisia Juridică, urmând apoi să fie comunicate concluziile și fermierilor. Se va trimite apoi forma finală pentur votul decisiv de la Camera Deputaților.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Este omare tîmpenie să vinzi pământul după15ani! Eu am cumpărat pămînt cînd am avut ocazia și bineînțeles cînd am avut bani cugîndul de arămîne înfamilie ca oinvestiție . Am lucrat terenul și l voi lucra mereu dar dacă am nevoie de bani vreodată nu știm ce ne rezervă viitorul poate mă imbolnăvesc! Sănupot să mi vînd pămîntul proprietatea mea în care am investit pină la urmă nunumai bani dar și timp nervi la cîtă birocrație există în Romănia ? Oameni buni nuare nimeni dreptul să hotorască ce fac eu cu proprietatea mea fie ea și pămînt, NIMENI! Acești parlamentari au vrut să stopeze vînzarea către cetățeni străini și au mărit birocrația! Foarte simplu nu e cetățean romăn nu cumpără.! De ce să fiu nevoit sa lvind la stat cu un preț impus probabil și sa nu il vind ca la tirg cre dă mai mult! Vă rog luți mina de pe timpenia cu15 ani că incurcați tot Romănii!

    1. STELIAN NICULAE-aveti perfecta dreptate,nici eu nu inteleg exact ce cauta statul aici.Statul ia pamantul si ce face cu el?Il arendeaza probabil,dar cui?Avem toti acces la el??Intrebari care vorp rimi raspuns probabil,doar ca aceasta ingradire de 15 ani precum si intrarea statului in ecuatia preemptorilor nu sunt tocmai ok.La preemptori trebuia trecut asa: rude,vecini,arendasi,tineri fermieri,vandut la liber pe piata unui fermier roman daca tot nu vor sa mai vanda la straini.Desi nu stiu daca vor stopa 100% achizitia/arendarea terenurilor de straini si cine stie daca va iesi asa lege.Poate vor schimba limitarea de 15 ani precum si ordinea preemptorilor,eventual statul sa fie pus ultimul daca nici la liber nu se vinde.

  2. Dreptul de preemptiune este ciudat deoarece este clar ca arendasii vor cumpara tot,iar tinerii fermieri vor lua bucati foarte mici.Ce cauta statul aici?Sa se vanda la liber unui fermier roman care face agricultura,statul ce face cu pamantul?
    Nu ar fi trebuit ingradit accesul strainilor care fac agricultura ci doar celor care fac specula.Eu ca si fermier roman pot cumapra pamant in alt judet daca nu sunt de acolo?

Scrie un comentariu